Premierul Nicolae Ciucă a participat la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social

0
168

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat astăzi, la Palatul Victoria, reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, organism consultativ la nivel național al partenerilor sociali.

Discuțiile au vizat mai multe probleme de importanță majoră pentru societate, cum ar fi securitatea alimentară, securitatea energetică, măsuri de sprijin pentru a compensa efectele războiului la nivel economic și social pentru societatea românească sau revitalizarea industriei de apărare.

Astfel, premierul Ciucă a subliniat că și pentru România, ca și pentru celelalte state europene, securitatea alimentară reprezintă o preocupare permanentă, fiind una din cele mai mari provocări ale secolului.

„Țara noastră dispune de un potențial agricol generos și are capabilitatea să producă un volum de alimente care depășește necesarul de hrană la nivel național. Tocmai de aceea, trebuie să folosim acest avantaj pentru a asigura necesarul de alimente pentru populație, dar și ca resursă importantă pentru o dezvoltare economică durabilă”, a declarat șeful Executivului.

Guvernul a adoptat deja măsuri importante pentru agricultori, un sprijin de 300 milioane de euro, microgranturi și granturi pentru capital de lucru pentru fermierii români, și stabilirea salariului minim în agricultură și industria alimentară la 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcțiilor).

Securitatea energetică reprezintă o altă temă de preocupare pentru guverne în acest context internațional dificil.

La nivelul asigurării securității în aprovizionarea cantitativă cu resurse energetice, în România, atât Executivul, cât și operatorii economici din sectorul energetic au acționat cu prudență și cu promptitudine, astfel încât furnizarea, transportul și distribuția de resurse energetice să nu aibă de suferit în mod excesiv.

Din punctul de vedere al suportabilității prețurilor aplicate la clienții finali, Guvernul României a adoptat un cadru legislativ având drept scop plafonarea și compensarea prețurilor finale pentru anumite categorii de consumatori finali de energie electrică și de gaze naturale, astfel încât acestea să nu creeze dezechilibre majore între nevoia de consum și puterea de cumpărare.

În perspectiva pregătirii următorului sezon rece, problema stringentă constă în asigurarea volumelor de gaze naturale necesare pentru procesul de înmagazinare din perioada de vară, precum și asigurarea consumului curent de gaze naturale din perioada de iarnă, luând în considerare posibilele limitări în aprovizionarea cu gaze naturale din Federația Rusă. În prezent, atât la nivelul autorităților, cât și la nivelul furnizorilor, se depun eforturi susținute pentru identificarea surselor și a rutelor alternative de aprovizionare cu gaze naturale, astfel încât să se evite, în cea mai mare măsură posibilă, dezechilibrul dintre cerere și ofertă în sezonul rece următor.

România poate avea o situație mai bună față de alte state, având în vedere faptul că aproximativ o treime din țiței și aproximativ 90% din necesarul de gaze naturale sunt acoperite din producția internă.

În ceea ce privește sprijinul pentru compensarea efectelor războiului la nivel economic și social, primul-ministru Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că Executivul a adoptat mai multe măsuri în acest sens: 300 de milioane de euro alocați pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăți din cauza efectelor generate de contextul regional, 200 milioane euro, ajutor de stat, pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie, subvenția de 0,50 lei/litru de carburant pentru susținerea transportatorilor și distribuitorilor, beneficiind de o schemă de sprijin dedicată de 300 de milioane lei, la care se adaugă compensarea cu 0,50 lei/litru la pompă.

De asemenea, pentru susținerea investițiilor publice, sunt alocate 5,2 miliarde lei în 2022, pentru continuarea și finalizarea contractelor în derulare, iar pentru susținerea angajaților aflați în șomaj tehnic, care beneficiază de 75% din salariu, de la 1 mai până la sfârșitul anului, sunt alocați 450 milioane lei.

Sprijinul pentru cetățeni s-a materializat prin acordarea de vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 50 de euro la fiecare 2 luni, pentru românii cu venit mediu lunar mai mic de 600 lei, pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 lei, persoanele cu dizabilități și persoanele cu venit minim garantat. Acest sprijin este în valoare totală de 1 miliard de euro, din care 50% din fonduri europene. Totodată, Guvernul a aprobat și acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei, măsură care se aplică de la data de 1 iulie 2022.

Pentru angajații care primesc tichete de masa, valoarea acestor tichete a fost crescută de la 20,17 lei la 30 de lei; pentru românii cu salariul minim există posibilitatea creșterii acestuia cu 200 de lei fără a mai fi plătite taxe pentru această majorare, iar pentru salariații din sistemul public a fost reglementată acordarea unui sfert din diferenţa de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită.

De asemenea, chiar în ședința de guvern de astăzi vor fi aprobate două programe de sprijin pentru tineri, Programul Family Start pentru tinere familii prin care se garantează un credit în valoare de maxim 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, pentru plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, after school, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe și Programul naţional Student Invest, prin care statul garantează un credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporție de 80%, pentru taxe de studii, publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești.

Tot în ședința de astăzi, Guvernul va adopta amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

”Măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului și pe care vom continua să le luăm urmăresc protejarea cetățenilor și economiei românești de efectele creșterii prețurilor și a celorlalte consecințe ale crizelor cu care ne confruntăm. Dialogul nostru ne oferă avantajul cunoașterii detaliate a realității, soluții concrete și percepția corectă a măsurilor pe care le implementăm”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Un alt subiect care a fost abordat în cadrul dialogului realizat de membrii Consiliului Național Tripartit s-a referit la revitalizarea industriei de apărare, domeniu pentru care Guvernul a prevăzut alocarea sumei de 390 de milioane lei, bani pentru investiții în această industrie, din care 190 de milioane anul trecut și 200 de milioane de lei pentru anul acesta.

Aceste eforturi vor fi urmate de inițierea demersurilor în vederea aplicării OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă la nivelul societăților din industria de apărare, precum și de evaluări ale stării tehnice a echipamentelor existente la nivelul operatorilor economici din industria de apărare.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.