Pfizer și BioNTech testează un vaccin împotriva variantei Omicron a SARS-CoV-2

0
71

Alianţa farmaceutică Pfizer/BioNTech a început să facă recrutări în vederea unui test clinic acre vizează să testeze – pe adulţi în vârstă de până la 55 de ani – siguranţa şi răspunsul imunitar al vaccinului său împotriva covid-19 care ţinteşte în mod specific varianta omicron a SRAS-CoV-2, anunţă marţi cele două companii, relatează AFP.

Directorul laboratorului farmaceutic american Albert Bourla declara la începutul lui ianuarie că gigantul farmaceutic ar putea fi pregătit să ceară autorizarea noului vacin împotriva omicron încă din martie.

Datele actuale arată că dozele ”boostrer” ale vaccinului original anticovid protejează de forme grave de îmbolnăvire cu omicron, însă firma preferă să acţioneze dintr-un ”exces de prudenţă”, declară într-un comunicat însărcinata cu vaccnurila Pfizer, Kathrin Jansen.

”Recunoaştem importanţa de a fi pregătiţi în cazul în care această protecţie scade în timp şi de a ajuta la înfruntarea omicron şi altor variante în viitor”, declară ea.

Citeste si :  Nicusor Rosca, prefectul Judetului Dolj: Persoanele care vin din zonele rosii vor intra in carantina

CEO-ul companiei germane BioNTech, Ugur Sahin, consideră că protecţia asigurată de vaccinul iniţial în cazul unor forme uşoare sau moderate de covid-19 pare să dispară mai rapid împotriva omicron.

”Acest studiu are loc în cadrul abordării noastre ştiinţifice care vizează elaborarea unor vaccinuri ţintite atât împotriva variantelor care ajung să dezvolte niveluri de protecţie similare împotriva omicron, cât şi împotriva variantelor apărute mai devreme, dar cu o durată mai lungă de protecţie”, a declarat el.

Acest test clinic implică 1.420 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani.

Testul nu include persoane în vârstă de peste 55 de ani deoarece scopul studului este să releve răspunsul imunitar al participanţilor şi nu să estimeze eficineţa vaccinului, declară AFP un purtător de cuvânt al Pfizer.

Participanţii la test sunt împărţiţi în trei grupuri.

Citeste si :  Pfizer : A treia doză de vaccin protejează împotriva Omicron

Din primul fac parte persoane care au fost vaccinate cu două doze de vaccin Pfizer-BioNTech, cu 90-180 de zile mai înainte, şi care urmează să fie vaccinate cu una sau cu două doze ale vaccinului testat.

Al doilea grup este alcătuit din persoane care au fost vaccinate cu un ”booster” în aceeaşi perioadă şi care urmează să fie vaccinate fie cu o nouă doză de vaccin iniţial, fie cu o doză de vaccin împotriva omicron.

Din al treilea fac parte persoane care nu au fost vaccinate deloc împotriva covid-19 şi care urmează să fie vaccinate cu trei doze specifice împotriva omicron.

Citeste si :  Situatie epidemiologica Dolj : 3844 de persoane izolate la domiciliu, 1015 de persoane aflate in carantina

Vaccinul iniţial dezvoltat de către Pfizer şi BioNTech a fist primul vaccin autorizat în Occident, în decembrie 2020.

Concepţia vaccinului, care are la bază tehnologia ARN mesager, îi permite să fie relativ uşor de modificat şi actualizat în funcţie de evoluţia mutaţiilor specifice noilor variante.

Mai multe ţări au început să înregistreze o scădere a numărului cazurilor cauzate de omicron – cea mai transmisibilă variantă a SARS-CoV-2 descoperită până în prezent -, însă numărul contaminărilor în lume continuă să crească.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.