Parlamentarii USR ataca familia traditionala!

0
269
Parlamentarii USR ataca familia traditionala!
Parlamentarii USR ataca familia traditionala!

Zilele trecute a fost inregistrat la Senat proiectul de lege privind reglementarea parteneriatului civil, semnat de parlamentari USR, precum si de cativa parlamentari UDMR si PNL.

In principal, pana recent disputa despre parteneriatul civil s-a dus in spatiul public mai ales in privinta cuplurilor de acelasi sex, care nu aveau acces la institutia casatoriei.

Proiectul in discutie, insa, nu se refera doar la parteneriatul civil pentru persoane de acelasi sex, ci si la parteneriatul civil pentru cuplurile de sex opus.

Despre parteneriatul civil referitor la cuplurile homosexuale voi scrie saptamana viitoare; textul de azi se va referi la semnele de intrebare pe care le ridica, insa, parteneriatul pentru cuplurile de sex opus, heterosexuale, pentru ca acestea sunt 99% dintre cele carora se adreseaza legea, si aici va fi impactul principal. Intrebarea care se pune este urmatoarea: este, oare, nevoie de parteneriat civil pentru cuplurile de sex opus (heterosexuale, obisnuite)?

Din expunerea de motive a proiectului rezulta ca initiatorii isi argumenteaza propunerea prin faptul ca in jur de 7% din populatie traieste in uniuni neinregistrate (concubinaj), astfel incat se impune a li se oferi si acestora o forma de protectie, iar aceasta forma de protectie va fi parteneriatul civil.

Din lectura proiectului se poate constata ca parteneriatul civil instituie un regim similar, in buna
masura, casatoriei, partenerii urmand a fi asimilati sotilor in privinta celor mai multe drepturi,
obligatii si efecte specifice casatoriei. Cu alte cuvinte, parteneriatul este de fapt aproape o casatorie, doar ca se numeste parteneriat, iar cei care il incheie se numesc parteneri in loc de soti.

Pai, in aceste conditii, ce mi-e casatoria civila, ce mi-e parteneriatul civil daca nu tot aia? Doar ca prima se incheie direct la Starea Civila, iar cel din urma la notar, care-l trimite apoi tot la Starea Civila? (n.b., in forma initiala a proiectului parteneriatul urma sa se incheie tot la Starea Civila)

Si atunci, vine intrebarea: cu ce ii va proteja parteneriatul civil pe cei 7% dintre romani aflati in relatii de concubinaj? Parteneriatul civil ii protejeaza, la fel ca si casatoria, doar pe cei care il/o incheie. Nu si pe cei care nu o fac.

Deci? Vi se pare ca acei 1.5 milioane de romani care traiesc in relatii consensuale neinregistrate pentru ca nu au vrut sa incheie o casatorie, se vor inghesui acum sa o faca doar pentru ca mai nou s-ar numi parteneriat? Denumirea ii deranja pe ei?

Sau poate ca acesti oameni au diverse motive pentru care nu vor sa-si oficializeze si reglementeze relatia, toate aceste motive convergand spre ideea ca isi doresc sa traiasca impreuna „fara acte”, ceea ce inseamna ca nu vor incheia nici actele casatoriei, nici pe cele ale parteneriatului.

Prin urmare, cuplurile de sex opus care doresc sa-si oficializeze relatia pentru a obtine diferite forme specifice de protectie, dar fara a se cununa, nu au nevoie de parteneriatul civil, pentru ca au deja posibilitatea de a-l incheia sub forma casatoriei civile; nu au nevoie de „Casatoria Civila 2″. lar cei care vor sa-si traiasca liber relatia, nu vor incheia nici casatoria, nici „Casatoria Civila 2″ (parteneriatul).

Asadar, legiferarea parteneriatului civil pentru cuplurile de sex opus nu-si va atinge scopul declarat de initiatori (protejarea cuplurilor necasatorite).

Dar atunci, ce efect va avea o astfel de lege?

Ca regula, cuplurile care nu doresc sa se casatoreasca nu vor dori sa incheie nici parteneriatul civil.

In schimb, e posibil ca unele cupluri care in mod normal ar intentiona casatoria sa prefere parteneriatul: e mai fancy, mai hipsteresc, mai relaxat, te desparti mai lejer daca te plictisesti, nu mai ai vreo datorie fata de sot sa-i fi alaturi la greu sau la batranete. Adica, ceea ce se va intampla va fi ca cei care isi doresc viata de familie „fara acte” vor ramane tot fara acte, dar din cei care ar fi ales sa se casatoreasca, o parte vor recurge la parteneriat. Experienta tarilor occidentale demonstreaza o scadere a numarului de casatorii ulterior reglementarii parteneriatului pentru cuplurile de sex opus.

Or, parteneriatele sunt din start mai instabile fata de casatorie, pentru ca nu angajeaza nici simbolic, nici juridic, cu aceeasi forta partenerii. Prin urmare, vor fi mai putini copii nascuti in interiorul parteneriatelor, mai multi copii crescuti in afara casatoriei si chiar a parteneriatelor (care se sfarsesc mult mai usor) – ratandu-se si al doilea temei enuntat de initiatorii legii in expunerea de motive.

Parteneriatul civil, se poate conchide, paraziteaza si saboteaza institutia casatoriei, actionand ca un fel de casatorie second-hand. Si saboteaza, astfel, pe termen lung, familia si continuitatea tesutului social pe care o casatorie stabila si o familie inchegata le asigura.

Dincolo de brambureala inevitabila ce va fi creata la nivelul administratiei de stat si locale de o astfel de revolutie institutionala, este, oare, pe termen lung, disolutia casatoriei si a familiei ceea ce ne dorim ca tara?

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.