PARTIDUL VERDE CERE UN PACT DE ACȚIUNE CLIMATICĂ PENTRU ROMÂNIA

0
107

Partidul Verde consideră că forțele politice din România ar trebui să dezbată public și să semneze un PACT PENTRU ACȚIUNE CLIMATICĂ prin care să avem ținte precise în respectarea angajamentelor de mediu, europene și internaționale, la care România este parte.

Chiar dacă recent încheiatul Summit de Mediu – COP 26 este, în viziunea noastră, doar o jumătate de pas înainte pe drumul bătăliei pentru încetinirea încălzirii globale, Pactul Climatic de la Glasgow trebuie asumat și de țara noastră în direcția asumării și creșterii angajamentelor luate de statul român prin Acordul de la Paris.

Partidul Verde solicită partidelor parlamentare care se pregătesc să formeze guvernul să țină cont de faptul că românii au început să conștientizeze impactul nimicitor al problemelor de mediu asupra viitorului societății noastre. 76% dintre români, conform ultimului sondaj B.E.I., sunt de acord cu introducerea unei taxe pe produsele și activitățile care generează poluare.

De aceea, cerem PSD și PNL să nu mai piardă timpul cu lupta pe funcții și să introducă în noul program de guvernare măsuri clare în direcția combaterii schimbărilor climatice, inclusiv o taxă de mediu, Taxa Oxigen, care să contribuie la scăderea poluării aerului în marile comunități urbane, inclusiv politici publice concrete de sprijinire a economiei circulare în România.

Cerem totodată parlamentului României să repună pe agenda parlamentară Codul de Mediu prin care să reglementăm unitar și integrat toată problematica de mediu. Legislația actuală de mediu are multe vicii, conține multe elemente de contradictorialitate, fiind adesea greoaie în aplicarea ei practică.

În aceeași ordine de idei, atragem atenția PNL și PSD ca banii din PNRR destinați tranziției verzi să fie cheltuiți exclusiv în acest scop, în mod eficient și transparent. Somăm politic cele două partide care vor forma guvernul să renunțe la practicile des întâlnite ale unora dintre reprezentanții lor în guvernele precedente, acelea de a devia fondurile europene de la ținta lor de intervenție, dirijându-le către firme de partid și buzunare private.

Din perspectiva bătăliei urgențe pentru o tranziție climatică de succes pentru toate țările, Partidul Verde se solidarizează cu toate forțele politice și civice din lume care cer statelor și guvernelor să părăsească zona practicilor publicitare de tip greenwashing și să asume ambiții sporite în direcția menținerii încălzirii globale sub 2 grade în raport cu perioada preindustrială. Inclusiv să-și respecte cuvântul dat în privința suportului financiar masiv pentru țările sărace.

Partidul Verde face de asemenea un apel către toate companiile și autoritățile, către toți liderii din politică și administrație, către toți cetățenii români, de a trata cu seriozitate tema protecției mediului și pe cea a schimbărilor climatice. Observăm cu toții câte victime produce anual poluarea, câte dezastre încep să producă și pe teritoriul țării noastre, de la fenomene privind deșertificarea până la furtuni și inundații devastatoare.

Partidul Verde rămâne un partid deschis tuturor celor care vor să construiască România Sănătoasă!

BIROUL DE PRESĂ AL PARTIDULUI VERDE

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.