Nicu Ștefănuță cere ajutorul urgent al UE pentru Republica Moldova, ca urmare a înrăutățirii situației de securitate

0
958

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Renew Europe) a inițiat un demers pe lângă Înaltul  Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Joseph Borrell, prin  care solicită ajutor de urgență pentru Republica Moldova, ca urmare a declaraților  Președintelui Maia Sandu. 

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat public în această dimineață că Rusia  plănuiește o lovitură de stat în Moldova, un complot care ar implica mercenari din Federația Rusă,  Belarus, Serbia și Muntenegru ce ar urma să răstoarne guvernul țării. 

Declarația Maiei Sandu vine la câteva zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a  declarat că Ucraina a interceptat planurile elaborate de serviciile secrete ruse de subminare a  Republicii Moldova, afirmații confirmate ulterior de Serviciul de Informații și Securitate al  Republicii Moldova. 

Prin scrisoarea inițiată lui Josep Borrell, eurodeputatul Nicu Ștefănuță și ceilați cosemnatari de  până acum (printre care se enumeră Radosław Sikorski, Reinhard Bütikofer, Guy Verhofstadt,  Nathalie Loiseau, Dacian Cioloș, Petras Auštrevičius, Viola von Cramon-Taubadel, Jerzy Buzek,  Andrzej Halicki) au cerut: 

  • Asigurarea Moldovei cu instrumentele necesare pentru a face față mai eficient riscurilor de  securitate ale țării; 
  • Continuarea desfășurării activităților operaționale de identificare a tentativelor ce vizează  destabilizarea țării, inclusiv prin dezinformare și atacuri hibride; 
  • Continuarea și accelerarea asistenței macrofinanciare și al ajutorului pentru sectorul  energetic pentru Moldova; 
  • Continuarea sprijinului pentru agenda reformelor Republicii Moldova; Clarificări din partea autorităților din Serbia și Muntenegru, țări candidate la UE, privind  implicarea cetățenilor lor în planurile Rusiei. 

Scrisoarea a fost semnată, până acum, de aproximativ 50 de europarlamentari din toate grupurile  politice favorabile integrarii europene a Republicii Moldova. 

“Europa trebuie să fie alături de Moldova cu toate forțele ei, așa cum am fost alături de poporul  Ucrainei în 2013, în timpul Euromaidanului. Trebuie să protejăm democrația fraților noștri  moldoveni, pentru că de fapt luptăm pentru propria noastră democrație”, declară Nicu Ștefănuță.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.