Partidul Verde se opune realizarii investitiei “Construirea fabricii de productie a etanolului din celuloza” in localitatea Podari

0
614

Partidul Verde din Romania se opune realizarii investitiei “Contruirea fabricii de productie a etanolului din celuloza”, proiect propus de S.C. Clariant Products Ro S.R.L. care urmeaza sa se realizeze in localitatea Podari din judetul Dolj.

Dezacordul cu realizarea acestui obiectiv este sustinut pe baza urmatoarelor argumente:

1. Proiectul nu a fost dezbatut cu publicul, in sensul Conventiei Aarhus privind accesul la informatie, participarea publicului la luarea de decizie si accesul la justitie in probleme de mediu. Conventia a fost ratificata de Romania conform legii 86/2000. Acest act normativ a fost flagrant incalcat prin faptul ca autoritatile responsabile cu aplicarea acestuia nu au luat masuri pentru ca sa asigure o participare reprezenativa a publicului, posibil afectat, la dezbaterea pentru evaluarea de impact asupra mediului, dezbatere care a avut loc in localitatea Podari, jud Dolj la data de 6.11.2018. La intrunire au fost prezente doar doua persoane din judet, care au aflat despre proiect in ziua dezbaterii din surse neoficiale. Unul dintre participanti, actualul presedinte al Partidului Verde din Romania, intamplator cu expertiza in domeniu, a considerat ca nesastifacatoare raspunsurile investitorului la intrebarile referitoare la proiect si a solicitat agentiei de mediu sa se consemneze ca in forma prezentata proiectul nu intruneste conditiile de mediu necesare aprobarii investitiei.

2. Proiectul prezinta un risc major de poluare a mediului, generand, confom descrierii de proiect, o tona de CO2/tona de etanol, adica 60 mii tone de CO2/an conform capacitatii estimate de productie. Se cunoaste efectul de sera al bioxidului de carbon cu efecte majore in schimbarile climatice la nivel mondial. Acordul de la Paris, adoptat la 12 decembrie 2015, are prevederi clare in ceea ce priveste reducerea emisiilor de bioxid de carbon. Sudul Romaniei, in particular si jud Dolj este cunoscut pentru riscul de desertificare in viitorul apropiat, daca nu se reduce poluarea din zona.

3. Prin deversarea reziduurilor lichide in Jiu, chiar daca se intentioneaza construirea unei statii de epurare, exista riscul de a contamina sursa de apa potabila a locuitorilor din zona Craiovei si localitati invecinate. La dezbatere s-a recunoscut ca intr-adevar “ comunitatea de pesti” va avea de suferit si s-a precizat ca element in favoarea proiectului ca deversarea deseurilor lichide se va realiza in aval in raul Jiu.

4. La dezbatere, investitorul a recunoscut ca nu are experienta in ceea ce priveste acest obiectiv, singurele studii, preliminare, referitoare aceasta investitie au fost efectuate in Germania. Neaplicarea investitiei in Germania a fost justificata pe faptul ca Germania “nu are paie”.

Partidul Verde din Romania considera argumentele investitorului ca fiind insuficiente pentru sustinerea prioectului si se opune categoric realizarii pe teritoriul Romaniei a acestei investitii in forma propusa. In plus, Partidul Verde din Romania va informa verzii europeni pentru ca impreuna sa monitorizeze acest proiect.

Daca proiectul va suferi modificari, si se doreste in continuare realizarea acestei investitii, indiferent de locatie, in Romania, solicitam ca dezbaterile ulterioare pentru evaluarea de impact asupra mediului sa aiba loc cu repectarea in fapt a legii 86/2000, Conventia Aarhus.

Precizam ca, Partidul Verde din Romania sustine ca imperios necesara crearea de noi locuri de munca. Atrage insa, atentia clasei politice majoritare ca generarea de noi locuri de munca nu trebuie sa se faca cu orice pret si pentru a justifica promisiuni electorale, mai ales unui public neavizat. Implementarea unor proiecte poluante, fara o analiza atenta si responsabila din partea factorilor implicati si doar pentru a castiga, eventual, capital electoral, pot aduce prejudicii grave, imediate si pe termen lung, mediului si sanatatii cetatenilor Romaniei si nu numai.

Precizam ca, desi in cadrul Universitatii din Craiova, exista specializarea necesara, „Biochimie tehnologica”, membrii comunitatii academice nu si-au exprimat pozitia asupra acestui proiect.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.