Planul de investitii pentru Pactul ecologic european – Planul de investitii pentru o Europa durabila

0
450

Uniunea Europeana este hotarata sa devina, pana in 2050, primul bloc din lume care sa fie neutru din punct de vedere climatic. Pentru aceasta este nevoie de investitii semnificative atat din partea UE si a sectorului public national, cat si din partea sectorului privat. Planul de investitii pentru Pactul ecologic european – Planul de investitii pentru o Europa durabila – prezentat astazi va mobiliza investitii publice si va contribui la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale UE, in special InvestEU, ceea ce ar duce la investitii in cuantum de minimum o mie de miliarde de euro.

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, reprezentant Comisia TRAN, din Parlamentul European, considera ca banii pentru finantarea masurilor care se vor lua in baza Pactului ecologic trebuie sa vina de la Statele membre, nu de la alte linii bugetare importante pentru cetatenii europeni.

Toate statele membre, regiunile si sectoarele vor trebui sa aiba o contributie la tranzitie, insa intensitatea provocarilor este diferita. Unele regiuni vor fi afectate in mod particular si vor trece prin transformari economice si sociale profunde. Mecanismul pentru o tranzitie justa va oferi sprijin financiar si practic specific pentru a-i ajuta pe lucratori si a genera investitiile necesare in regiunile respective.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus: „Oamenii sunt cei in jurul carora s-a construit Pactul ecologic european, viziunea noastra pentru o Europa neutra din punct de vedere climatic pana in 2050. Ne asteapta o transformare fara precedent, care va functiona daca va fi echitabila si fiabila pentru noi toti. Vom sprijini oamenii si regiunile care vor trebui sa depuna eforturi mai mari pentru realizarea acestei schimbari, pentru a ne asigura ca nimeni nu este lasat in urma. Pactul ecologic implica nevoi ridicate de investitii, pe care le vom preschimba in oportunitati de investitii. Planul pe care il prezentam astazi, de a mobiliza cel putin o mie de miliarde de euro, va arata drumul si va debloca un val de investitii verzi.”

Vicepresedintele executiv pentru Pactul ecologic european, Frans Timmermans, a spus: „Tranzitia necesara catre neutralitate din punct de vedere climatic va spori bunastarea oamenilor si competitivitatea Europei. Pentru ca aceasta sa se realizeze, este nevoie de mai multe eforturi din partea cetatenilor, a sectoarelor si a regiunilor care se bazeaza intr-o masura mai mare decat altii pe combustibili fosili. Mecanismul pentru o tranzitie justa va contribui la sprijinirea celor mai afectati prin sporirea atractivitatii investitiilor si propunerea unui pachet de sprijin financiar si practic in valoare de cel putin 100 de miliarde de euro. Acesta este angajamentul nostru in numele solidaritatii si al echitatii.”

Planul de investitii pentru Pactul ecologic european - Planul de investitii pentru o Europa durabila 1

Pentru ca Oltenia este producatoare de energie pe baza de carbune, europarlamentarul Marian Jean Marinescu s-a opus extinderii schemei de comert cu certificate de emisii (ETS) si pentru transport si pentru cladiri. “Negociez zilele acestea in calitate de coordonator al PPE in TRAN capitolele referitoare la transport din cadrul rezolutiei PPE referitoare la Pactul Ecologic prezentat de Comisia Europeana in decembrie 2019. Rezolutia a fost votata ieri, la Strasbourg. Cele mai dificile dezbateri le-am avut cu omologul meu de la comisia de mediu (ENVI), a carui abordare este la extrem. A incercat sa introduca in text extinderea schemei de comert cu certificate de emisii (ETS) si pentru transport si pentru cladiri. M-am opus, pentru ca stiu ce probleme a generat acesta schema in Oltenia, care este producatoare de energie pe baza de carbune. Ceea ce cerea colegul meu ar fi condus la cresteri de preturi. Cine plateste? Cetateanul! Dupa foarte multe negocieri am reusit sa introduc in textul rezolutiei grupului PPE prevederi echilibrate. Urmeaza negocierile cu celelalte grupuri politice, si presiunile sunt foarte mari. In rezolutia PPE se propun solutii tehnologice realizabile, doar bazate pe studii de impact si inovare, si care sa conserve competitivitatea si locurile de munca. Degeaba spunem ca vrem sa reducem emisiile in 10 ani cu 50 sau 70% (cum au cerut unii) daca nu avem si mijloace necesare sa o facem. In plus, UE este responsabila pentru doar 9% din emisiile globale, iar daca nu se vor lua si la nivel global masuri, efectele nu vor fi cele pe care ni le dorim”, a spus Marinescu.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.