Orchestra de camera a Filarmonicii Oltenia Craiova concerteaza la Venetia, celebrand Ziua Nationala a Romaniei si Centenarul Marii Uniri

0
486

Orchestra de camera a Filarmonicii Oltenia Craiova concerteaza la Venetia, celebrand Ziua Nationala a Romaniei si Centenarul Marii Uniri 1Cu prilejul celebrarii Zilei Nationale a Romaniei si Centenarului Marii Uniri, vineri, 30 noiembrie 2018, la ora 17,30, la Teatrul Arnaldo Momo din Venezia Mestre, situat in Via Dante 81, 30172 Venezia (VE), Italia, se desfasoara concertul extraordinar sustinut de Orchestra de camera a Filarmonicii «Oltenia» din Craiova. Concertul este organizat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in colaborare cu Filarmonica Oltenia Craiova si Teatrul Arnaldo Momo din Venezia Mestre, cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

Prin calitatea instrumentistilor sai si a dirijorului ce ii conduce, prin reputatia de care se bucura in tara si in strainatate si prin repertoriul relevant pe care il va aborda, Orchestra de camera a Filarmonicii «Oltenia» din Craiova va fi promotoare activa a valorilor culturii romane in Italia, onorand cum se cuvine marea sarbatoare a romanilor de pretutindeni, Ziua Nationala a Romaniei, celebrand momentul incarcat de trairi profunde al Centenarului Marii Uniri. Repertoriul concertului cuprinde compozitii reprezentative ale maestrilor romani Ciprian Porumbescu, George Enescu, Paul Constantinescu, Constantin Silvestri, Doru Popovici.

Fondata in anul 1904 si reorganizata, prin decret regal, in anul 1947, Orchestra Filarmonicii «Oltenia» a fost specializata, in perioada de inceput a existentei sale, in promovarea muzicii preclasice si clasice. In prezent, repertoriul orchestrei s-a extins si s-a diversificat considerabil, prin includerea unor compozitii reprezentative pentru creatia muzicala contemporana. Permanent preocupate de acuratetea interpretarilor, constant apreciate de public si de critica muzicala, Orchestra Simfonica si Orchestra de camera ale Filarmonicii «Oltenia» Craiova au fost invitate sa sustina concerte pe cele mai importante scene din Romania si au intreprins numeroase turnee in strainatate: Bulgaria, Coreea de Sud, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Spania, etc. In cadrul concertului extraordinar sustinut la Venetia, Orchestra de camera a Filarmonicii «Oltenia» Craiova va promova compozitii clasice romanesti, in interpretari incarcate de virtuozitate si expresivitate artistica, intr-un moment sarbatoresc ce va contribui la reliefarea calitatii muzicii de camera din tara noastra si a virtuozitatii instrumentistilor ce reprezinta scoala romaneasca de muzica, aflata la deplina maturitate a exprimarii sale artistice.

Orchestra de camera a Filarmonicii Oltenia va concerta la Venetia sub bagheta maestrului Gian Luigi Zampieri, dirijor, organist, pianist si cadru didactic, discipol al regretatului dirijor italian Franco Ferrara. Gian Luigi Zampieri s-a perfectionat sub indrumarea muzicienilor si dirijorilor Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Gennadiy Rozhdestvensky si Leonard Bernstein, studiind la Academia Nationala Santa Cecilia din Roma si la Academia Muzicala Chigiana din Siena, unde a obtinut, in 1988, Diploma de Onoare in specializarea stilistica dirijorala. A fost asistent al dirijorului Gennadiy Rozhdestvensky la London Symphony Orchestra si la Orchestra Simfonica a BBC. De asemenea, a fost asistentul dirijorului si violonistului american Lorin Maazel. Laureat al mai multor premii de specialitate, a lucrat cu numeroase orchestre din Europa si de pe alte continente: Orchestra Simfonica din Haifa, Orchestra Tarii Bascilor, Orchestra Filarmonica a Universitatii din Mexico City, Orchestra de Camera a Radiodifuziuni Romane si Orchestra Filarmonicii «George Enescu» din Bucuresti, Orchestra Teatrului San Carlo din Napoli, Orchestra din Padova si Veneto, Orchestra Simfonica Siciliana, Orchestra Simfonica a Regiunii Lazio, Orchestra Simfonica a Regiunii Abruzzo, Orchestra Simfonica din Sanremo, Orchestra Filarmonicii din Verona, Orchestra Operei din Tirana, Orchestra «Joseph Haydn» din Bolzano si Trento, Orchestra Arenei din Verona, Orchestra Operei din Roma, Orchestra Simfonica din Ribeirão Preto, Orchestra Simfonica a Teatrului Paz din Belém si Orchestra de Tineret «Vale Música» din Belém (Brazilia). In 2012 a fost director artistic si dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Ribeirão Preto si dirijor invitat al Orchestrei Simfonice a Teatrului Paz din Belém. In prezent este dirijor al Filarmonicii «Oltenia» din Craiova si director asociat al Orchestrei Filarmonicii San Carlo din São Paulo (Brazilia).

Secretariat organizatoric:

Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica
Palazzo Correr
Cannaregio 2214
30121 Venezia (VE)
Italia

Tel.: +39 041 52 42 309
Fax: +39 041 71 53 31
E-mail: istiorga@tin.it

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.