Sfanta Parascheva este celebrată anual de creștinii ortodocși în data de 14 octombrie. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Cunoscută popular și ca Sfânta Paraschiva, Cuvioasa Parascheva s-a născut în apropiere de Constantinopol, din părinți bogați și credincioși. La vârsta de zece ani, a auzit în biserică vorbele ”Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34) si se decide să urmeze calea celor sfinte.
Se duce la Constantinopol, unde este învățată de călugări să se bucure de viața duhovnicească. Va merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. Pleacă apoi către Țara Sfântă, iar după ce vede Ierusalimul, se așează la o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.
La 25 de ani, un înger îi spune în vis să se întoarcă la locurile părintețti. Revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este și de unde vine. După doi ani, trece la cele veșnice.
Ziua Sfintei Parascheva este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții.
În gospodăriile de la țară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să îndepărteze spiritele rele. Ciobanii consideră că iarna care urmează va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite și blândă dacă acestea stau răsfirate.
Se mai spune și că dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, iarna va veni mai repede.
În această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande. Mai există tradiția ca gospodarii să îți cumpere cojoace și să facă pregătirile pentru iarnă.
Se mai spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, o altă superstiție mai spune că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.
Ce să nu faci de Sfânta Cuvioasă Parascheva
1. Nu ai voie sa lucrezi in aceasta zi sfanta. Cei care muncesc in aceasta zi au parte de necazuri la serviciu, dar si in familie. Sfanta Parascheva ocroteste familia, iar de ziua ei trebuie sa fim mai smeriti, mai potoliti in actiuni, sa meditam si sa ne rugam pentru mantuirea noastra in fata Domnului.
2. Nu ai voie sa te zgarcesti de la bani si alimente. Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa ii intinzi mana ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca.
3. De Sfanta Parascheva, Sfanta Vineri de Toamna, e bine sa imparti covrigi, lipii, must nou si vin rosu celor amarati. Cei care dau pomana vor avea sarbatori imbelsugate in tot restul anului.
4. Nu e bine sa faci foc in casa in aceasta zi, oricat ar fi de frig. Se spune ca adevarata credinta tine caldura in sufletele oamenilor. Cei care fac foc in soba pot avea boli la ochi si dureri de cap cumplite.
5. Daca esti necasatorita, nu ai voie sa crosetezi sau sa cosi. Se spune ca femeile care fac astfel de treburi nu se vor marita in veci.
6. Nu ai voie sa mananci nimic pana la ora 12, cand se termina in cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicata Sfintei Parascheva. Cei care mananca dimineata, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.
Ce semnificaţie are această sărbătoare pentru români
Sărbătoarea din 14 octombrie are o însemnătate cu totul aparte pentru români, sute de mii de credincioşi venind să se închine la racla celei pe care o ştiu „mult folositoare“. Cei care ajung la „Cuvioasa“ – aşa cum o numesc prietenii ei – o roagă pentru soluţionarea problemelor de zi cu zi, îi cer alinare pentru necazurile care s-au năpustit asupra lor, sănătate, spor în casă şi bucurii. Iar Sfânta îl ascultă pe fiecare în parte şi nu întârzie să le vină în ajutor celor ce îşi pun speranţa în puterea ei şi o roagă cu credinţă. Minunile Cuvioasei sunt nenumărate. Multe sunt cunoscute din povestirile celor care le-au primit, dar multe au rămas în taina celor care le-au trăit.
Sfânta Parascheva de la Iași se bucură la noi în țară de un cult deosebit și este extrem de apreciată de credincioși pentru minunile sale. Moaștele Cuvioasei se află la Iași, iar sărbătoarea din 14 octombrie are o însemnătate aparte pentru români. În zilele de sărbătoare, în zilele de post și în fiecare vineri, considerată ziua Cuvioasei Parascheva, credincioșii se adună la racla Sfintei, aducând flori, daruri și îmbrăcăminte. Se spune că atâtea minuni a săvârşit Sfânta Parascheva, mai multe chiar decât numărul stelelor şi nisipul mării. Sfânta vindecă şchiopi, surzi, ciungi, ologi şi tot felul de boli, chiar şi cele mortale; depărtează toată neputinţa nevindecată, numai cu atingerea raclei.
Views: 0
Comentariu la ziarul Ziua Veche, 18 Oct.2017
Domnul nostru Isus Hristos ne zice: Va rataciti! Pentru ca nu cunoasteti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu. ?”(Matei 22.29).Am citit Biblia si am aflat ca, ” In nimeni altul nu este m„`antuire: caci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor in care trebuie sa fim mantuiti.” (Fapte.4:12) de aceea ne incredem numai Cuvintele Domnului nostru Isus Hristos care zice: ” Isu: „Adevarat, adevarat va spun ca Eu sunt Usa oilor. Toti cei ce au venit inainte de Mine sunt hoti si tal`hari; dar oile n-au ascultat de ei. Eu sunt Usa. Daca intra cineva prin Mine, va fi mantuit; va intra si va iesi si va gasi pasune. (Ioan 10: 7-9)
Pentru a cunoaste baza credintei ortodoxe e suficient sa luam un acatistier Ortodox, cu imnuri, \i cereri de ajutor. Acatistierul pe care ]l de`in are 660 de pagini. Cercet^nd cu aten`ie acest liturghier putem cunoa\te c[ ]n cadrul liturghiei, Ortodoxe, Sf^nta Treime (Tat[l Fiul \i Duhul Sf^nt) sunt neglija`i aproape total, dup[ urm[torul calcul:
-Sf^ntei Treimi }i sunt ]nchinate 20 de pagini. 3,00 %
-Domnul nostru Isus Hristos, }i sunt ]nchinate 11 pagini.1,50 %
-lemnului crucii, ]nchinate 13 pagini, 1.70 %
-Maicii Domnului ]i sunt ]nchinate 120 de pagini 18,00 %
-Iar Sfin`ilor le sunt inchinate 496 de pagini. 75,80 %
Total 100% |i atunci, cum ne putem pretinde drept credincio\i, ]n ce prive\te cinstirea Sfintei Treimi, c are interzice orice ]nchinarea adus[ unei f[pturi, cum sunt sfin`ii, oameni ca \i noi, \i acord[ at^t de pu`in spa`iu Sfintei Treimi Tatalui, Fiului si Duhului Sfant. ( 31 pag=4,5% ) Cu toate c[ Sf^nta Scriptur[ interzice ]nchinarea adus[ unei f[pturi, cum sunt sfin`ii, oameni ca \i noi, Pentru ca Maica Domnului si sfintii sunt pentru noi exemple de urmat si nu ocrotitori. La care Sf.Ap. Pavel ne zice: “Aduceti-va aminte de mai marii vostri care v-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu; uitati-va cu bagare de seama la sfarsitul \l felului lor de vietuire si urmati-le credinta. Isus Hristos este acelas ieri, azi si in veci sa nu va lasati amagiti de ori ce fel de invatatura,..” (Evrei 13;7- 9,,) Studiind Biblia pas cu pas nu am gasit nicaeri ca e necesar a ne inchina si cere ajutorul sfintilor sau osemintelor lor , Iar Sf.Ap Pavel ne zice:”Caci este un singur Dumnezeu si un singur Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni; Omul Isus Hristos.: (1 Timotei 2;5) Cine ignora aceste porunci Biblice, se face vinovat de pacatul idolatriei. Iar cei ce incalca porunca lui Dumnezeu in folosul unor invataturi pagane vor pieri in flacarie iadului.
Ce le zice Domnul Isus Hristos celor ce tineau la datini stramosesti? “Dar voi de ce calcati porunca lui Dumnezeu in folosul datinei voastre?” (Matei 15;3)