Nicu Ștefănuță vrea să crească bursele studenților Erasmus cu 150 de euro pe lună în negocierea bugetului UE al anului 2024

0
218

Prima sesiune plenară a ultimului an din legislatura actuală a Parlamentului European a debutat  în forță. Membrii Comisiei pentru Bugete au depus amendamente pentru bugetul UE al anului  2024, care se va negocia în lunile următoare cu statele membre și Comisia Europeană. 

Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE), negociatorul bugetului UE al anului 2023 care a  obținut în negocieri 1 miliard de euro în plus pentru sănătate, stat de drept, Erasmus,  climă și ajutor pentru Moldova, anunță programele pentru care a cerut mai mulți bani  de la UE după ce a convins Grupul Verzilor să introducă propunerile lui ca linie de grup  și astfel să întărească negocierea. 

Anul acesta, eurodeputatul Ștefănuță a făcut propuneri de creștere a bugetului pentru 5  priorități: 

  1. Creșterea burselor Erasmus cu 150 de euro pe lună 

Cred în tineri și îi susțin, de aceea am cerut creșterea burselor studenților Erasmus cu 150  de euro pe lună. Costul total ar fi 500 de milioane de euro în plus la bugetul anual propus.  Studenții au fost afectați de pandemie, dar și de criza energiei, a creșterii prețurilor la alimente  și produse în general. Îmi doresc ca UE să investească în tineri și tinerii să nu se simtă  descurajați din motive financiare să studieze la universități de top din străinătate. Indiferent  dacă familia ta are sau nu are bani, dacă vrei să înveți în Europa, trebuie să poți”, declară  Nicu Ștefănuță. 

  1. Creșterea cu 70 de milioane de euro a bugetului Mecanismului de Protecție Civilă 

Este programul european de solidaritate în caz de urgență – incendii, inundații sau cum a  fost la noi în cazul exploziei de la Crevedia. Datorită acestui mecanism au putut fi transportați  de urgență la spitalele din străinătate pacienții cu arsuri severe, pentru a beneficia de cea mai  bună îngrijire medicală”, adaugă eurodeputatul.

  1. Creșterea cu 50 de milioane a bugetului Programului pentru Sănătate 

România are, în continuare, mari probleme în sistemul de sănătate, de la condițiile din  spitale, spitale, la pregătirea medicilor și lipsa aparatelor. În situații de criză, mă tem că România nu este pregătită să își ajute cetățenii. De aceea propun creșterea bugetului  programului pentru sănătate al UE. Eu îmi doresc ca acele 3 spitale regionale să se realizeze cu bani de la UE, îmi doresc să avem aparatura cea mai modernă, să nu avem infecții  nosocomiale în spitalele noastre, să avem condiții ca în străinătate”, menționează Nicu  Ștefănuță. 

  1. Creșterea cu 28 de milioane de euro a bugetului Parchetului European 

Banii europeni nu cad din cer, sunt bani împrumutați ori de la generațiile viitoare, ori din  banii contribuabililor și nu ne putem bate joc de ei, nu putem să-i lăsăm să fie furați. Lupta  anticorupție este foarte serioasă și eu îmi doresc ca Laura Codruța Kövesi și echipa ei de  procurori să nu ducă lipsă de nimic în lupta lor de a apăra statul de drept și banii europeni.  Vrem ca banii europeni să ajungă la cetățeni, nu în buzunarele lacome ale infractorilor.  Reamintesc că doar în 2022 erau deschise 121 de anchete cu daune estimate la 508,4 milioane  de euro din fraudă cu TVA și fonduri europene doar în România” declară europarlamentarul  Ștefănuță. 

  1. Creșterea cu 100 de milioane de euro a ajutorului european pentru Moldova 

Moldova este țara noastră vecină, care nu e membră a UE și care nu are zecile de miliarde  de euro ajutor cum avem noi. Este o țară mică, prinsă în gravitația unei geopolitici tensionate,  însă chiar și așa moldovenii luptă pentru democrație și independență, cu o conducere politică ce oferă lecții chiar și clasei politice din România. Eu îmi doresc să ajutăm Moldova și parcursul ei european, să continue reformele și investițiile bune pentru cetățeni”, încheie Nicu  Ștefănuță. 

Poziția Parlamentului urmează să fie votată în sesiunea plenară din luna octombrie, după care  se va intra în negocieri cu Consiliul și Comisia. În funcție de rezultatul negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual, până la finalul anului, UE va trebui să aibă un buget votat pentru  anul 2024.  

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.