Medicii din Londra sustin ca un barbat tocmai a devenit al doilea caz cunoscut din lume in care o persoana a fost aparent vindecata de infectia cu virusul HIV. Astfel, apar sperante noi pentru un posibil tratament pentru SIDA.
Medicii afirma ca testele recente nu mai arata nicio urma de infectia anterioara a barbatului. Punctul de cotitura s-a intamplat in urma cu trei ani, atunci cand barbatul a primit un transplant cu celule stem din maduva osoasa de la un donator rezistent la virusul HIV.
Cazul ofera speranta ca cercetatorii vor descoperi in curand un tratament pentru SIDA. Cu toate acestea, medicii avertizeaza impotriva numirii rezultatului ca fiind un leac pentru virusul HIV, cel care duce la SIDA.
Ravindra Gupta, un biolog specializat in HIV, care a ajutat la tratamentul barbatului, spune pentru Reuters ca pacientul sau este „in remisie” dar avertizeaza ca „este prea devreme sa spunem ca acesta este vindecat complet”.
Barbatul a ales sa ramana anonim, cercetatorii referindu-se la el ca „pacientul londonez”. Titlul este similar cu primul caz cunoscut de vindecare a virusului HIV. Timothy Brown, un american, a fost numit „pacientul berlinez” atunci cand a primit si el un transplant cu maduva osoasa pentru tratamentul leucemiei, in urma cu 12 ani, in Germania. Se presupune ca si acel transplant ar fi fost unul de succes.
Dupa cazul lui Brown, oamenii de stiinta au incercat timp de 12 ani sa copie rezultatul cu alti pacienti cu virusul HIV. Pacientul din Londra, care are limfom Hodgkin este primul adult considerat vindecat de la cazul lui Brown.
Epidemia HIV inca persista in Statele Unite, dar si in restul lumii, cu aproape 39.000 de cazuri noi depistate in SUA, in 2017. In jur de 37 milioane de oameni din lume au momentan HIV, in timp ce virusul SIDA a dus la decesul la aproape 35 milioane de la inceputul epidemiei in anii 1980.
Transplanturile cu maduva osoasa constituie un tratement dur cu efecte secundare greu de suportat, dar The New York Times sustine ca transplantul cu celule stem rezistente la HIV ar putea fi solutia.
„Oamenii vor fi inspiritati de posibilitatea ca un tratament nu este doar un vis”, afirma medicul Annemarie Wensing, virolog la Universitatea Medicala din Utrecht . „Este posibil”, adauga aceasta.
Views: 1