Poliția Română, semnal de alarmă privind medicamentele și suplimentele contrafăcute: Românii nu știu să facă diferența între produsele originale și cele false

0
650

Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a făcut un amplu studiu național, care scoate în evidență amploarea fenomenului de comercializare a medicamentelor și a suplimentelor alimentare contrafăcute, informează IGPR.

Studiul a vizat descrierea și analiza principalelor caracteristici și atitudini ale oamenilor privitoare la medicamentele și suplimentele alimentare comercializate prin intermediul internetului sau al altor surse decât cele oficiale.

Conform studiului, cei care vând astfel de medicamente se bazează atât pe nevoia oamenilor de a obține tratamente care sunt greu de procurat, cât și pe lipsa de resurse financiare ale acestora, promovând prețuri mai mici decât pe piața licită.

Farmaciile și plafarele sunt apreciate ca fiind surse sigure pentru achiziția de medicamente și suplimente alimentare.

26,3% dintre respondenții studiului au cumpărat medicamente sau suplimente alimentare prin intermediul internetului.

Totodată, conform studiului, 62,3% dintre persoanele chestionate au admis că nu pot sesiza diferențele dintre medicamentele acreditate și cele contrafăcute.

De asemenea, aproape jumătate dintre respondenți nu verifică ambalajul, iar mai mult de jumătate dintre aceștia nu sunt atenți la numărul autorizației de punere pe piață și nu verifică existența produsului în Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman.

Există anumite situații care favorizează cumpărarea de medicamente sau suplimente alimentare neconforme. Unele dintre elementele care determină această conduită țin de promovarea produselor sau de existența unui preț mai mic.

Astfel, Poliția Română recomandă să cumpărați medicamente și suplimente alimentare doar de la comercianții autorizați, să vă informați înainte de a achiziționa astfel de produse și să reclamați autorităților responsabile orice suspiciune sau neconformitate în legătură cu produsele cumpărate sau persoanele care comercializează astfel de medicamente.

„Medicamentele și suplimentele alimentare neconforme pot avea efecte negative asupra sănătății dumneavoastră, de aceea este important să verificați elementele de siguranță ale acestora.

Fiți atenți la lotul, numărul seriei sau codul produsului, ambalajul și numărul autorizației de punere pe piață. Verificați dacă produsul se regăsește în Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman și cumpărați doar produsele a căror autenticitate este garantată. Manifestați prudență atunci când achiziționați medicamente și suplimente alimentare.

Cumpărați doar de la comercianți autorizați și doar de pe site-uri securizate, autentice. Informați-vă cât mai bine, din diferite surse de încredere și consultați un medic sau un specialist înainte de a utiliza astfel de produse.

Sesizați orice suspiciune în legătură cu site-ul sau produsele achiziționate și nu subestimați riscurile la care vă expuneți atunci când utilizați astfel de medicamente sau suplimente alimentare!”, adaugă IGPR.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.