Opera Romana Craiova va invita sambata, 13 aprilie 2019, la opereta Liliacul

0
459

Opera Romana Craiova va invita sambata, 13 aprilie 2019, la opereta Liliacul 1Opera Romana Craiova va invita sambata, 13 aprilie 2019, ora 19.00, la Cercul Militar Craiova, la Liliacul, pe muzica lui J. Strauss fiul – „un spectacol antrenant, plin de culoare si umor, o opereta cu pagini muzicale care au fermecat generatii de spectatori!”.

Reprezentatia reuneste artisti indragiti de public: Cristian Balasescu (Timisoara), Renata Vari, Noemi Modra, Ioan Cherata, Mihaela Popa, Sorin Draniceanu, Bogdan Lupea, Ioan Toma, Daniel Cornescu, Miruna Zamfir si Teodor Ispas, alaturi de Orchestra, Corul si Baletul Operei craiovene, sub conducerea muzicala a maestrului Florian George Zamfir. Regia artistica a spectacolul este realizata de Arabela Tanase, coregrafia – de Olguta Berbec, iar scenografia – de Rasvan Draganescu.

Actiunea se petrece in ultima zi a anului 1870 si in noaptea de revelion 1870-1871, in castelul austriac Weinberg.

ACTUL I

In casa familiei Eisenstein se intalnesc cateva din personajele principale. Dr. Falke, prietenul domnului Gabriel Eisenstein, pune la cale o farsa, pentru a se razbuna pe Gabriel, pentru o poveste mai veche, cand acesta, dupa un bal mascat, l-a lasat pe Falke beat intr-o gradina publica, imbracat in costum de liliac, spre batjocura multimii, motiv pentru care lui Falke i-a ramas porecla de „Dr. Liliac”.

Ca urmare, face sa parvina cate o invitatie la balul Printului Orlofsky, lui Gabriel, sotiei acestuia, Rosalinda si Adelei, nostima subreta a familiei, din partea surorii sale, balerina Ida. Dar, incepand cu noaptea Anului Nou, Gabriel are de ispasit o pedeapsa de pe urma unui proces de ultraj, pierdut de balbaitul avocat Blind.

Falke il convinge insa sa se imbrace elegant, pentru intalnirea cu „soriceii” (cum numea Gabriel, candva, balerinele), de la puscarie, de fapt de la balul printului. Adela, la randu-i, dupa cateva minciuni, nu tocmai bine ticluite, reuseste sa plece la bal, mai ales ca, Rosalinda trebuia sa ramana singura, pentru a face fata insistentelor lui Alfred, un prieten mai vechi.

Dupa plecarea zgomotoasa a lui Gabriel, cu toate incercarile Rosalindei de a nu-l primi, Alfred patrunde in salon si se instaleaza ca stapan al casei. Cand vine Frank, directorul inchisorii, sa-l ia pe Gabriel pentru ispasirea pedepsei, confuzia este creata: Alfred trece drept Gabriel si este de acord, pentru a salva reputatia Rosalindei, sa mearga la puscarie.

Rosalinda, la randu-i, gaseste invitatia la balul lui Orlofsky, lasata de Dr. Falke. Hotararea este luata: va merge la bal, cum i se sugereaza in scrisoare, pentru a vedea unde-si petrece Gabriel prima noapte de arest.

ACTUL II

La balul Printului Orlofsky, in noaptea de revelion, incep sa apara personajele din farsa organizata de Falke, care-l asigura pe print ca se va distra copios. Adela, imbracata cu rochia stapanei, afla de la sora ei Ida ca nu aceasta a invitat-o la bal.

Eisenstein, prezentat ca Marchiz de Renard, trebuie sa faca fata numeroaselor pahare oferite de print. O recunoaste pe Adela, dar Falke incearca sa-l convinga ca aceasta este domnisoara Olga. Frank, directorul inchisorii, este prezentat drept contele Chagrin.

La petrecere apare si Rosalinda, mascata in printesa maghiara. Eisenstein incearca asupra ei efectul „ceasornicului“, cu care a cucerit atatea femei. Rosalinda ii retine ceasul, din dorinta de a avea argumente impotriva lui Gabriel, pe care l-a recunoscut.
In zori, directorul inchisorii, Frank dar si Gabriel, isi reamintesc ca trebuie sa se prezinte, fiecare pentru alt motiv, la puscarie.

ACTUL III

Ultimul act se petrece la puscarie, unde facem cunostinta cu un personaj plin de culoare, Frosch, gardianul-sef, care repeta in replicile sale „Vesela puscarie, domnule !”.
Alfred este amuzat de postura sa de arestat. La inchisoare sosesc, pe rand, Frank, directorul, apoi Adela si Ida, care-i marturisesc adevarul ca Adela nu este artista, dar e plina de talent.

Apare si Eisenstein, despre care Frank afla ca nu este Marchizul de Renard. Surprizele continua: Gabriel, la randu-i afla cine a fost arestat in locul sau si il intalneste pe avocatul Blind, chemat de Alfred.

Doreste sa se razbune pentru infidelitatea Rosalindei, dandu-se drept Blind. Insa mare ii este surpriza cand printesa maghiara, pe care a curtat-o toata noaptea, la balul Printului Orlofsky isi da masca jos: este sotia sa. Dar totul e bine cand se termina cu bine: cei doi soti se impaca, iar printul Orlofsky ii promite Adelei ca va ajunge artista. „Vesela puscarie”, in care se bea sampanie si toata lumea canta.

Hits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.