Parlamentul European a votat pentru activarea „optiunii nucleare” in cazul Ungariei ! Urmeaza Romania .. 1Parlamentul European a decis, in votul de miercuri, sa dea unda verde procedurii pentru activarea Articolului 7 in cazul Ungariei. Ungaria este a doua tara impotriva careia se ia aceasta masura, dupa Polonia, in cazul acesteia procedura fiind lansata de Comisia Europeana.

Votul pentru Budapesta a fost de 448 voturi favorabile, 197 voturi contra si 48 de abtineri.

Raportul Sargentini mentioneaza politicile duse de Guvernul Orban fata de ONG-uri, calusul pus libertatii de exprimare a presei, situatia de la Universitatea Central-Europeana din Budapesta, dar si clientelismul politic, mentioneaza ziare.com.

Totodata, raportul mentioneaza sincopele din legislatia electorala.

Viktor Orban a raspuns in termeni raspicati Parlamentului European: „este o ofensa nu pentru un guvern, ci pentru o tara care a luptat cu Armata Rosie, care a aparat libertatea si care si-a asumat rolul de gardian al Europei”, a fost replica liderului maghiar, care a tinut un discurs, marti, in plenara de la Strasbourg.

Citeste si :  Marian Jean Marinescu , Europarlamentar PNL : Ziua de 10 august ne va marca foarte mult ca țară, dar și ca popor

In octombrie, e randul Romaniei sa fie pe agenda Parlamentului European. La inceputul lunii octombrie, starea democratiei romanesti va fi pe agenda europeana, in urma protestului din 10 august si a reprimarii violente a acestuia.

Statul de drept este un concept-cheie al Uniunii Europene, definit chiar in Tratatul privind Uniunea Europeana, in cel de-al doilea articol. O incalcare a valorilor UE justifica, astfel, o reactie la nivelul UE – reactie prevazuta de procedura de la Articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeana.

Citeste si :  NOU: Vei fi anuntat prin sms cand expira Pasaportul.

Aceasta presupune doua mecanisme – masuri preventive, daca exista un risc evident de incalcare a valorilor UE, si sanctiuni, daca s-a produs deja o astfel de incalcare.

Posibilele sanctiuni impotriva tarii UE in cauza nu sunt clar definite in tratatele UE, dar ar putea include suspendarea drepturilor de vot in Consiliul European.

In ambele mecanisme, se arata intr-o informare a Parlamentului European, decizia finala trebuie sa fie luata de reprezentantii statelor membre in cadrul Consiliului, dar pragurile pentru a ajunge la o decizie sunt diferite. In cadrul mecanismului de prevenire, decizia in Consiliu necesita o majoritate de patru cincimi din statele membre, in timp ce determinarea existentei unei incalcari necesita unanimitate intre sefii de state si de guverne ai UE.

Citeste si :  Comisia Europeana, lovitura grea pentru Guvern!

Statul membru in cauza nu participa la vot. Pentru a fi adoptata, propunerea trebuie sa primeasca sprijinul majoritatii absolute a deputatilor europeni, adica 376 de voturi pentru, si a doua treimi din deputatii europeni care participa la vot.

Lasa un comentariu aici !
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.