PARTIDUL VERDE CERE GUVERNULUI REFORMAREA GĂRZII NAȚIONALE DE MEDIU

0
280

Escaladarea infracțiunilor de mediu în România presupune o ripostă adevărată din partea statului român. Astăzi în România infracțiunile de mediu cresc de 5-6 ori mai repede decât PIB-UL național. Trei sferturi din activitatea infracțională de mediu se află dincolo de orice control ori represiune legală!

Simpla existență/înființare a unor instituții cu rol în protejarea mediului fără a le acorda puteri și resurse adecvate este o contrasoluție în bătălia pentru atingerea obiectivelor de mediu.
În viziunea noastră, Garda Națională de Mediu trebuie să fie vârful de lance al bătăliei împotriva criminalității de mediu. Decredibilizarea acestei instituții, din interiorul său și din afara sa, cu concursul voluntar sau involuntar al Ministerului Mediului, este un veritabil sabotaj la adresa luptei antipoluare în România.

Cerem premierului Ciucă să se implice direct în acțiunea de consolidare a GNM prin evaluarea riguroasă și reforma adecvată a acestei instituții vitale pentru apărarea sănătății publice, dar și a securității naționale.
Partidul Verde nu tolerează actele abuzive sau infracțiunile de coruptie apărute de a lungul timpului în legătură cu unii dintre angajații GNM. Acești oameni nu au ce căuta într-o asemenea structură!

Marea majoritatea a celor 450 de comisari ai GNM sunt oameni de buna credință, dedicați misiunii pe care o au. Este însă imposibil omenește ca un singur comisar de mediu să poata acționa competitiv pe o rază de 530 kmp, respectiv la 40.000 de oameni, iar în București să fie doar 2 comisari pe sector, adica 1 la cca 175.000 de locuitori!
Chiar și în aceste conditii G.N.M. efectuează în jur de 40.000 -50.000 de inspecţii şi controale de mediu pe an, în urma cărora aplică mii de sancţiuni contravenţionale şi întocmeşte sute de sesizări penale. Valoarea amenzilor acordate de Garda de mediu a crescut cu cca 38% in 2021 față de 2020.

Nu putem cere performanță acestor oameni atâta vreme cât subfinanțarea acestei instituții este evidentă, cât timp cadrul legislativ nu le acordă atribuții sporite în materie de anchetă și cercetare penală, atâta vreme cât salariile sunt puternic demotivante iar dotările (mașini, laboratoare acreditate, echipamente) sunt la un nivel minim sau, unele, lipsesc cu desăvârșire.
Nu poți solicita acestor oameni serviciu de permanență atâta vreme cât el nu este reglementat ca timp de muncă și nici plătit ca atare.
Cerem Guvernului să intre intr-un dialog real cu Sindicatul Național al Gărzii de Mediu și să soluționeze revendicările legitime ale acestuia, inclusiv cea privind echitatea salarială în raport cu instituții similare.

Partidul Verde crede ca este prioritară consolidarea capacității instituționale a GNM, inclusiv prin creșterea numărului de comisari de mediu și prin permanentizarea unor programe de formare profesională continuă ale angajaților.

Încărcarea acestei instituții cu responsabilități sporite, unele deviate din activitatea altor instituții (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate,, Garda Forestieră, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, AFM,) presupune și acordarea de resurse pe măsură, atribuții, instrumente, pârghii legale de acțiune. Și, nu în ultimul rând, protecție instituțională (asistenţă juridică, consiliere psihologică, asigurări medicale generale în special pentru contaminările biologice/bacteriologice, chimice, radiologice) în fața unor riscuri personale foarte mari.
Partidul Verde face un apel către partidele politice parlamentare să așeze între prioritățile legislative, acele proiecte de legi (inclusiv Codul de Mediu) menite a consolida acțiunea instituțiilor cu rol în combaterea poluării, a eliminării tuturor infracțiunilor de mediu.

De asemenea cerem CSAT și Președintelui României să acționeze cu mai multă determinare în vederea combaterii strategice a infracțiunilor de mediu care pun într-un mare pericol sănătatea românilor, chiar securitatea națională a României.

Biroul de presă al Partidului Verde

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.