Deputatul Forta Dreptei, Nicolae Giugea, impreuna cu colegii lui George Ionescu și Claudiu Chira au inițiat un proiect de lege pentru înființarea de parcuri agro-zootehnice.
Fermierii vor primi de la primării 1 hectar de teren în concesiune, fie din proprietatea Unității Administrativ-Teritoriale (UAT) sau din terenurile care aparțin Agenției Domeniilor Statului (ADS) dacă sunt disponibile, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament. Suprafețele sunt puse la dispoziția crescătorilor de animale pentru înființarea parcurilor agrozootehnic, care vor fi administrate exclusiv de primărie.
Parcurile agrozootehnice trebuie să aibă o suprafaţă compactă de minimum 5 hectare, dar în acestea pot fi mai mulţi rezidenţi. Terenurile care vor fi date în concesiune pentru dezvoltare pot fi primite de fermieri cu obligația ca exploatația să fie mutată la minimum 1.500 metri distanţă faţă de ultima casă din sat pentru a-şi desfăşura activitatea.
Nu se poate concesiona mai de 1 hectar per rezident, se arată în proiectul de lege.
”Sectorul zootehnic din România a fost puternic neglijat de autorităţile române şi efectivele de animale au scăzut, iar produsele alimentare de origine animală sunt acum, în mare parte, satisfăcute cu ajutorul produselor de import, în condiţiile în care sectorul zootehnic din România ar putea să aducă o contribuţie substanţială la exporturi şi la creşterea economică pe termen lung”, se arată în expunerea de motive.
Titlul de parc agrozootehnic conferă administratorului și rezidenților parcului dreptul la următoarele facilități:
- scutirea de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinației sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului;
- scutirea de la plata taxelor pe terenuri, corespunzător terenului aferent parcului;
- scutirea de la plata taxelor pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din infrastructura parcului;
- scutiri, numai cu acordul autorităților locale, de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale ale UAT-urilor pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizații de construire și/sau autorizații de desființare de construcții pentru terenurile și clădirile din infrastructura parcului;
- ale facilități ce pot fi acordate, potrivit legii, de autoritățile administrației publice locale.
”Selecția rezidenților și încheierea contractului de concesiune se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se precizează în proiectul legislativ care poate suferi modificări în cadrul procedurilor de dezbatere la nivelul comisiilor parlamentare.
Proiectul de lege are nevoie de votul Senatului și a Camerei Deputaților dar și de promulgarea acestuia de președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.
„Susțin înființarea parcurilor agro-zootehnice
Împreună cu colegii mei George Ionescu și Claudiu Chira am inițiat un proiect de lege pentru înființarea de parcuri agro-zootehnice. Acestea au rolul de a sprijini micii fermieri care nu se pot dezvolta în intravilan și nu au condiții pentru a își putea crește afacerea. Parcurile agro-zootehnice vor putea fi înființate de primării pe terenurile pe care le au sau care le pot fi puse la dispoziție de Agenția Domeniilor Statului. Micii fermieri care vor concesiona suprafețe vor putea beneficia de facilități cum ar fi scutirea de la plata taxelor și impozitelor locale.
Dezvoltarea acestor parcuri va avea ca efect dezvoltarea zootehniei românești și reducerea importurilor.” a declarat Nicolae Giugea.
Views: 0