Nume care se sărbătoresc de Crăciun. Afla cui îi poți transmite mesaje de ”La mulți ani” de Ziua Nașterii Domnului

0
244

Ziua de 25 decembrie, prima zi de Crăciun, sărbătorim ziua naşterii lui Iisus Hristos. În această zi, românii se salută cu „La mulţi ani” şi îşi transmit mesaje și urări de spor și sănătate.

Totuşi, în această zi există foarte mulţi români care îşi serbează onomastica în această zi.

Peste 700.000 de români care poartă numele Cristian, Cristina, Cristiana și alte derivate ale acestora obișnuiesc să își sărbătorească onomastica de Crăciun.

Aceștia susțin că deşi etimologia numelor Cristina/Cristian provine de la Hristos, onomastica trebuie sărbătorită în ziua de Sfânt

Potrivit crestinortodox.ro, numele Cristian-Cristian şi Cristi(a)na au legătură cu numele lui Hristos (Cristos, Christos) şi cu denumirea de creştin, fiind atribuite cu precădere celor născuţi de Crăciun sau în apropierea Crăciunului.

În limba română, „Christus” va fi baza de derivare a lui „Christianus”, iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin după anumite canoane bizantine sau grecești.

Cristiana și Cristian, nume foarte des întâlnite în onomastica contemporană, și nu numai, reproduc numele latine Christianus si Christiana, la origine adjective derivate de la numele lui Hristos, care în limba latina se scrie Christus.

Numele de „Christos” vine de la verbul grecesc „chriein” – „a unge”, care este echivalentul ebraicului „mashi ha” – „uns”, de la care a aparut Iisus – Mesia.

Variante românești: Cristian, Cristina, Cristiana, Cârstea, Crâstea, Cirstea, Crîstea, Cristea, Hristea, Hristan, Cristache, Cristei, Cirstici, Cirstila, Cirstocea, Bista, Bistea, Bistel.

Peste 700.000 de români își sărbătoresc ziua numelui de Crăciun
În jur de 700.000 de români îşi serbează onomastica de Crăciun, conform informaţiilor publicate pe site-ul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Situaţia statistică referitoare la numărul românilor care îşi sărbătoresc onomastica în data de 25 decembrie, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului, se prezintă astfel:

Prenume masculine: Cristian – 323.284, Cristinel – 31.599, Cristi – 11.664, Christian – 7.115, Crăciun – 2.627, Kristian – 529, Crăciunel – 320, Crăciunică – 8, Moş – 1.

Prenume feminine: Cristina – 286.616, Cristiana – 26.678, Krisztina – 6.457, Cristinela – 769, Kristina – 728, Kristiana – 157, Crăciuniţă – 128, Crăciunică – 45, Crăciuneasa – 1.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.