O interventie chirurgicala pe creier, realizata de o echipa de neurochirugi la un spital din statul american Texas, a fost transmisa partial in direct pe Facebook. In inregistrare, tanara pacienta vorbeste cu medicii in timpul procedurii.
Interventia chirurgicala a durat circa patru ore si jumatate si a fost efectuata la Centrul Medical Metodist din orasul Dallas, a declarat miercuri pentru AFP unul dintre responsabilii implicati.
Operatia a fost transmisa in direct pe contul de Facebook al unitatii medicale timp de apriximativ 40 de minute si a fost vizualizata de 100.000 de persoane.
Jenna Schardt, in varsta de 25 de ani, a manifestat convulsii epileptice si si-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei inflamatii a vaselor de sange din lobul temporal stang, a explicat pentru AFP Nimesh Patel, directorului departamentului de neurologie din cadrul spitalului.
Pentru ca medicamentele s-au dovedit ineficiente, medicii au decis sa o opereze pentru a elimina tesuturile infectate.
De obicei, astfel de interventii sunt realizate sub anestezie insa, pentru ca leziunea era localizata intr-o zona foarte sensibila, chirurgii au ales, cu acordul pacientei, ca aceasta sa ramana constienta astfel incat sa ii ajute pe medici sa elaboreze ”o harta” a creierului ei, a indicat specialistul.
”Acest tip de operatie, chiar daca face parte din repertoriu, nu este una de rutina”, a precizat el.
In timpul interventiei, tanara a pronuntat mai multe cuvinte – pasare, caine, fluture – si cifre, in timp ce chirurgii stimulau diferite zone ale creierului sau.
”Am vorbit chiar si despre cainele ei”, pentru a-i verifica abilitatile de memorare, a povestit medicul.
Tanara studenta la fizioterapie, originara din Illinois, si-a exprimat acordul pentru ca interventia sa fie transmisa in direct pentru o ”campanie de educatie” asupra operatiilor in timpul carora pacientii sunt constienti. ”Ea a spus: ‘Pot ajuta oamenii intr-un mod diferit”’, a adaugat Nimesh Patel.
Operatia pe creier in timpul careia pacientul este treaz se practica inca din anii 2000 pentru a se putea testa in timpul interventii functii esentiale, cum ar fi vorbirea si abilitatile motorii.
https://www.facebook.com/MethodistDallas/videos/492835578008676/
Views: 0