Olguța Vasilescu, despre drama din Gradina Botanica : Aș vrea să îmi exprim condoleanțele pentru familia îndoliată și speranța că tânărul care se află în spital, în momente grele, se va face bine

0
1160

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a făcut astăzi primele declarații legate de drama din în Grădina Botanică.
Olguţa Vasilescu s-a dezlănţuit verbal asupra criminalului de 17 de ani din Grădina Botanică în cadrul şedinţei de consiliu care a avut loc azi.

”În primul rând aș vrea să îmi exprim condoleanțele pentru familia îndoliată și speranța că tânărul care se află în spital, în momente grele, se va face bine. Din discuțiile cu medicii care îl tratează, de dimineață, am înțeles că starea este mult îmbunătățită față de ieri, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, și-a început Olguța Vasilescu declarațiile.

”Aș vrea să vă spun ceea ce cunosc eu în calitate de primar. Am fost tot timpul întrebată zilele acestea despre detalii din anchetă. Nu am de unde să le cunosc, instituția noastră nu e implicată în niciun fel. Detaliile nu le poate da decât parchetul sau poliția, noi nu le cunoaștem.

Nu am vrut să fac niciun fel de speculații asupra acestei tragedii. M-am ferit să fie și transformată tragedia într-un circ politic care, din păcate, văd că și în această ședință de consiliu local s-a încercat a se transforma”, a spus Vasilescu, astăzi, în sedinta Consiliului Local Craiova.

”Povestea pe care eu o cunosc de la Poliția Locală este următoarea: acest individ a intrat în Grădina Botanică, s-a întâlnit cu echipajul de la poliția locală, echipajului i s-a părut suspect individul și l-a oprit ca să aibă discuții. Li s-a părut suspect, în primul rând, că era singur, la ora 16.00, când erau 40 de grade afară, și se uita foarte insistent la una dintre statuile din Grădina Botanică. L-au oprit, l-au identificat, era frumos îmbrăcat, a vorbit frumos, a zâmbit. A spus că este elev la Liceul Militar și, bineînțeles, a fost lăsat să meargă mai departe.

Nu cred că vreunul dintre dvs. ar fi acceptat, de exemplu, dacă ar fi fost vorba de copilul dvs. – un copil, desigur, nu un criminal, cum se dovedește speța de față – ca poliția locală să-l oprească, fără să aibă niciun fel de indicii, și să-i caute în rucsac, de exemplu. Cred că ar fi fost foarte mare scandal.

Deci, cei doi polițiști locali care se aflau la datorie în momentul respectiv și care făceau patrula de la zona de pistă de atletism către intrarea în Botanică l-au oprit pe acest individ. Până au ajuns la intrare în Grădina Botanică, cei doi polițiști au fost sunați de la 112 – se știe că se patrulează tot timpul în Grădina Botanică – și li s-a spus că este o persoană înjunghiată, în spate, la pista de atletism. Au fugit acolo, au găsit un tânăr care se zbătea între viață și moarte. Un alt martor le-a spus vedeți că mai este și o fată mai în spate, care este înjunghiată. Femeia care făcea parte din echipajul de poliție a mers să acorde primul ajutor, să vadă despre ce este vorba, lângă fata care aproape i-a murit în brațe.

Nu vreau să știți prin ce trece această femeie și ce procese de conștiință are, că ar fi fost bine să fi patrulat în sens invers, că ar fi putut, poate, să facă altceva.

Cert este că dacă nu ar fi existat acești doi polițiști locali, el nu ar fi fost prins. Ei l-au identificat imediat pe ucigaș, au știut să dea semnalmentele poliției, astfel încât, cu ajutorul unui cetățean și al poliției naționale, a putut fi prins la o distanță de câteva sute de metri de grădina Botanică, într-un timp record”, a declarat Olguța Vasilescu.

Olguta Vasilescu a făcut referiri și la siguranța din oraș, comparând Craiova cu Timișoara și București, afirmând că ”orașul Craiova nu este mai nesigur decât este Timișoara, de exemplu, unde, iată, avem crima înfăptuită, iar ucigașul a fost prins, chiar dacă au existat camere de luat vederi”. ”Noi am avut norocul să fie prins, tocmai pentru că a reușit să-l identifice poliția locală. Nu este un oraș mai nesigur decât Bucureștiul, unde, la fel, anul trecut , la un festival muzical au murit două persoane, iar la noi nu a existat niciun fel de incident. Ar fi salvat camerele de luat vederi persoanele respective care se plimbau în Grădina Botanică? Cu siguranță, nu, pentru că ucigașul a premeditat această crimă. Nu-i cunoștea”, a mai spus Olguta Vasilescu.

„Este un psihopat, un criminal în serie. A premeditat această crimă. Am văzut tot felul de speculaţii că se cunoşteau, am văzut că victimele sunt vinovate, tot felul de scenarii şi nebunii. Nu, nu se cunoşteau. A venit special să omoare pe cineva. Vă daţi seama cât sânge rece a avut dacă la câteva secunde după ce a trecut de echipajul de poliţie locală a dat de 20 de ori cu cuţitul într-o persoană?! Aici nu putem vorbi decât despre un psihopat“, a declarat Olguţa Vasilescu despre atacatorul din Gradina Botanica.

”Au fost tot felul de speculații, că se cunoșteau, am văzut că victimele sunt vinovate, tot felul de scenarii și de nebunii în această perioadă. Nu, nu se cunoșteau. A venit special ca să omoare pe cineva. Vă dați seama cât sânge rece a avut, dacă a trecut la câteva secunde de polițiștii cu care a vorbit și a dat de 20 de ori cu cuțitul într-o persoană. Aici nu putem să vorbim decât despre un psihopat. Un psihopat care, atenție, nu era craiovean. A venit de la el din comună special să ucidă pe cineva. Deci, dacă nu ar fi fost Grădina Botanică ar fi fost orice alt loc, pentru că este greu să identifici un psihopat după o discuție de câteva secunde. Eu întreb, însă, ce a făcut psihologul școlar.

Înțeleg că era elev la Liceul militar și că a dat teste psihologice anual. Mai mult decât atât, psihologul a avut ceva discuții cu personajul, că și-a dat seama că ceva este în neregulă. Dar, atunci, de ce nu l-a trimis la un psihiatru, ca să poată să primească un tratament adecvat?”, a declarat Olguta Vasilescu.

Despre activitatea Poliției locale din Craiova și despre cum și unde ar trebui să funcționeze, Olguta Vasilescu a declarat :

”Mă întrebați dacă sunt mulțumită de poliția locală? Nu sunt mulțumită. Și nu o spun de acum, o spun din 2012, de când am venit primar și am vrut să le dau primele teste de rezistență și să rămână doar cei care le trec. Legea, din păcate, nu ne permite să facem acest lucru. Acești oameni, care sunt polițiști locali, de fapt sunt vechii gardieni publici, care erau paznici la bază, care au aproape 60 de ani, care mulți se apropie de vârsta de pensionare. Dar, atenție, sunt forță complementară de ordine publică. Adevărata forță de ordine publică este la Ministerul de Interne, formată din oameni care la vârsta de 45 de ani ies la pensie, cu pensii de serviciu, și pe care eu, cel puțin de 10 ani, nu i-am mai văzut patrulând prin oraș. Or fi, nu spun, eu nu i-am văzut. Și nu mă refer la cei de la Circulație, ci pur și simplu la patrulă de ordine publică.

Ori trece poliția națională în subordinea Consilului Local, așa cum este în SUA și în foarte multe țări și atunci toată siguranța cetățeanului este în subordinea Consiliului Local și a primarului, ori se ia poliția locală și se trece la poliția națională și atunci toate prerogativele vin către poliția națională. Această struțo-cămilă nu funcționează.

Aș vrea să știți și câte echipaje de poliție locală avem noi zilnic: 12. Atât. Mai mult, astăzi, avem pe ordinea de zi reducerea cu a încă trei posturi, pentru că de la Prefectură ne-a fost transmis că a scăzut numărul populației și, automat, trebuie să reducem și noi cu trei posturi numărul polițiștilor locali”.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.