„Economia craioveana intre impas si oportunitate”, este denumirea sub care s-a desfasurat prima dezbatere a Cominutatii locale Craiova 1, din cadrul Platformei RO100 la care am fost prezenti si noi . Pentru cei care nu au reusit sa ajunga avem inregistrarea completa a acestei dezbatere .
„Schimbarea nu poate veni decat din interiorul nostru. Fiecare detinem acea energie creatoare necesara acesteia. Suntem oameni care avem opinii, avem afaceri, oamnei care suntem prezenti in spatiul privat sau public intr-un fel sau altul. Este cert ca situatia nu este una buna in orasul nostru dar, cu siguranta, o putem imbunatati”, a declarat Lucian Sauleanu, moderatorul intalnirii la inceputul dezbaterii.
. „Exista cincisprezece comunitati tematice care sunt conduse sau moderate de fosti membri ai guvernului si care au preluat un portofoliu in functie de domeniile majore de interes”, a explicat Andra Croitoru, observator din partea RO 100 Bucuresti. Comunitatile locale sunt privite ca niste incubatoare civice care identifica probleme locale si care pot propune solutii concrete. In principal, reprezentantii platformei isi doresc o responsabilizare a clasei politice si a comunitatilor locale si crearea unei presiuni pentru a putea dezvolta zona respectiva.
Dan Cherciu, antreprenor local, a prezentat, la randul sau, a prezentat o analiza SWOT a dezvoltarii economice a Craiovei. „La recensamantul din 2011, Doljul avea o populatie de 660.244 persoane ceea ce ne plaseaza pe locul al saptelea. Cu toate acestea, castigul salarial net la nivelul lunii noiembrie 2017 a fost de 2.148 lei, ceea ce ne plaseaza, la nivel national, pe un rusinos loc 18. O alta problema este cifra exportului, de 2,5% la nivel national, ceea ce ne arunca pe locul 15”.
Dan Claudiu Danisor a venit si cu o solutie destul de interesanta „avem o problema structurala care necesita un raspuns structural. Autonomia locala este o garantie a libertatilor noastre, la fel cum este si separatia puterilor in stat. Nu trebuie sa asteptam, conform promisiunilor politicienilor, aparitia unei noi clase politice salvatoare. Un stat liberal este bazat pe aceste considerente, puterea este limitata din cauza lipsei unei contraponderi locale la puterea centrala. Pentru ca un stat sa se dezvolte, este nevoie de autonomie locala. Partea proasta este ca desi am avut, de-a lungul anilor, foarte multi reprezentanti locali care au activat in structurile centrale, odata ajunsi in functie au uitat de comunitatea care i-a propulsat acolo si nu au facut nimic pentru ea. Structura administratiei locale ar trebui lasata in sarcina acesteia, in functie de resursele pe care le are la dispozitie, ceea ce nu se intampla la ora actuala. Univeresitatea din Craiova nu a fost comenctata niciodata cu adevarat cu administratia locala, care a refuzat sa faca strategia de dezvoltare a orasului impreuna cu Universitatea, asa cum a facut Clujul si se vede cu ochiul liber dezvoltarea in zona. Cred ca solutia este autonomia reala a autoritatilor locale”, a concluzionat fostul rector al Universitatii craiovene.
In finalul intalnirii, Eugen Calinoiu a prezentat o analiza personala a bugetului craiovean referindu-se cu precadere la cele trei obiective majore in care s-au investit bani locali – parcarea subterana, Stadionul „Ion Oblemenco” si Water Park, despre care a spus ca nu au previziuni de incasari in bugetul actual deoarece, „abia au fost date in folosinta”, dupa cum i-a fost explicat de catre reprezentantii autoritatii locale. „In bugetul pe al Craiovei, sectiunea „Dezvoltare” are alocati doar 16%, in comparatie cu Sibiul care are 39% sau Clujul care are 55%”. Eugen Calinoiu a adus aminte despre dezbaterea Bugetului Local la care a fost singurul care a avut un cuvant de spus . Acesta se astepta sa fie invitati si cei din mediul de afaceri care din pacate au lipsit …
Dupa ce Eugen Calinoiu a prezentat analiza personala a bugetului craiovean a avut loc o sesiune de discutii libere in care cei prezenti si-au spus parerile la cele discutate in aceasta dezbatere dar si dorinta de a avea asemenea discutii in mod regulat . Cei care au construit aceasta platforma la nivel local au precizat ca in perioada urmatoare se gandesc la un calendar al evenimentelor pe care si noi il prezentam .
Comunitatea locala RO100 Craiova 1 este o echipa formata din oameni care cred ca schimbarea in bine a societatii vine numai odata cu implicarea fiecaruia dintre noi. Pentru a oferi solutii viabile pentru comunitate, trebuie sa construim pornind de la valori si principii sanatoase, de la corectitudine, integritate si responsabilitate. Membrii Comunitatii locale RO100 Craiova I isi propun sa contribuie la dezvoltarea societatii in care traiesc prin promovarea valorilor democratice, a unei bune administratii locale, prin responsabilizarea alesilor si prin implicarea activa si constructiva in problemele locale de interes public.
Views: 0