Noi bancnote si monede, lansate in 2018. Coroana de Otel, din nou pe stema

0
67

Noi bancnote si monede, lansate in 2018. Coroana de Otel, din nou pe stema 1Banca Națională a lansat, luni, noi bancnote și monede care includ noua stemă a țării, cu Acvila de aur încoronată cu Coroana de Oțel. Acestea au înscrisă pe avers data de 1 ianuarie 2018 și vor circula în paralel cu monedele și bancnotele deja existente.

Banca Națională a României a anunțat pe 21 decembrie că noile bancnote și monede vor fi puse în circulație de luni, 1 ianuarie 2018. Potrivit News.ro, acestea sunt emise pentru a include noua stemă a ţării, adoptată prin Legea nr. 146/2016, care modifică Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului.

„Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor şi monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum şi elementele de siguranţă ale bancnotelor cu noua stemă vor fi aceleaşi cu cele ale bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie”, potrivit BNR.

Citeste si :  BNR a injectat in piata 12,1 miliarde de lei

Bancnotele și monedele cu noua stemă vor fi lansate pe piață în mod eșalonat, în funcție de nevoile reale ale circulației monetare.

Stema României simbolizează statul român naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil şi se compune din două scuturi suprapuse, scutul mare şi scutul mic. În noua formă, scutul mare, de culoare albastră, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan, notează Digi24.ro.

Citeste si :  Stefan Banica Jr., fotografiat alaturi de Alexandra Macesanu: "Mi s-a strans inima cat un purice"

Noua formă a stemei readuce Coroana de Oţel pe capul Acvilei, care a fost turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independenţă (1877-1878). Aceasta simbolizează caracterul naţional, suveranitatea şi independenţa.

Articolul continua dupa recomandari

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Coroana de Oţel reprezintă coroana regală a României. Regele Carol I a optat pentru oţel pentru a simboliza vitejia ostaşilor români. Coroana de Oţel a fost oferită Regelui la Palatul Regal, cu prilejul încoronării sale ca Rege şi proclamării Regatului României, la 10 mai 1881.

Citeste si :  ROBOR, IN SCADERE USOARA

Coroana a fost purtată și de Regele Ferdinand atunci când a fost încoronat la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922. Mai mult, Regele Mihai a purtat Coroana de Oțel când a fost urs Rege, la Catedrala Patriarhală din București, la a doua urcare pe tron, la 6 septembrie 1940.

Coroana de Oțel s-a regăsit pe stema națională în perioada 1881-1947. Aceasta a revenit în componența stemei la 11 iulie 2016.

Cu ocazia anului Centenarului Marii Uniri, autoritățile trebuie să înlocuiască toate stemele şi sigiliile existente cu noile modele ale acestora. Până la finalul anului, pot fi utilizate în paralel cele două modele de stemă şi sigiliu ale României.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.