Deputatul PNL Dolj, Nicolae Giugea, mi-a raspuns la cateva intrebari despre situatia in care se afla orasul nostru. Principalele subiecte au fost montarea limitatoarelor de viteza,schimbarea gazonului de pe stadionul din Craiova si despre depozitul de la Mofleni.
Jurnal de Craiova : Domnule deputat orasul nostru se confrunta cu cateva probleme . 70 de accidente pe trecerile de pietoni intr-un an, cu 73 de raniti si doi morti, si totusi actualul primar se opune limitatoarele de viteza. Ce parere aveti despre aceasta problema ?
Nicolae Giugea : Siguranta si confortul locuitorilor orasului ar trebui sa fie principala preocupare a unei administratii eficiente. Nu este cazul Craiovei, unde primaria pare mai interesata sa ii protejeze pe cei care fac curse ilegale noaptea. Nu exista alta explicatie pentru care Olga se opune cu atata inversunare montarii acestor limitatoare. Cu atat mai mult cu cat montarea lor nu este ceruta doar de consilieri si de cetateni. Exista doua adrese ale Politiei Rutiere care solicita acelasi lucru, adrese pe care Primaria le-a ignorat. La putin timp dupa ultima sedinta in care Olga a spus ”Cat voi fi eu primar, aceste limitatoare nu se vor monta” a avut loc un accident mortal pe o trecere de pietoni, unde politia solicitase instalarea de limitatoare. Daca familia victimei va solicita o expertiza care sa constate in ce masura un astfel de limitator ar fi putut impiedica tragedia, atunci situatia poate capata un aspect penal pentru actuala adminsitratie.
Jurnal de Craiova : Gazonul de pe Stadionul din Craiova se va schimba. Primaria Craiova a inaintat o achizitie directa in acest sens. Chiar daca aveti un punct de vedere in acest sens vreau o parere detaliata si o solutie.
Nicolae Giugea : In primul rand, nu imi este foarte clar de ce se schimba acum gazonul. Exista informatii in spatiul public ca aceasta schimbare nu este neaparat necesara, ci se face doar pentru ca derbiul dintre cele doua echipe care joaca in Craiova sa nu se desfasoare pe acest stadion. Asta pentru ca Olga nu uita cum a fost umilita in 2013 de suporteri si nu vrea ca acest lucru sa se repete.
Revenind la gazon, nu inteleg ce s-a intamplat cu garantia de 8 ani care a fost data cand s-a schimbat gazonul in 2019. Poate o ancheta a Curtii de Conturi ar putea face ceva lumina in aceasta afacere, care nu este deloc una limpede.
Cert este ca stadionul este prost gestionat, la fel ca orice infrastructura pe care primaria o detine. Si sa nu uitam ca stadionul a fost facut cu bani din fonduri guvernamentale, nu cu banii primariei.
Jurnal de Craiova : Anul trecut ati fost in campanie electorala. Cum vedeti Craiova la un an dupa aceasta perioada?
Nicolae Giugea : Din pacate, tot ce a spus in campania electorala s-a adeverit. Trecerea la un alt operator de salubritate s-a dovedit a fi un dezastru, Regia de Termoficare este in faliment, incercarea primariei de a convinge craiovenii sa semneze pentru reabilitarea termica a blocurilor a esuat, proiectul Dracula Park a murit inainte de a se naste, pentru ca actuala administratie nu intelege ca nu exista linie de finantare europeana pentru asa ceva, parcarile supraetajate din cartiere nu se mai fac, iar exemplele pot continua la nesfarsit. Practic, se dovedeste din nou ca toata campania pe care actualul primar a dus-o a fost plina de minciuni.
In schimb ”se reabiliteaza” Calea Bucuresti, de fapt un mod de a se sifona bani publici in interesul catorva persoane, dupa o reteta mult prea bine cunoscuta.
Jurnal de Craiova : In ultima perioada se discuta despre depozitul de la Mofleni. Care este punctul dumneavoastra de vedere in aceasta problema ? Credeti ca autoritatile locale isi doresc solutionarea acestei situatii in care ne aflam ?
Nicolae Giugea: Cel mai probabil ca nu, dar chiar si daca si-ar dori, habar nu au cum sa faca. Avem de-a face cu una dintre cele mai incompetente administratii din tara, care a reusit sa faca din depozitarea deseurilor o problema aproape de nerezolvat.
Amplasarea depozitului de la Mofleni a fost o eroare inca de la inceput. Nu cred ca exista oras care sa isi puna groapa de gunoi pe raul langa care s-a dezvoltat. Orice administratie cu minima viziune, ar fi facut din Jiu o zona spre care orasul sa se dezvolte, daca luam in calcul potentialul zonei. Craiova are putine zone de agrement, iar Lunca Jiului ar putea deveni una dintre cele mai importante. Dar, cand alegi sa pui depozitul de deseuri in aceasa zona, compromiti ideea din start.
Ce s-ar putea face? Solutia nu este deloc simpla, pentru exista un contract cu firma care administreaza depozitul. Este nevoie de consultarea unei case de avocatura pentru a gasi formula juridica optima. Apoi trebuie identificata o noua amplasare a depozitului, eventual se poate reveni la prima solutie care fusese aleasa inainte ca Vasile Bulucea sa impuna actualul loc.
Pe scurt, exista solutii, dar este nevoie sa vrei sa rezolvi si sa stii sa o faci.
Views: 0