Nicu Ștefănuță solicită Comisiei Europene și Ministerului Mediului măsuri pentru reciclarea corectă a deșeurilor în România

0
130

Ca urmare a apariției noului reportaj Recorder care explică problemele legate de transmiterea corectă a datelor privind gestionarea deșeurilor în România, europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) s-a adresat atât Comisiei Europene, cât și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu scopul de a solicita măsuri care să conducă spre o raportare corectă a reciclării.

Materialul de investigație al publicației Recorder a arătat că tot circuitul deșeurilor la nivel național este afectat de un lanț al raportărilor greșite – de la operatorii economici care colectează deșeurile, pana la fiecare autoritate competentă. Practic, nimeni nu controlează cât și cum se reciclează în România, iar astfel se transmit date neverificate pe teren la Eurostat.

Prin interpelarea către Comisia Europeană, Ștefănuță a cerut asistență tehnică din partea executivului european pentru a redresa problemele din țară și pentru a salva implementarea Pactului verde în România.

În scrisoarea adresată Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Mircea Fechet, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a solicitat modificări normative prin care să se clarifice rolul și responsabilitatea autorităților implicate în gestionarea deșeurilor în România. Mai mult, acesta a menționat necesitatea unui control și a unui audit pentru a reda credibilitatea autorităților statului, precum și verificări pe teren pe tot lanțul gestionării deșeurilor, în așa fel încât neregulile să fie clarificate.

“România primește miliarde de euro de la UE pentru tranziția verde și economia circulară, care include gestionarea deșeurilor și reciclarea. Atât timp cât există o lipsă de claritate și transparență în rolul și responsabilitatea autorităților statului, nu pot sa vorbesc de o bună folosire a banului european. Se impun, așadar, măsuri pentru a reda încrederea că România poate să fie de încredere, că poate respecta legislația europeană și că banii europeni nu sunt aruncați la gunoi” a declarat Nicu Ștefănuță.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.