Premierul Ludovic Orban a sustinut joi ca programul de relansare economica este in curs de elaborare, iar obiectivul sau este ca, in maxim cinci ani, Romania sa depaseasca PIB mediu pe cap de locuitor la nivel european. El a subliniat disponibilitatea Guvernului de a sustine „cresterea accelerata” a investitiilor publice in infrastructura de transport, energetica, de sanatate, de comunicatii „si in toate tipurile de infrastructura care asigura suportul dezvoltarii economice”.
„Suntem in curs de elaborare a programului de relansare economica, in perioada post-COVID. Programul are mai multi piloni de sprijin. In primul rand, disponibilitatea noastra ca Guvern de a sustine cresterea accelerata a investitiilor publice. Obiectivul nostru este ca in urmatorii doi ani sa dam drumul la toate proiectele de care are nevoie Romania pentru a-si asigura suportul indispensabil pentru dezvoltarea economica, fructificarea oportunitatilor pe care le are Romania.
Nu va ascund ca obiectivul meu este ca, in maxim cinci ani, Romania sa depaseasca PIB mediu pe cap de locuitor la nivel european. Se va schimba politica de pana acum, care s-a bazat pe cresteri artificiale care au generat grave dezechilibre economice.”, a spus Orban, in cadrul unei videoconferinte pe tema „Masurile pentru relansarea Romaniei”.
Premierul Ludovic Orban a afirmat ca majorarea PIB si a veniturilor cetatenilor se poate baza „pe piloni foarte solizi” care nu se regasesc in politicile economice ale fostului guvern, care au constat in „tratamentul grosolan de multe ori fata de investitori, neglijarea investitiilor si a functionalitatii institutiilor care asigura o piata corecta pentru companiile care activeaza in Romania”.
Ludovic Orban a aratat ca Guvernul intentioneaza sa investeasca 40 de miliarde de euro in infrastructura de transport rutier si feroviar, dar si prin dezvoltarea infrastructurii aeroportuare in Bucuresti si in alte orase. In ceea ce priveste navigabilitatea Dunarii, premierul a sustinut ca lucrarile pentru acest lucru sunt „fundamentale” si pot contribui la punerea in valoarea a importantei geo-strategice a Romaniei.
Orban a vorbit despre „decizii catastrofale luate in ultimii 6-7 ani” in domeniul energiei, sustinand ca au fost luate decizii administrative si guvernamentale „care au permis ca contractele de furnizare sa duca la preturi extrem de ridicate si la reducerea competitivitatii acestor companii”.
Views: 0