Oficial, Costel Alexe urmarit penal de DNA! Costel Alexe nu recunoaste nimic

0
475

DNA a emis joi un comunicat de presa in care anunta ca fostul ministru al Mediului, Costel Alexe este urmarit penal pentru „luare de mita si instigare la delapidare”.

„In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 4/VIII/3 din 4 ianuarie 2021, ca urmare a indeplinirii conditiilor legale si constitutionale necesare pentru efectuarea urmaririi penale fata de o persoana care, la data faptelor, detinea functia de ministru, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii:

– ALEXE COSTEL, la data faptelor exercitand functia de ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si instigare la delapidare,
– Persoana fizica avand functie de conducere in cadrul unei societati comerciale cu activitate in siderurgie, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si delapidare.
In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada martie-aprilie 2020, suspectul Alexe Costel, in calitate de ministru al Mediului, Apelor si Padurilor ar fi pretins, in mod direct, de la o persoana din conducerea unui combinat siderurgic, suspect in cauza, mai multe produse din tabla (tabla cutata, teava patrata, teava rectangulara si rulouri de tabla) in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, catre fabrica respectiva, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si la monitorizarea masurilor luate de aceasta fabrica pentru inchiderea unui depozit de deseuri neconforme (halda de zgura). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neinchise pentru care statul roman a fost condamnat de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, in anul 2018, pentru neindeplinirea obligatiei asumate ca stat membru al UE de a le inchide cat mai repede. Ca urmare, Romania trebuie sa raporteze periodic situatia depozitelor mentionate in cuprinsul hotararii CJUE.

Foloasele respective, in cantitate de 22 tone, ar fi fost primite in zilele de 23 aprilie 2020 si 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societati comerciale administrata de o ruda a ministrului.

Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mita de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei si reprezinta contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei si a transportului.

Produsele din tabla ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispozitia persoanei din conducerea fabricii, suspect in cauza, iar remiterea lor ar fi fost disimulata sub forma unor contracte de sponsorizare fictiva.

Suspectilor li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala”, a anuntat DNA intr-un comunicat de presa.

Fostul ministru al Mediului Costel Alexe s-a prezentat joi la DNA, pentru a-i fi adusa la cunostinta inceperea urmaririi penale pe numele lui pentru luare de mita si instigare la delapidare.

„Am dat curs invitatiei domnului procuror de a ma prezenta”, a spus Alexe la sosirea la DNA.

El a iesit in scurt timp din sediul DNA, declarand apoi jurnalistilor: „Nu am luat niciodata foloase necuvenite cu incalcarea legii. Voi veni ori de cate ori va fi nevoie pentru a da declaratii. Am luat act de solicitarea domnului procuror. Imi doresc finalizarea cat mai rapida a acestui demers judiciar, pentru ca sunt nevinovat”.

Presedintele Klaus Iohannis a incuviintat marti cererea DNA privind inceperea urmaririi penale a lui Costel Alexe.

 

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.