Noaptea Muzeelor 2017 Lista si programul institutiilor din Craiova

0
123
Noaptea Muzeelor 2017  Lista si programul institutiilor din Craiova
Noaptea Muzeelor 2017 Lista si programul institutiilor din Craiova

La Craiova, oamenii sunt invitaţi, sâmbătă noaptea, să facă o incursiune în istoria Olteniei, dar şi să descopere colecţiile Muzeului Olteniei, între altele urmând să fie prezentată medalia proiectului Parcului ”Romanescu” de la 1900.

Muzeele Craiovei îşi deschid porţile pentru vizitatori, sâmbătă, la ora 18 şi rămân deschise până la 2 noaptea.

În cadrul evenimentului european ”Noaptea Muzeelor”, Muzeul Olteniei va asigura acces gratuit vizitatorilor în toate cele trei locaţii expoziţionale, respectiv Secţia de Istorie-Arheologie, Secţia de Ştiinţele Naturii , Secţia de Etnografie – Casa Băniei.

Circuitele muzeale propuse cuprind expoziţiile permanente ”Facerea pâinii”, „Ritmurile vieţii” – Casa Băniei, „Oltenia Terra Fossilis”, „Colecţia de minerale şi roci”, „Condiţiile fizico-geografice şi ecosistemele Olteniei”, „Universul şi sistemul nostru solar – Planetariu” – Secţia de Ştiinţele Naturii, „Oltenia Preiostorică” şi „Redescoperă Istoria” la Secţia de Istorie – Arheologie”.

Citeste si :  Rat Craiova anunta programul inceputului de an !

Special pentru ”Noaptea muzeelor” va fi vernisată, la sediul Secţiei de Istorie-Arheologie, expoziţia ”Din istoria Craiovei: Parcul Bibescu”. Publicul va putea admira, pentru prima dată, medalia proiectului Parcului „Romanescu” de la 1900.

”În debutul Nopţii Muzeelor, sâmbătă, la ora 18, vom deschide o expoziţie interesantă care este legată de istoria Craiovei. Este vorba despre istoria Parcului <Bibescu> sau <Romanescu> şi sunt convins că publicul va fi foarte interesat de această expoziţie. În cadrul ei vom prezenta, în premieră, şi medalia cu care proiectul a devenit câştigător, la Paris, la începutul secolului trecut”, a declarat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

De asemenea, craiovenii sunt aşteptaţi la expoziţia ”Oltenia Rediviva”, expoziţie permanentă inaugurată, joi, la Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Prin această expoziţie, muzeografii prezintă publicului o călătorie în timp care porneşte din perioada Casa Băniei – Mihai Viteazul, ajungând la Revoluţia din 1989.

Citeste si :  Cezar Dragoescu , fondator USR Craiova : USR inseamna ultima sansa a generatiei noastre de a trai intr-o tara normala.

”Este un moment foarte important în istoria recentă a instituţiei. Sunt practic ultimele grupuri de module expoziţionale de la Secţia Istorie-Arheologie, o investiţie a Consiliului Judeţean Dolj care s-a desfăşurat pe o perioadă de aproximativ 2 ani şi jumătate, dacă nu mă înşel. Suntem emoţionaţi dar, în acelaşi timp, şi interesaţi să arătăm noul tip de expoziţie pe care l-am realizat. Este vorba despre „Oltenia Rediviva”. Practic, noi continuăm discursul expoziţional început în cursul anului trecut – dacă este să ne referim la perioade istorice – începând cu perioada Casa Băniei şi tot ceea ce este legat de Mihai Viteazul, mergând în perioada artei brâncoveneşti, în mod special la sculpturile în lemn şi frescele bisericeşti, traversând momentul greu din istoria Craiovei, de la începutul secolului 19, când oraşul nostru a fost ars în urma unui atac turcesc, trecem prin perioada lui Tudor Vladimirescu, Unirea Principatelor, Războiul de Independenţă, Primul şi al Doilea Război Mondial, până la perioada comunistă şi la Revoluţia din decembrie 1989”, a explicat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei.

Citeste si :  Programul Inspire Cinema Craiova pentru perioada 21-27 iulie

Expoziţia ”Oltenia Rediviva” cuprinde peste 400 de obiecte de patrimoniu expuse pe o suprafaţă de 480 metri pătraţi.

Întregul circuit expoziţional are aproximativ 1.960 de metri pătraţi şi cuprinde cele mai importante tezaure şi obiecte de patimoniu aflate în colecţiile Muzeului Olteniei. Pentru această amenajare, Consiliul Judeţean Dolj a investit aproximativ 800.000 de euro.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.