In urmă cu o săptămână şi în comuna Călăraşi, judeţul Dolj, o fermă de ori a fost atacată de şacali, primarul comunei susţinând că de vină este „toată lumea”, pentru că şacalii vin în sat, pentru că au terminat fauna din câmp.
O gospodărie din comuna Rojişte, judeţul Dolj, a fost atacată în noapte de sâmbătă spre duminică de o haită de şacali, iar 14 oi au fost omorâte de animalele sălbatice.
Peste 60 de vânători, de la Castranova la Sadova, de la Amarasti, Vadastra, Urzica, Dăbuleni, Bechet și Ostroveni, alături de cei din Călărași și Sărata, au participat la o acțiune desfășurată în jurul localității, cu scopuri precise, de identificare a habitatelor, a efectivelor, a traseelor utilizate dar și de descurajare prin prezența, focuri de armă, dislocarea din habitat dar și împușcare, potrivit autorizației.
„Au fost identificate zeci de vizuini de vulpe, unele ocupate de șacali, a fost împușcat un sacal și au fost observate cel puțin alte 4 perechi, situate in spatele cimitirului de la Sărata, în pădurice la stația Negrila sau la mare distanță, prin stufarisuri
În mod cert, sunt extrem de adaptați, nu te poți apropia la distanță de tragere, pe timp de zi, sunt animale rapide și extrem de mobile, se retrag, majoritar, către sud, spre Dunăre, dar nu sunt mai departe de 500 de m față de sat, în așteptarea nopții și a neatenției.
Încă ceva este clar. Nu ucid de foame. Există și vânat obișnuit. Pur și simplu ucid din instinct, cu o ferocitate nemaintalnita, fără limite, fapt demonstrat și la evenimentul de la Rojiste.
Din 14 animale ucise, au mâncat cel mult două kg.de carne, din animale incă vii.
La final, din experienta zilei și din suma experiențelor individuale ale fiecărui vânător, am extras concluziile care vor fi transmise autorităților, prefecturii, Ministerului Agricultorii și Ministerului Mediului.
Trebuie mărite cotele de vânat la sacal și aprobată vânătoarea organizată și nu individuala, pe timp de noapte, cu utilizarea de lumini puternice, mijloace de vizualizare pe timp de noapte și carabina de distanță.
Altfel, nu te poți apropia de aceste animale, fiind secretul înmulțirii lor și al rezistenței.
În timpul vânătorii, am fost sunat de către Ministrul Agriculturii, Petre Daea, îngrijorat și acesta de amploarea fenomenului. Mi-a cerut informări prin intermediul cărora să convingă Ministerul Mediului de necesitatea unor măsuri mai radicale, mai ofensive.
Eu, personal, susțin chiar și metode precum otrăvirea.
Fac acest lucru după ce am discutat cu proprietarii fermelor de animale din câmp.
Le-au fost mâncați câinii, au adus de acasă toată familia, nu dorm, dau cu petarde noaptea și nu mai știu cât pot rezista în acest fel.
Nu am văzut picior de ONG-ist, în aceste zile pe la Primărie sau pe la ferme.
Ii aștept să mă convingă de utilitatea sacalilor, în exces și de banii pe care îi mănâncă de la cei care ii susțin….
Cu mulțumiri speciale domnului Președinte Ștefan, de la AJVPS DOLJ, tuturor vânătorilor care au participat și care au dovedit localnicilor că le sunt alături, ca bărbați și ca vânători , pentru că au venit pe banii lor, de la zeci de km, ii mulțumesc domnului Director Agapie, de la Direcția Agricolă, instituțiilor sanitar veterinare si administrative, de la nivel de județ, pentru implicarea de la Călărași și de la Rojiste.
Azi voi trimite memoriile scrise, către aceștia, pentru a fi promovate la nivel de guvern, cu propunerile de intervenție.
Duminica viitoare vom încerca o acțiune similară la Dunăre, acolo unde se retrag de obicei, dar ar fi bine ca aceasta să fie simultan, pe toată Valea Dunării, în majoritatea județelor.”, a declarat primarul comunei Călăraşi, Sorin Sandu.
Views: 124