Premierul Marcel Ciolacu despre locomotivele fabricate pentru CFR la Craiova: Este o mândrie că s-a ajuns la o asemenea performanţă

0
244
Premierul Marcel Ciolacu despre locomotivele fabricate pentru CFR la Craiova: Este o mândrie că s-a ajuns la o asemenea performanţă
Premierul Marcel Ciolacu despre locomotivele fabricate pentru CFR la Craiova: Este o mândrie că s-a ajuns la o asemenea performanţă

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat, marţi, uzina Softronic de la Craiova, care se ocupă de modernizarea locomotivelor pentru CFR Călători, şeful Executivului arătând că ultimul contract a fost semnat în 2023, pentru un lot de 19 locomotive electrice, şi astăzi prima este deja gata de teste. Să ajungi în 25 de ani lider în construcţia de material rulant feroviar şi să devii singurul producător de trenuri şi locomotive electrice din Sud-Estul Europei este o realizare uriaşă, mai spune premierul.
Premierul a fost însoțit în vizita sa la fabrica Softronic și de primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, care a declarat că se simte mândră că această fabrică livrează locomotive pentru CFR, inclusiv de prima care va intra în probe, în cadrul contractului menționat.

Marcel Ciolacu: Bună ziua! E normal să fii mândru. Este a doua uzină oltenească pe care o vizitez împreună cu doamna primar, după uzina de la Ford. Cu adevărat, mândria astăzi este și mai mare, pentru că am venit într-o uzină cu capital exclusiv românesc. Tot capitalul în această uzină are proveniență românească, ceea ce este fantastic și arată că, dacă te implici, dacă muncești, reușești după 25 de ani să devii singurul producător de locomotive electrice și, nu numai, de trenuri din sud-estul Europei. Și, mai mult, mă bucur că o uzină cu capital românesc este și beneficiară a fondurilor din PNRR. LEMA, cum spun cei peste 500 de angajați, LEMA – regina căilor ferate – în continuare se vinde nu numai în România. Vindem în primul rând în țările nordice, unde sunt temperaturi de -40 de grade. Vă dați seama câtă exigență trebuie pentru a vinde în țările nordice. Este unul dintre exportatorii cei mai importanți ai României și eu cred că vom continua acest parteneriat. Mi-am luat, cum e și normal, de lucru și acasă. Am de vorbit și la ANRE, pentru că patentul și secretul acestor locomotive este faptul că economisesc aproape 28-29% din energie. E un patent românesc dezvoltat în această uzină. Cu alte cuvinte, produc energie în mișcare. Și până acum eram obișnuiți de energia produsă static. Încă nu avem legislația necesară pentru a recupera această energie produsă în mișcare și cred că trebuie să ținem și noi pasul cu dezvoltarea tehnologiei. Eu nu vreau decât să vă felicit în continuare și aveți în mine și în Guvernul României un partener real. Repet, este o mândrie să vezi că capitalul românesc a ajuns la o asemenea performanță. Olguța, hai! Nu-i problemă! Suntem la tine acasă.

Lia Olguța Vasilescu: Mulțumim foarte mult pentru vizită, domnule prim-ministru! Domnul Marcel Ciolacu a dat prima cheie la prima locomotivă care iese după 20 și ceva de ani din Craiova pentru CFR. Este o veste care ne bucură, pentru că, de câte ori producem ceva la Craiova, ne simțim mândri și, așa cum suntem mândri de ramele de tren care sunt produse tot aici, la Softronic, cele mai frumoase care merg pe Căile Ferate Române, la un preț mult mai mic decât CFR-ul la bilete și condiții extraordinare, exact ca-n Occident, așa ne simțim de mândri și astăzi, când, iată, este gata prima locomotivă care intră în probe și cea de-a doua, care încă nu a intrat în probe și urmează să fie și ea recepționată. Felicitări celor de la Softronic, ne face să ne simțim mândri de fiecare dată când citim știri despre dumneavoastră, de fiecare dată când aflăm că ați mai câștigat un contract, o licitație undeva în țările europene, că e vorba de Suedia, că e vorba de Germania, de Ungaria, de alte țări, pentru că, nu-i așa, numele Craiovei trebuie dus peste tot în lume și dumneavoastră ne ajutați să facem asta. Mulțumim și felicitări! Întrebări dacă aveți, presa…
Marcel Ciolacu: Dacă aveți întrebări, dacă nu, eu vă mulțumesc…
Reporter: Când vor începe probele?
/-/: Joi, în această această joi, 29 august, vor începe probele finale dinamice pe Buftea – Brazi cu aceste două locomotive.
Reporter: La ce sumă se ridică contractul?
/-/: Sigur, contractul este pentru 19 locomotive modernizate, cu CFR Călători, iar valoarea contractului se ridică la aproape 100 de milioane de euro. Dacă mai sunt întrebări…
Reporter: /…/ Va crește pragul de impozitare a pensiilor?
Marcel Ciolacu: Da, pentru că a fost trecut acel prag de aproximativ 800.000 de persoane, și am vorbit și cu doamna ministru, am avut, normal, întâlnire și cu ministrul finanțelor și aveam, nu vă ascund, mă sfătuiesc în continuare pe acest domeniu cu doamna primar, cum este și normal, fiindcă cu toții avem de învățat, nu le știm pe toate, și ori dădeam o derogare pentru cei 800.000, dar creșterea nu era uniformă. Trebuia să spui că au crescut cu 300-400 de lei, vorbesc nominal acum, nu procentual. Au fost creșteri și mai mari, și atunci mi se pare corectă această abordare – creșterea pragului până la 3.000 lei la impozitare. Oricum, vedem dinamica și a prețurilor și a costurilor. Datoria mea este de a ține aceeași creștere a nivelului de trai, dacă nu și mai mult.
Reporter: /…/.
Marcel Ciolacu: Da, nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 de milioane. Oricum, noi am estimat costurile de implementare la pensii, la recalculare. Trebuie să facem o distincție între o reformă… Noi am venit cu recalculare, instrument de reformă – la 4,7 milioane de români. Era normal, să existe un procent 0,5-1%. Eu mă bucur că ne-am încadrat totuși în niște limite rezonabile, să fie de nemulțumiri. Creșterea pensiilor se face odată cu indicele de inflație și cu indicele de creștere economică de la începutul anului. Recalcularea a avut alt fond. În primul rând, erau oameni cu foarte mulți ani în muncă și aveau pensii foarte mici. Încercând parametrii, încercând să închidem de fapt nedreptățile după o succesiune de legi. Asta înseamnă reformă. Da, mi-am asumat împreună cu membrii cabinetului această reformă. Era normal că va duce și la discuții, dar avem o sustenabilitate de acum încolo. Fondul bugetar de pensii lunar este de 10,3 miliarde. Noi estimasem că pe aceste luni rămase din an, pe acest trimestru, o să avem cheltuieli de 10 miliarde. Vor fi cheltuieli cu aceste recalculări. În acest moment, cum ne arată cifrele, sunt cheltuieli de 8,3 pe toate cele patru luni. Deci, cu alte cuvinte, ne încadrăm și cu această creștere a plafonului de impozitare până la 3.000 lei. Cu alte cuvinte, este bugetată.
Reporter: /…/
Marcel Ciolacu: Cine..? La ce se taie?
Reporter: /…/ Uniunea Europeană de până la 50% .
Marcel Ciolacu: Aţi citit-o, propunerea?

Reporter: Este o formă apărută în presă încă de ieri.
Marcel Ciolacu: Nu. Nu se vorbeşte de aşa ceva. Se taie acel spor când pleci în concediu.
Lia Olguța Vasilescu: Când nu mai lucrezi.
Marcel Ciolacu: Atragi fonduri europene în concediu? Dacă dumneavoastră credeți că e o abordare incorectă, să-mi spuneți. Concediul e concediu, ai salariu de bază pentru care lucrezi, pentru care primești concediu și ai un spor în atragerea de fonduri europene. Vă mai anunț ceva: chiar dacă suntem în campanie electorală și chiar dacă mi-am anunțat candidatura, în sistemul public trebuie să fie indicatori de performanță. Domnul manager aici are indicatori de performanță în sistemul privat. Asta înseamnă un stat – plătesc, îți dau spor de 50%, dar vreau să văd şi câte fonduri ai atras, câte proiecte ai deblocat, și acest lucru trebuie să-l faci lunar. Noi am mers pe un spor de 50%, nu din spor până la 50%, ca să fie atribuit în funcție de performanță. Acum, critica… Nu e nicio austeritate, e un lucru cât se poate de normal. Nu știu cât de legal este sau a fost până acum să primești spor de atragere de fonduri europene la salariul de bază, dar tu să fii în concediu. Mai mult, tot se vorbește de taxe noi, și e normal, până la urmă, doriți un breaking news în complexitatea sa. Avem arierate de 180 de miliarde. Asta înseamnă 8% din PIB. Cu alte cuvinte, am avea excedent bugetar dacă am colecta toate arieratele. Normal că nu se pot colecta toate. Gândiți-vă că mai avem evaziune fiscală și gap de TVA de aproape 10 puncte procentuale din PIB. Deci, ne-am dus la 18% din PIB pe evaziune și gap de TVA și pe arierate. Dar discuția de bază este cum să oprim investițiile, ca să nu avem deficit. Eu cred că e o abordare incorectă. De aceea, ministrul finanțelor, după ce am avut o discuție foarte aplicată pe zona de arierate, a venit cu niște propuneri: până la sfârșitul anului, pe perioadă limitată, în cazul în care îți plătești aceste arierate statul român îți scade tot ce înseamnă dobândă, accesoriile. Deci, plătești baza – pentru că arieratele, eu îmi fac socoteala: sunt 180 de miliarde, nu adaug accesoriile. Mai mult, ministrul finanțelor a venit cu propunerea de a se acorda credit fiscal. Eu, stat, îmi recuperez banii, iei credit fiscal și pe urmă îți urmărești plata. Ai scăpat de dobânzi și de accesorii și mie îmi plătești baza. Adevărat, pe o perioadă limitată, pentru că altfel creezi o permanență și normal că cei care au plătit consideră: domnule, noi am fost proștii care am plătit și acum dați facilități celor care n-au plătit? Dar e o abordare corectă. Eu, prim-ministru, nu urmăresc oamenii să-i bag în pușcărie. Nu sunt procuror, nu sunt judecător. Eu un singur lucru vreau: vreau taxele, pe care să le plătim cu toții.
Reporter: Domnule Ciolacu, pentru că vorbeați despre legalitate în sistemul public, o anchetă de presă a arătat că cei de la Curtea de Conturi au declarat că dl. Toni Greblă, șeful AEP, și-a mărit ilegal salariul.
Marcel Ciolacu: Păi, ăsta e rostul Curții de Conturi.
Reporter: /…Este în guvernul dvs./
Marcel Ciolacu: Nu e în guvernul meu. /AEP/ este o autoritate independentă, care este numită de Parlamentul României. Domnul Toni Greblă nu-i subordonatul meu.
Reporter: Veți cere partidului din care faceți parte, îi veți cere, când începe sesiunea parlamentară, să…
Marcel Ciolacu: Da, îi voi cere să dea banii înapoi. E treaba parlamentului. Dar să dea banii înapoi, dacă așa a zis Curtea de Conturi. Dar știți că și el are drepturile lui. Presupun că o să meargă în instanță împotriva Curții de Conturi.
Reporter: Are salariul, adunat, mai mult decât preşedintele României, care știm că este la pragul de sus al /grilei de salarizare/.
Marcel Ciolacu: Vă dați seama că am, totuși, un acces la informație câteodată egal cu al dumneavoastră, din presă. Mă uit și eu la salariul meu și mă uit la salariul șefului de la o companie cu capital majoritar românesc, sau la o autoritate independentă. Eu nu sunt genul de om care să fie frustrat. Dar e normal că fac o comparație. Da, este o autoritate independentă, nu e în subordinea guvernului, treaba parlamentului /…/. Vreţi să conduc și parlamentul? Nu cred. Îmi e suficient.

Reporter: Dumneavoastră, ca președinte al Partidului Social Democrat, excludeți, din iarnă, o guvernare împreună cu AUR?
Marcel Ciolacu: Da. Nu e nici prima, nici ultima oară.
Reporter: Colegul dumneavoastră, Mihai Tudose /…/.
Marcel Ciolacu: E în campanie electorală, normal. Ce vreți, să trimită numai zâmbete la PNL? Am văzut că și PNL-ul iese că vor să guverneze cu USR-ul. Vă aduceți aminte cele opt luni de guvernare cu USR-ul? Eu nu mai vreau să îmi aduc aminte.
Reporter: Pentru dumneavoastră ce înseamnă preaales?
Marcel Ciolacu: Nu ştiu, o să-l întreb pe Mihai ce a vrut să zică.
Reporter: Nu, ar trebui să-l întrebaţi pe domnul Nicolae Ciucă, /…/ în care v-a descris că sunteți preaales.
Marcel Ciolacu: Dânsul a zis? A, am văzut doar cu ”Marcele”, sau… Îi spun: ”Nicule, stai liniștit, vezi-ţi de treaba ta, că eu îmi văd de-a mea. Mulțumesc mult! Haideți, că transformăm într-un…
Reporter: Dacă îmi permiteţi…
Marcel Ciolacu: Eu vă permit orice, dar să nu-i deranjăm pe colegii dumneavoastră.
Reporter: Este ultima întrebare, promit. Spunea domnul Ciucă faptul că, în ultimele două zile, nu a spus care dintre zile, v-ați întâlnit fizic cu dumnealui. Despre ce aţi vorbit?
Marcel Ciolacu: Despre guvernare. Suntem copreședinții coaliției care are guvernarea României. Dar nu mă aşteptam, dă din casă, aşa?
Reporter: Două întrebări. Prima întrebare: se vorbeşte, în aceste zile de după congresul PSD, că va fi o rotație specială, adică veți fi preşedinte probabil dumneavoastră şi prim-ministru şeful PNL. În aceste condiţii, dumneavoastră, care aţi criticat pe bună dreptate guvernarea PNL, când era prim-ministru chiar domnul /…/, veți fi de acord să daţi din nou guvernul liberalilor?
Marcel Ciolacu: Vedeţi că am criticat foarte mult ce s-a întâmplat în primul și în primul rând înaintea domnului Ciucă. Și, dacă vreți, stăm vreo cinci ore aici numai să enunţăm tâmpeniile. Nu ați vrea să lăsăm românii să decidă și cine-i președinte, și cine-i premier? Că nu-i atributul meu, e atributul dumneavoastră. Eu am spus un lucru foarte clar. Cred că ce urmează, reformele care urmează în România, perioada de dezvoltare a României, nu trebuie să se cramponeze într-o persoană care își dorește întreaga putere. Eu nu cred că, pentru perioada următoare, pentru provocările și dinamica provocărilor, că suntem într-o criză de securitate, mai ales regională… Ştiți că există o persoană care și-a dorit întotdeauna guvernul său. L-a avut și am văzut ce a ieșit. Datoria noastră e să învățăm din greșelile altora și eu nu cred că următoarea perioadă, după aceste alegeri, că este o perioadă în care puterea trebuie să fie la un singur om, sau la un singur partid. Putem sta cinci ore de vorbă, eu am trasat un principiu. Deci, eu am trasat un principiu, fiindcă așa este bine pentru sănătatea României. Mulțumesc!
Reporter: Vă felicit pentru desemnarea dvs. candidat…
Marcel Ciolacu: Dar n-am câștigat nimic.
Reporter: …la congresul acesta. Știți foarte bine, campania electorală va fi o campanie dură și vi se va pune din nou întrebarea în legătură cu Omar Hayssam. Lămuriți-ne și pe noi care era /relația/ dvs. cu Omar Hayssam?
Marcel Ciolacu: N-am avut nicio relație. Am fost la o vânătoare la care a fost invitat și Omar Hayssam și, dintr-o poză imensă, cum se face când se termină vânătoarea, cu vânatul în față și cu vânătorii în jur, s-a decupat. Știți când a fost făcută acea poză? Acum 25 de ani. Dacă mă pot întoarce la 30 de ani, o fac cu plăcere.
Reporter: /…/
Marcel Ciolacu: Păi, vedeți de ce am ajuns noi la guvernare și domnul Grindeanu la transporturi?
Reporter: /…/.
Marcel Ciolacu: Nu știu. Eu vă spun ce am făcut eu și cu domnul Grindeanu. Dacă dumneavoastră credeți că pot scăpa de Olguța Vasilescu și nu vine să spună exact ce se produce la Craiova, ce fabrici funcționează, cum funcționează, ce probleme sunt la Avioane, ce probleme sunt la Ford, vă înșelați. Mulțumim mult! Vă rog.
Reporter: Cum veți adopta neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei, prin parlament sau prin ordonanță de urgență?
Marcel Ciolacu: Ordonanță de urgență. Durează mult procedura parlamentară și suntem în vacanță parlamentară. Și presupun că, dacă ar fi vrut să o facă prin parlament, o făceau până acum.
Reporter: Este deja în…
Marcel Ciolacu: Așa. Foarte bine. Suntem în vacanță. Și de ce nu l-au trecut? Unde e, la Senat sau la Cameră?
Reporter: La Cameră.
Marcel Ciolacu: A ajuns la Cameră? Sigur? Ia vedeți, că mi se pare că e la Senat.
Reporter: Doriți un tur doi al prezidențialelor dl. George Simion sau cu dl…?
Marcel Ciolacu: Nu hotărăsc eu, doamnă, hotărăsc românii. În primul rând, îmi doresc să ajung în turul doi, pe urmă mai vedem.
Reporter: Dintre cei doi…
Marcel Ciolacu: Dar nu aleg eu! Eu am un singur vot, restul voturilor sunt la dumneavoastră. Mulțumim mult, o zi bună!
Reporter: /…/ comisar european /…/, dacă ați discutat…
Marcel Ciolacu: Da, am discutat, o să discut și astăzi, o să discut și mâine. E o procedură. Doamna președinte (von der Leyen) n-a terminat încă structura, cu fiecare portofoliu.
Reporter: Când estimați..?
Marcel Ciolacu: 15 octombrie este până când desemnăm.
Reporter: /…/
Lia Olguța Vasilescu: Dacă ajung și în România? Ajung, că sunt pentru CFR astea.
Marcel Ciolacu: Păi sunt pentru CFR Călători, numai pentru România. Acestea, cele 19, programul cu PNRR pe transport verde, modernizarea celor 19. Noi sperăm să urmeze această modernizare. Mulțumim mult!

Views: 61

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.