Politia Locala Craiova pe timp de vara sau cum platim peste 300 de functionari ca sa stea la umbra

0
510
Politia Locala Craiova pe timp de vara sau cum platim peste 300 de functionari ca sa stea la umbra
Politia Locala Craiova pe timp de vara sau cum platim peste 300 de functionari ca sa stea la umbra

Ca simpli locuitori ai Craiovei, ne bucuram ca avem in urbea noastra o institutie care lucreaza in interesul nostru, asa ca este bine sa ii laudam si sa le transmitem parerea noastra.

Am zis sa revenim cu noi relatari despre munca asidua a politiei locale Craiova care, sub coordonarea directorului Octavian MATEESCU, lucreaza neincetat sa fie bine pentru cetateni. Cei peste 300 de agenti ai Politiei Locale Craiova sunt omniprezenti in oras, dar numai in locatiile unde nu e nevoie de ei.

Ca orice locuitor din Craiova, cel putin saptamanal mergem la piata, ne asteptam si ne dorim ca autoritatile sa asigure conditii civilizate demne de secolul XXI, ca tot se lauda ca lucreaza in folosul nostru. Am facut o tura prin cateva piete din Craiova incepand cu Piata Mare si continuand cu Piata Garii, Brazda si in final piata din Craiovita. Dupa cum probabil ca va asteptati, de orice putem discuta – ma refer aici la gunoaie, tarabagii, scandal, nerespectare normelor de protectie sociala – numai de comert civilizat nu!

Pentru a reusi sa patrunzi in incinta pietelor craiovene trebuie mai intai sa treci de comerciantii ilegali prezenti la mai tote intrarile spatiilor comerciale. De exemplu, la intrarea pricipala de la Piata Centrala esti intampinat de un grup de comercianti (de obicei de etnie rroma) care incearca sa iti vanda diverse produse second-hand aceasata cu toate ca pentru astfel de activitati exista targul din Romanesti, nu pietele din Craiova, care sunt pentru produse agroalimentare! Si ca si cum asta nu ar fi de ajuns, acesti vanzatori ambulanti au transformata zona intr-un adevarat WC public, mirosul si mizeria fiind insuportabile.

Ce face Politia Locala Craiova in aceasta privinta? Ca de obicei – NIMIC! Daca cumva se intampla ca prin zona sa fie prezent vreun echipaj al Politei Locale principala preocupare este sa ”vaneze” pe vreun amarat de sofer care nu a gasit loc de parcare. Despre vanzatorii ambulanti – nimic, nu exista. Sau daca exista, nu este treaba lor – cel putin asa sustine domnul MATEESCU.

Poate nu stiati dar, Legea 155/2010 – privind organizarea si functionarea Politiei Locale, la art. 10, spune fix acest lucru! Adica ”In domeniul activitatii comerciale, politia locala are urmatoarele atributii:a)actioneaza pentru respectarea normelor legale privind desfasurarea comertului stradal si a activitatilor comerciale, respectiv a conditiilor si a locurilor stabilite de autoritatile administratiei publice locales b)verifica legalitatea activitatilor de comercializare a produselor desfasurate de operatori economici, persoane fizice si juridice autorizate si producatori particulari in pietele agroalimentare, targuri si oboare, precum si respectarea prevederilor legale de catre administratorii pietelor agroalimentare; ”

Adica, domnule MATEESCU, asigurarea respectarii normelor privind comertul stradal/in pietele agroalimentare este fix treaba agentilor Politiei Locale.

Politia Locala Craiova pe timp de vara sau cum platim peste 300 de functionari ca sa stea la umbra 4
Situatia este similara si in cazul pietelor din Brazda lui Novac si din Craiovita. In ccea ce priveste acesul in Piata Brazda lui Novac, comerciantii amplasati pe principala alee de acces sunt atati de numerosi incat cu greu te poti strecura printre ei. In Craiovita in schimb, de cum ajungi in zona pietei esti intampinat, de multe ori intr-un mod agresiv, de vanzatorii ambulanti de vechituri care te ”indeamna” sa iei ceva de la ei din gramada.

Sa mergem mai departe. Dupa ce ai reusit sa te strecori in incinta pietelor ai o surpriza – foarte multe mese goale! Atunci de ce se inghesuie vanzatorii pe trotuarele de langa piete? Sa fie oare taxa mai mica? Fiind in afara pietei, vanzatorii nu ar trebuii taxati, dar banii se strang.

Acum nu vreau sa par rautacios dar, ce se intampla cu taxele colectate de functionarii Administratiei Pietelor Craiova de la comerciantii amplasati in zonele de la intrarea in pietele craiovene? Gurile rele spun ca, parte din acesti bani ajung prin buzunarele mai marilor de la Piete si de la Politia Locala. Oare asa sa fie?

Si tot gurile rele spun ca daca se vrea, se poate. Adica, la sfarsitul luni mai, Politia Locala si Administratia Pietelor Craiova au desfasurat o ampla actiune in zona Piata Brazda lui Novac. Ce au gasit? Comercianti ilegali care isi desfasurau activitatea in proximitatea pietei si blocau accesul in incinta spatiului comercial si un adevarat focar de infectie. Cum vanzatorii ambulanti au spus ca ei fac asta doar ocazional si au promis ca pe viitor vor intra in legalitate, nu au fost aplicate sanctiuni in schimb a fost curatata de gunoaie toata zona de acces. Deci daca se vrea, se poate. Totul e sa vrea si domnul MATEESCU.

Sa revenim! Pe langa multe mese goale, gasim si comercianti care isi vand produsele in conditii mizere, unii dintre acestia sunt pozitionati langa ghenele de gunoi. Cat despre asigurarea substantelor dezinfectante in incinta pietelor (pentru clienti sau pentru comercianti) nici nu poate fi vorba.

In plus, la tot pasul intalnesti cersetori/oameni ai strazii care sunt ignorati de agentii Politiei Locale Craiova. Sigur, domnii de la Politia Locala – platiti mai mult decat generos din banii craiovenilor, adica cu aproximativ 5500 lei/luna – vor spune ca nu este treaba lor sau ca nu au ce sa le faca. Bineinteles, daca nu iei nicio masura, e normal sa nu ai ce sa faci!

Politia Locala Craiova pe timp de vara sau cum platim peste 300 de functionari ca sa stea la umbra 10

Sa le reamintim acestor domni ce spune aceeasi Lege 155/2010 la art. 6:

”In domeniul ordinii si linistii publice, precum si al pazei bunurilor, politia locala are urmatoarele atributii:

b) mentine ordinea publica in imediata apropiere a unitatilor de invatamant publice, a unitatilor sanitare publice, in parcarile auto aflate pe domeniul public sau privat al unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, in zonele comerciale si de agrement, in parcuri, piete, cimitire, precum si in alte asemenea locuri publice aflate in proprietatea si/sau in administrarea unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau a altor institutii/servicii publice de interes local, stabilite prin planul de ordine si siguranta publica;

d) ctioneaza pentru identificarea cersetorilor, a copiilor lipsiti de supravegherea si ocrotirea parintilor sau a reprezentantilor legali, a persoanelor fara adapost si procedeaza la incredintarea acestora serviciului public de asistenta sociala in vederea solutionarii problemelor acestora, in conditiile legii; ”

Sursa Facebook Despina Claudia Amariei

Views: 1

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.