Oficial, Putin anunță că vrea negocieri SUA și NATO. Neoficial, armata rusă avansează spre Ucraina

0
106

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea să continue negocierile cu Statele Unite şi cu Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat în cursul nopţii de luni spre marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, însă armata rusă continuă avansarea capabilităţilor militare în apropierea Ucrainei.

„În primul rând, preşedintele Putin a cerut permanent negocieri şi diplomaţie. Şi, de fapt, el a iniţiat discuţiile asupra problemei garanţiilor de securitate pentru Federaţia Rusă. Iar Ucraina este doar o parte a problemei, este o parte a problemei mai mari a garanţiilor de securitate pentru Rusia şi, bineînţeles, preşedintele Putin vrea să negocieze”, a declarat Dmitri Peskov, informează Mediafax.

În urmă cu câteva ore, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că există „o şansă” pentru dialogul diplomatic cu Occidentul pe tema garanţiilor de securitate şi i-a recomandat preşedintelui Vladimir Putin continuarea negocierilor.

Citeste si :  Adrian Zuckerman, noul ambasador al SUA in Romania si Bogdan Aurescu au discutat despre eliminarea vizelor pentru romani

În pofida declaraţiilor oficialilor de la Moscova, armata rusă continuă să acumuleze trupe şi capabilităţi militare la frontiera cu Ucraina. În cursul nopţii de luni spre marţi, la periferia oraşului Belgorod, situat în vestul Rusiei, în apropierea frontierei cu Ucraina şi la circa 70 de kilometri de oraşul ucrainean Harkiv, au fost observate mai multe convoaie de tancuri ruse.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi premierul britanic, Boris Johnson, cred că încă există spaţiu pentru diplomaţie cu Rusia, deşi Washingtonul şi-a transferat personalul de la Ambasada din Kiev şi serviciile secrete americane cred că Moscova „avansează capabilităţile” pentru o invazie. „Premierul Boris Johnson şi preşedintele Biden au prezentat recentele discuţii cu liderii de la nivel mondial. Au fost de acord că este menţinută o fereastră crucială pentru diplomaţie şi pentru ca Rusia să retragă ameninţările la adresa Ucrainei. Au evidenţiat faptul că orice nouă incursiune în Ucraina va genera o criză prelungită pentru Rusia, cu efecte negative de amploare pentru Rusia şi pentru întreaga lume”, a comunicat Guvernul de la Londra.

Citeste si :  Bogdan Aurescu anunță că susținem aderarea rapidă a Finlandei și a Suediei la NATO

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 130.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.