Demarata cu mult entuziasm in 2011, Nocturna Bibliotecilor, proiect desfasurat la nivel national sub egida Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR), s-a constituit inca de la inceputuri intr-o actiune de promovare a lecturii si bibliotecilor publice. Organizat neintrerupt la Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” cu titlul “O noapte in biblioteca”, proiectul reprezinta cea mai buna ocazie de a cunoaste biblioteca, serviciile pe care le ofera si spatiile in care isi desfasoara activitatea.
An de an, la sfarsitul lunii septembrie, potrivit traditiei, Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” isi deschide larg portile pentru public. In cea mai „lunga zi a anului”, biblioteca se lanseaza intr-o ampla incercare de promovare a lecturii si a misiunii bibliotecarilor care lucreaza pentru comunitate.
Programul de vineri, 28 septembrie, va debuta la ora 18.00 si se va prelungi pana dupa miezul noptii. Intre actiunile la care sunt invitati craiovenii se regasesc expozitii de carte, documente, desene si pictura, vizite si prezentari tematice pentru salile si sectiile bibliotecii, ateliere de jocuri de strategie, colorat, hand-made, auditii muzicale si vizionari de filme si documentare istorice.
Mai multe clase de la Colegiile „Fratii Buzesti” si „Elena Cuza”, dar si de la Scoala Gimnaziala „Gheorghe Titeica” din Craiova si-au anuntat participarea la activitatile educative organizate de Sectia de imprumut carte adulti. Actiuni precum „Spectacolul literaturii”, „Trecut, prezent si viitor in siguranta!”, „Craiova in anul Marii Uniri” sau „Bibliotecar pentru o noapte” sunt doar cateva dintre proiectele planificate pentru copii. De asemenea, tot pentru copii au fost pregatite un club si un atelier interactiv de invatare a limbii engleze, sesiuni de face-painting, dar si traditionalele jocuri ale copilariei: “Sotron”, “Elastic”, “Prinselea” si „Tara, tara, vrem ostasi” la care poate participa oricine. Bibliotecarii de la Depozit general si sali de lectura, respectiv Mediateca si American Corner au inclus in programul evenimentului si „Vanatoarea de povesti”, o fascinanta incursiune in lumea basmelor copilariei, la care sunt invitati sa participe copiii cu varsta cuprinsa intre 7-12 ani, dar si actiunea „Fii bibliotecar pentru o noapte!”, o experienta inedita in legatura cu ceea ce inseamna meseria de bibliotecar in zilele noastre. Indiferent de varsta si preocupare, participantii sunt invitati sa asiste si la prezentarea dedicata „eLibraryusa”, biblioteca on-line a Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.
Pentru ca anul 2018 este consacrat marcarii Centenarului Marii Uniri de la 1918, cele mai multe dintre proiectele propuse de Sectia de imprumut carte copii si tineret/Ludoteca pun in valoare semnificatia si relevanta evenimentului istoric savarsit in urma cu un veac. Astfel, copiii sunt invitati sa participe la ateliere de indemanare – confectionarea Steagului Romaniei, crearea de cocarde si bratari in culorile drapelului, dar si realizarea hartii Romaniei cu ajutorul pieselor de puzzle. Cunostintele de cultura civica si istorie vor fi testate in cadrul unui inedit atelier, in cadrul caruia copiii vor dezlega rebusuri. Pasionatii de pictura si desen au la dispozitie atat activitatile de desen pe asfalt, care se vor desfasura in curtea bibliotecii, cat si atelierul de pictura dedicat portului popular romanesc. Ca sursa de frumos si inspiratie, bibliotecarii vor organiza si expozitia de desene cu titlul „Povestile copilariei”.
O noapte in biblioteca inseamna si numeroase filme istorice si documentare – cele mai multe dintre acestea dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918 -, la fel cum inseamna si expozitii tematice de carte. Cei care vor ajunge la biblioteca vor avea posibilitatea de a vizita nu mai putin de cinci expozitii de sine statatoare. Expozitia cu titlul „Memorabilul an 1918 in Colectii Speciale” va grupa atat carti de o valoare inestimabila iesite de sub tipar in urma cu exact 100 de ani, cat si lucrari privitoare la semnificatia locala, nationala si internationala a Marii Uniri de la 1918. Expozitii de carte, documente si publicatii subsumate marcarii Marii Uniri vor fi organizate si in cadrul Bibliotecii „Acad. Dinu C. Giurescu”, dar si in Biblioteca Exilului Romanesc din Paris „Acad. Basarab Nicolescu”, aceasta din urma constituita din elemente provenite din colectiile „Basarab Nicolescu” si „Leonid Mamaliga”. Expozitia si un film de prezentare dedicate lui Vintila Horia vor fi, de asemenea, disponibile pentru vizitatori. Pentru cei mai curiosi dintre acestia, bibliotecarii au pregatit si o expozitie a „curiozitatilor”: cea mai mica si cea mai mare carte vor fi prezentate la scena deschisa.
De la carte la arta este doar un pas pe care, alaturi de vizitatorii nostri, il vom parcurge prin organizarea expozitiei de pictura cu titlul „Toamna”. Autorul picturilor expuse este artistul plastic Ioan Catrina, membru fondator al Cenaclului Artistilor Plastici „Constantin Brancusi” din Craiova. Doua lansari de carte si o editie speciala a Clubului Melomanilor, care implineste anul acesta 15 ani de desfasurare neintrerupta, completeaza seria de activitati nocturne propusa de Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman”.
“O noapte in biblioteca este o experienta inedita, care uneste oameni, carti, experiente si impresii de tot soiul. Incurajarea lecturii este telul nostru principal. Ne dorim, de asemenea, sa evidentiem rolul bibliotecii si importanta acesteia in comunitate. In acest sens, colegii mei au pregatit activitati dintre cele mai diverse la care sunt asteptate sa participe persoane de toate varstele. Cei care vor alege sa ramana pana tarziu in noapte la biblioteca vor fi aceia alaturi de care vom sarbatori cel mai frumos cartea si cultura, in general”, a declarat Lucian Dindirica, managerul Bibliotecii Judetene „Alexandru si Aristia Aman”.
„Nocturna bibliotecilor”/”O noapte in biblioteca” se desfasoara in 2018 in bibliotecile publice din Romania si Republica Moldova sub umbrela ANBPR si este organizata sub egida sloganului „BIBLIOTECILE UNESC”. Biblioteca, spatiu prin excelenta partajat la nivelul comunitatii, are menirea de a aduce oamenii laolalta, de a-i uni in inventivitate si creativitate si de a-i inspira pentru noi explorari si „aventuri ale cunoasterii”.
Views: 0