Plenul Parlamentului se reuneste pentru investirea cabinetului Orban

0
991

Ludovic Orban, Premierul desemnat, va prezenta astazi programul de guvernare si lista Guvernului in cadrul plenului reunit al Parlamentului. Saptamana trecuta, marti si miercuri, au avut loc audieri ale ministrilor propusi in comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Plenul reunit al Parlamentului se reuneste, luni, pentru votul de investire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban.

Sedinta incepe la ora 14,00.

Conform programului, premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare si lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a increderii Parlamentului asupra Programului si a intregii liste a Guvernului.

Marti si miercuri, ministrii propusi in Cabinetul Orban au fost audiati in comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Citu – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finantelor Publice, Ion Stefan – propus pentru Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei si Violeta Alexandru – propusa la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale au primit aviz negative.

Cei care au primit vot favorabil in comisiile parlamentare sunt: Marcel Vela – propus pentru functia de ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Ciuca – propus pentru a ocupa functia de ministru al Apararii Nationale, Ioan Marcel Bolos – propus pentru functia de ministru al Fondurilor Europene, Victor Costache – propus pentru a ocupa functia de ministru al Sanatatii, Bogdan Gheorghiu – propus pentru functia de ministru al Culturii, Monica Anisie – propusa pentru a ocupa functia de ministru al Educatiei, Bogdan Aurescu – propus la Ministerul Afacerilor Externe, Catalin Predoiu – propus pentru Ministerul Justitiei, Lucian Bode – propus pentru functia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Virgil Popescu – propus pentru functia de ministru al Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Nechita Adrian Oros – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Costel Alexe – propus pentru functia de ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, Ionut Stroe – propus pentru a ocupa functia de ministru al Tineretului si Sportului.

La finalul audierilor, social-democratii i-au cerut premierului desemnat, Ludovic Orban, sa ii inlocuiasca de urgenta pe ministrii propusi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate. Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri ca pana acum candidatii pentru functia de ministru care nu au primit aviz favorabil in comisiile parlamentare au fost schimbati de catre premierul desemnat.

In replica, premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus ca nu ii va retrage pe ministrii propusi care au primit aviz negativ.

„Sunt extrem de multumit de prestatia candidatilor PNL. S-au prezentat la inaltime. Trebuie sa readuc aminte ca nu a mai existat de mult un asemenea proces de audiere a candidatilor pentru functia de ministru, audieri care sa dureze trei ore, audieri pe parcursul carora sa se puna zeci de intrebari”, a aratat el.

* Pentru ca Guvernul sa fie investit este nevoie de prezenta a cel putin 233 de parlamentari la sedinta si de intrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.

Vineri, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat ca va fi asigurat cvorumul la sedinta Parlamentului de luni in care se va vota investirea Guvernului.

„Pe langa cei 225 de parlamentari care sunt in grupurile care sustin investirea Guvernului, cu care am semnat acorduri sau am stabilit intelegeri, sunt inca 11 parlamentari cu care am discutat personal si mi-au confirmat intr-un procent destul de mare faptul ca vor fi prezenti la votul de investire a Guvernului”, a afirmat Ludovic Orban.

Miercuri, el precizase ca negocierile vor fi continuate pana luni pentru a convinge cat mai multi parlamentari sa voteze noul executiv si pentru a preveni „eventuale absente sau dezertari”.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.