Azi la Primaria Municipiului Craiova , in sala Nicolae Romanescu a avut loc prima intalnire in care au fost puse bazele unei eventuale candidaturi a orasului nostru la titlul de Capitala a Tineretului din Romania in mandatul 2020 – 2021 !
La intalnire au participat cateva ONG-uri din Craiova , o parte din organizatiile de tineret ale partidelor politice din Craiova,Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Dolj dar si Mihai Dragos , presedintele Consiliuui Tineretului din Romania .
Intalnirea a fost moderata de catre Nicolae Drimboi care a deschis aceasta intalnire : „Ideea acestei candidaturi, mi-a venit odata cu participarea la Baia Mare, la Summitul Tinerilor 2018”, cel mai ambitios eveniment de invatare, dezbatere, decizie si celebrare al miscarii de tineret din Romania, organizat anual in Capitala Tineretului din Romania !
Tema din acest an „Construieste Europa generatiei tale si-a propus sa creeze contextul pentru ca liderii tineri din tara sa inteleaga mai bine oportunitatile care deriva din apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana, modul in care vocea tinerilor din Romania poate conta in deciziile europene si cum ne putem implica in pregatirea si exercitarea Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, in primul semestru al anului 2019 !
Acolo i-am intalnit pe cei ce asigura implementarea programului “ Capitala Tineretului din Romania “ si dupa ce am aflat care ar fi pasii de urmat, mi-am propus sa incepem demersurile la nivel local pentru pregatirea acestei candidaturi. Le multumesc in acelasi timp celor de la Consiliul Tineretului din Romania, pentru ca au acceptat invitatia de a participa la dezbaterea initiata de noi la Primaria Craiova “
Mihai Dragos a explicat celor prezenti termenul de Capitala a Tineretului din Romania si care sunt pasii care trebuie urmati in dobandirea acestui titlu .
https://www.facebook.com/JurnaldeCraiova/videos/262966801050580/
Capitala Tineretului din Romania, care functioneaza pe principii similare cu Capitala Europeana a Tineretului European Youth Capital , este cel mai ambitios program national destinat tinerilor, pentru ca pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele romanesti, in general, si pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, in mod special. In cadrul programului, autoritatile locale colaboreaza cu organizatiile neguvernamentale de si pentru tineret si cu mediul privat, si ii pun pe tineri in centrul procesului de dezvoltare urbana.
Anual, un oras din Romania primeste, in urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din Romania si este sprijinit financiar, respectiv prin formare si consultanta, in pregatirea si implementarea initiativelor din dosarul de candidatura. Titlul ‘Capitala Tineretului din Romania’, doreste sa ofere o oportunitate unica oraselor din tara de a-si transforma propriile viziuni in proiecte de dezvoltare concrete cu participarea activa a tinerilor.
Fiecare oras, care primeste acest titlu are oportunitatea de a dezvolta insusi un program cadru amplu care vizeaza dezvoltarea urbana prin participarea tinerilor, capitalele realizand proiecte din ce in mai profesionale, abordand noi teme de interes pentru tineri si incurajand dezvoltarea de idei noi si inovatoare referitoare la participarea activa a tinerilor in viata comunitatii. Incercand sa stabileasca noi modele de dialog structurat si de responsabilizare, mobilizare a cetatenilor, aceste programe anuale aduc o contributie semnificativa la procesul de armonizare a diversitatii urbane, conservand identitatea diversa a comunitatilor dar si promovand toleranta bazata pe comunicare si actiune comunitara.
‘Capitala Tineretului din Romania’ poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai buna dezvoltare economica si sociala bazata pe nevoile si obiectivele reale ale tinerilor.
Prin crearea unui program-cadru, care vizeaza tineretul ca si factor principal de dezvoltare urbana putem atrage atentia organelor decizionale la nivel local spre importanta incluziunii tinerilor, a comunitatii locale in procesul decizional, dar responsabilizam si tinerii in a se implica activ in dezvoltarea societatii in care traiesc.
Prin pregatirea candidaturilor la titlul ‘Capitala Tineretului din Romania’, mai multe orase din tara vor face un angajament privind crearea unui cadru de dialog permanent cu tinerii, angajament, care va fi benefic oraselor nu doar in perioada desfasurarii concursului, ci si pe termen lung.
Promovarea sentimentului de responsabilitate si incurajarea implicarii active a tinerilor in dezvoltarea comunitatii va duce la crearea unei comunitati bazate pe valori comune.
In ceea ce priveste beneficiile pe termen lung, tinerii implicati activ in procesul de dezvoltare a urbei devin cetateni activi si responsabili, membri loiali si productivi ai comunitatii. Mai mult, prin incurajarea guvernarii transparente, a unei atitudini deschise si prin promovarea principiului de asociativitate si incluziune, programul poate genera o deschidere mai mare catre colaborarea intersectoriala in orasele tarii. Vizibilitatea crescuta a activitatilor de tineret, a initiativelor societatii civile si a programelor de voluntariat pe care o poate asigura un astfel de program va ajuta si la crearea de parteneriate regionale si implementarea proiectelor de dezvoltare bazate pe schimburi de bune practici.
ORASELE PURTATOARE ALE TITLULUI PANA IN PREZENT
Timisoara 2016-2017 (editie pilot)
Programul orasului Timisoara se axeaza in jurul conceptului CHECK-OUTimisoara (Ce Caut: Timisoara). CHECK-OUTimisoara – grafie in limba engleza – este indemnul Timisoara Capitala Tineretului in Romania adresat tinerilor, si anume: verifica, inspecteaza, cunoaste-ti orasul!, dar si: iesi din spatiile inchise, in strada sau in natura pentru a fi cu ceilalti tineri, pentru a interactiona si a produce rezultate pentru tine si pentru comunitate. Ce Caut: Timisoara – grafie in limba romana – este intrebarea pe care si-o pun tinerii timisoreni pentru a-si gasi identitatea si a stabili legatura necesara cu comunitatea si cu orasul lor. In acest an ne propunem ca prin activitati specifice sa oferim raspunsuri la aceasta intrebare.
Bacau 2017-2018
COLOREAZA-TI GENERATIA reprezinta dorinta orasului de a-i incuraja pe tineri in eforturile lor de a-si contura identitatea. Coordonatorii doresc ca prin implicarea lor, tinerii in comunitate prin intermediul proiectului „Bacau – Capitala Tineretului din Romania” sa-i ajute sa se descopere responsabili, activi si creativi pentru a schimba stereotipul de oras Bacovian. Venind in intampinarea lor cu un set de valori care stau la baza unei comunitati sanatoase, coordonatorii se asteapta ca fiecare pas parcurs in acest proiect sa-si puna amprenta in vietile bacauanilor si sa genereze orasului o noua imagine care sa confirme faptul ca in comunitatea locala exista potential si o puternica dorinta de dezvoltare! Preocuparile tinerilor au creionat contextul celor cinci directii in care fiecare se poate regasi, provoca si mai ales dezvolta. Cultura, Educatia, Mediul, Antreprenoriatul si Sportul, prin evenimentele specifice acestora, corespund nevoilor unei comunitati cu spirit de initiativa. “Doar impreuna vom colora orasul!”
Baia Mare 2018-2019
Misiunea pe care si-a asumat-o Baia Mare este aceea de a transforma Baia Mare in cel mai deschis si prietenos oras din Romania cu tinerii, prin sustinerea initiativelor tinerilor si a organizatiilor de tineret si transformarea in realitate a viziunii acestora privind procesul de dezvoltare comunitara. Federatia Organizatiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramures impreuna cu municipalitatea Baia Mare propun programul #Uturn, dezvoltat pentru Baia Mare – Capitala Tineretului din Romania, care isi propune sa asigure infrastructura dedicata activitatilor de tineret si sa creeze oportunitati atractive pentru tineri, astfel incat acestia sa se implice activ, sa isi descopere propriul potential si sa contribuie la dezvoltarea comunitatii.
IASI 2019 – 2020 : Va prelua titlul de Capitala a Tineretului din Romania de la data de 2mai 2019 pana pe 1 mai 2020 !
Poate fi CRAIOVA urmatoarea Capitala a Tineretului din Romania 2020 – 2021 ?
Views: 1