Nicu Ștefănuță cere Guvernului României ieșirea coordonată europeană din Tratatul privind Carta Energiei

0
240

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (grupul Verzilor/ALE) a adresat o scrisoare premierului Marcel Ciolacu, ministrului Energiei Sebastian Burduja și ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu cu privire la propunerea Comisiei Europene adresată Consiliului de a susține ieșirea coordonată din Tratatul privind Carta Energiei.

„Astăzi, în Parlamentul European, s-a discutat despre ieșirea coordonată din Tratatul privind Carta Energiei. Cu această ocazie reiterez rugămintea ca Guvernul României să sprijine propunerea Comisiei de a ieși din Tratatul Cartei Energiei care ține UE și România în pericol de a fi date in judecată de investitori ca Roșia Montană dacă România își schimbă politicile de mediu. Nouă state membre UE susțin asta, România nu are încă nicio poziție oficială. Vă rog să susțineți ieșirea coordonată din TCE și neutralizarea clauzelor de caducitate de 20 ani. Stop joc companiilor care vor să stoarcă de bani Statul român în procese doar pentru că respectă legislația europeană privind mediul și energiile regenerabile” a declarat singurul europarlamentar român din Grupul Verzilor din Parlamentul European .

Cunoscut sub denumirea de Energy Charter Treaty, acordul încheiat în 1998 este semnat de aproximativ 50 de țări la nivel mondial, cu scopul de a proteja financiar investițiile străine în infrastructura energetică între membrii acordului. Acest tratat permite investitorilor să dea în judecată statele în fața tribunalelor de arbitraj. Este un pericol pentru fiecare stat membru care va aplica legislația europeană care decurge din Pactul Ecologic și care va trebui să-și schimbe politicile de mediu și energie, expunând-se la procese costisitoare din partea investitorilor care nu sunt de acord cu aceste schimbări de politică.

În noiembrie 2022, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a solicitat Comisiei Europene să propună ieșirea coordonată a UE și a statelor membre. Comisia a venit cu propunerea din iulie 2023 pentru o decizie a Consiliului de ieșire din TEC pentru UE și toate statele membre. 9 state membre și-au anunțat ieșirea (Spania, Țările de Jos, Franța, Slovenia, Luxemburg, Germania, Portugalia, Irlanda, Polonia); Italia a ieșit deja în 2016.

Nu există încă o majoritate calificată în sprijinul propunerii Comisiei Europene. Este importantă ieșirea din această situație și intrarea într-o siguranță și previzibilitate juridică, și aceasta ar trebui să se materializeze înainte de sfârșitul mandatului. Între timp, Președinția Consiliului și statele membre ar trebui să se angajeze și să accelereze procesul care să conducă la un acord inter-se pentru a neutraliza clauza de caducitate pe 20 de ani dintre părțile contractante care ies.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.