Plangerea catre BERD impotriva depozitului de la Kozlodui a fost declarata eligibila

0
98
Plangerea catre BERD impotriva depozitului de la Kozlodui a fost declarata eligibila 1
Plangerea catre BERD impotriva depozitului de la Kozlodui a fost declarata eligibila

Plangerea depusa de Platforma Civica Anti Kozlodui la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) impotriva finantarii depozitului pentru deseuri radioactive de la Kozlodui a trecut de etapa stabilirii eligibilitatii. Anuntul a fost facut de catre reprezentantii BERD in cadrul unei videoconferinte la care au participat reprezentanti ai Actiunii pentru Renasterea Craiovei (ARC), ai Asociatiei Civice pentru Viata, C.R.O.N.O., dar si din partea Forta Legii si ai Fundatiei Actiunea Ecologica Romana, ONG-uri raliate la demersurile impotriva proiectelor din Bulgaria.
„Este o veste care nu poate decat sa ne bucure, deoarece etapele urmatoare ne vor permite sa aflam mai multe informatii relevante cu privire la un proiect atat de controversat, care a ridicat numeroase semne de intrebare si este o sursa de ingrijorare pentru populatia din Craiova si din Dolj”, a transmis Lucian Sauleanu, presedinte ARC.
Plangerea a fost declarata eligibila atat din punct de vedere al Initiativei de Solutionare a Problemelor, cat si al Analizei Compatibilitatii. Intr-o prima etapa, echipa de mediere a mecanismului de solutionare a plangerilor BERD va aborda cererea din perspectiva Initiativei de Solutionare a Problemelor. In acest sens, mediatorii propun un forum de dialog deschis intre reprezentantii companiei dezvoltatoare a proiectului din Bulgaria, SE-RAW si societatea civila craioveana implicata in demersurile impotriva proiectelor de la Kozlodui. „Rolul acestui forum este de a facilita schimbul deschis de informatii, deoarece lipsa acestora reprezinta una dintre principalele probleme”, a precizat Leonardo d`Urso, responsabilul desemnat pentru aplicarea procedurii.
Reprezentantii ARC au mentionat ca este necesara si o intalnire directa cu reprezentantii companiei bulgare: „Este nevoie de transparenta atat privind proiectul depozitului, cat mai ales nivelul radioactivitatii in zona. Sunt multe intrebari care asteapta raspuns.”
Anca Ciortan, reprezentant al Asociatiei Civice pentru Viata a subliniat: „Este important ca dezvoltatorul bulgar sa inteleaga singurul nostru scop este de a ne proteja sanatatea si viata”.
In urmatoarea perioada, echipa BERD va lua legatura cu reprezentantii companiei bulgare pentru a-i anunta cu privire la etapele propuse.

Lasa un comentariu aici !
Citeste si :  Asociatia Civica pentru Viata a incercat sa trezeasca Craiova din somnul inconstientei ..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.