Home » Craiova Veche » O PRIVIRE IN VIITOR

O PRIVIRE IN VIITOR

O PRIVIRE IN VIITOR

Inca un proiect al echipei Oltenia mea care ne aduce o parte interesanta a Craiovei ! Cu aceasta ocazie tinem sa multumim pentru efortul facut si suntem alaturi de ei prin promovarea acestui proiect .

Si voi puteti sa dati un like paginii Oltenia mea !

O fotografie aparte in inimile noastre; imaginea la care lucram de mai bine de doua luni pentru a identifica si arata cititorilor nostri chipul unui alt craiovean care a facut istorie – George Orman.
Ea a fost realizata la 15 octombrie 1914 si infatiseaza Corpul Magistratilor aflati in cortegiul funerar al regelui Carol l al Romaniei.
Nascut la 1846 si descinzand dintr-o familie romaneasca originara din Clisura Dunarii, George Orman era cel dintai fiu al marelui proprietar Dimitrie Orman. Acesta sosise in Valahia la 1825, trecand Dunarea in caic impreuna cu Anastasie Garlesteanu si stabilindu-se la Craiova in preajma bisericii Sf. loan Hera, spre fantanile Parului si Chiriac, regiune aproape parasita dupa atatea focuri si jafuri ale turcilor din Vidin. Zona era semanata cu casute mici si rare, in apropierea barierei orasului, ce era atunci la Oota. Acest loc a devenit in timp refugiul cutovlahilor din Clisura, toate cladirile vechi ce le gasim azi acolo au fost ridicate, in urma, de ei.


George Orman a terminat scoala primara in Craiova, la scoala Otetelisanu, apoi a urmat cursurile liceului Lazar din Bucuresti, obtinand Licenta in Drept la Paris.
lntrat in magistratura, ,,prin probitate, exactitate si inteligenta s’a ridicat la treapta cea mai inalta: aceia de Prim Presedinte al Curtii de Apel din Craiova.”
George Orman este cel care in septembrie 1903 l-a primit in noul sediu al Palatului Justitiei din Craiova ( Universitatea de azi ) pe regele Carol l , sosit in oras la invitatia primarului Nicolae Romanescu pentru a oficia inaugurarea parcului.
George Orman, ,,regretat adanc de toata societatea craioveana, s-a stins la 9 februarie 1915”. A fost inhumat alaturi de inaintasi, ale caror oseminte fusesera mutate din curtea bisericii Sf. loan Hera in noul loc de veci al familiei, la cimitirul Ungureni.
Aceasta este printre ultimele fotografii si una din putinele care s-au pastrat in care magistratul craiovean apare (in foto, marcat cu x). El s-a stins din viata la patru luni dupa realizarea acestei imagini.
Privirea indreptata spre obiectivul camerei in momentul trecerii prin fata ei, ne-a dat posibilitatea identificarii inaltului magistrat craiovean, 103 ani mai tarziu. ldentificarea cu certitudine am realizat-o prin comparatie cu alte doua imagini, acestea fiind singurele in care apare George Orman pe care am reusit sa le descoperim pana in prezent.

Lasa un comentariu aici !
Ajuta si tu Jurnal de Craiova!
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.
Citeste si :  Bilete la pret dublu pentru evenimentele Salii Polivalente

About Ciurezu Marian Bogdan

De ce Jurnal de Craiova ? Pentru ca acest oras merita mult .. Multi inca nu realizeaza ce oras minunat avem ! Orasul merita o altfel de presa chiar daca online ! Adevarul ... trebuie sa fie cel care conteaza !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.