Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat Craiova

1
187
Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat
Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat

Zilele trecute a fost prezentat pentru cei care citesc acest ziar online Inaugurarea Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat din Craiova acum este randul sa va explicam ce inseamna acest Tribunal pentru cei care au nevoie .

Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat este o juridictie arbitrala permanenta , alternativa la instanta de judecata, infiintata si organizata conform dispozitiilor Codului de Procedura Civila .

Acesta este abilitat sa judece litigiile civile , in care sunt implicate persoane juruduce si / sau fizice , cu conditia ca acestea sa fi incheiat in prealabil o conventie arbitrala scrisa .

Competenta teritoriala a Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat este nelimitata, pot fi supuse arbitrajului atat litigii nationale, cat si internationale .

Hotararile pronuntate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat sunt definitive si obligatorii, beneficiaza de putere de lucru judecat si au forta probanta a unui inscris autentic . Hotararea arbitrala nu poate fi supusa cailor de atac, ea poate fi desfiintata numai prin actiune in anulare .

Citeste si :  Fotbal : FC U Craiova a efectuat vizita medicala ..

Serviciile acestui Tribunal .

Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat este autorizat sa judece orice cauza civila cu exceptia celor care privesc drepturile asupra carora partile nu pot sa dispuna .

Astfel , in cadrul tribunalului pot fi solutionate :

  • litigii intre profesionist (fostele litigii comerciale);
  • litigiile de munca;
  • litigiile privitoare la dreptul proprietatii intelectuale;
  • litigiile referitoare la protectia consumatorului;
  • litigiile privind transferul dreptului de proprietate si constituire de drepturi reale (contracte de vanzare-cumparare,de arenda,iesiri din indiviziune,partaje succesorale,partaje intre fosti soti si lichidari de regim matrimonial, etc.)
  • litigiile rezultate din raporturile de vecinatate
  • latura civila din cauzele penale .

Confidentialitate

Acest principiu opereaza atat asupra dosarului cauzei cat si asupra sedinteor de judecata. Arbitrii au obligatia sa asigure confidentialitatea arbitrajului iar la judecata participa numai partile si/sau aparatorii lor . Participarea tertilor in cadrul procedurii arbitrale este posibila numai cu acordul scris al celor implicati in cauza si cu aprobarea tribunalului arbitral .

Celeritate

Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat solutioneaza orice litigiu, indiferent de complexitatea lui intr-un termen de cel mult 6 luni , sub sanctiunea “caducitatii arbitrajului”, cu exceptia cazului in care partile prevad in mod expres altfel . De asemenea, termenul de pronuntare pentru tranzactii sau pentru acordurile de mediere este de maxim doua saptamani .

Citeste si :  Seful Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a fost schimbat din cauza prejudiciilor aduse companiei

Cheltuieli reduse

Taxele arbitrale ale Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat sunt cu mult mai mici decat cele prevazute de O.U.G nr 80/2013 privind taxele de timbru judiciar. Totodata, reducerea cheltuielilor opereaza si in privinta expertizelor efectuate prin intermediul partenerilor nostri

Procedura flexibila

Avand in vedere competenta teritoriala nelimitata si faptul ca , de multe ori , problemele cotidiene ingreuneaza participarea partilor la sedintele de judecata, in procedura arbitrala prezenta partilor nu este obligatorie. Totodata, sedintele de judecata si audierea martorilor pot avea loc si in alte locuri decat la sediul tribunalului.

Optiuni

Partile pot alege ca judecarea litigiului sa se faca de un arbitru unic ori de mai multi arbitri, cu conditia ca numarul acestora, incluzand si supraarbitrul, sa fie impar. De asemenea, partile au posibilitatea sa desemneze arbitrii care sa le judece cauza.

Citeste si :  Situatie epidemiologica Dolj : 1.893 de persoane izolate la domiciliu, 734 de persoane aflate in carantina

Egalitate de sanse si tratament

Pe parcursul desfasurarii procedurii arbitrale, Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat asigura partilor,sub sanctiunea nulitatii hotarari arbitrale, egalitate de tratament,respectarea dreptului de aparare si a principiului contradictorialitatii, Respectul fata de parti si justa solutionare a cauzei sunt de maxima importanta .

Profesionalism

Arbitrii din cadrum Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat sunt profesionisti , care au dobandit aceasta calitate ca urmare a unui examen de admitere ,riguros. Acestia sunt independenti si impartiali in indeplinirea atributiilor si raspund, in conditiile legii, pentru prejudiciile provocate partilor .

Daca doriti sa apelati sediul Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat este in municipiul Craiova, str. Calea Bucureşti, bl. 32 B, parter.

 

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.