Premierul Nicolae Ciucă alaturi de Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, se vor afla, miercuri, 13 aprilie, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Reamintim că oficialul belgian a fost primit, în cursul dimineţii, la Palatul Victoria, de omologul român.
Alocuțiunea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul vizitei, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu
Nicolae Ciucă: Excelența voastră, domnule președinte, domnule prim-ministru De Croo, doamnelor și domnilor, dragi soldați,
Sunt onorat să fiu astăzi alături de militarii care dovedesc, prin prezența și acțiunile derulate în România, că NATO reprezintă cea mai concretă și puternică garanție de securitate pentru statele sale membre și pentru că NATO nu este doar cartierul general de la Bruxelles, ci și aici, în teren. Trăim vremuri dificile, pe care nu am crezut că le vom mai trăi în secolul XXI. Trebuie să fim pregătiți pentru o criză de durată și pentru situația în care această criză se va extinde mai aproape de granița noastră.
Domnule prim-ministru De Croo, vă mulțumesc pentru contribuția la decizia NATO de implementare a planului de răspuns gradual. Trebuie să creăm și să consolidăm o postură de apărare și descurajare eficientă în Flancul de Est al NATO. Ne bazăm pe sprijinul dumneavoastră pentru noua formă a conceptului strategic NATO, care trebuie să cuprindă amenințarea Rusiei sub forma ei reală, care necesită întărirea prezenței permanente a NATO în Flancul de est. Trebuie să luăm în serios apărarea și să o reflectăm în deciziile noastre. Este timpul să trecem de la prezența înaintată la apărarea înaintată și la implementarea deciziei luate de liderii noștri pe 24 martie, la Summitul extraordinar de la Bruxelles.
Invazia Rusiei în Ucraina este cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimii ani. Condamnăm ferm invazia masivă din Ucraina. Condamnăm atacurile nemiloase ale trupelor rusești asupra civililor, încălcând prevederile legilor internaționale și ale umanității și deplângem pierderile tragice de vieți omenești, suferințele umane enorme și distrugerile provocate de invazia ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei. Este datoria noastră să ajutăm refugiații ucraineni și familiile lor, precum și pe cei strămutați. De aceea, am înființat un coridor umanitar pentru a alina tragedia prin care trec, pentru a le da speranța și pentru a le arăta că nu sunt singuri. Suntem alături de Ucraina. Atât NATO, cât și Uniunea Europeană sunt solidare cu poporul ucrainean și cu guvernul său. Aliații sunt uniți pentru a sprijini întru totul suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional.
Acțiunile agresive ale Rusiei au determinat aliații să activeze planurile NATO pentru apărare pentru a proteja Alianța. SACEUR (Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa) a decis să disloce elemente ale forțelor NATO de răspuns. Este pentru prima dată când aceste forțe au fost dislocate într-un context de apărare colectivă. Vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, militarilor prezenți astăzi, împreună cu frații voștri români, precum și tuturor trupelor aliate, care demonstrează cât de puternică este solidaritatea membrilor NATO. NATO va continua să ia toate măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea securității și apărării tuturor aliaților.
Angajamentul nostru pentru a respecta prevederile articolului 5 din Tratatul de la Washington este de neclintit. Suntem uniți pentru a proteja și apăra Alianța. Libertatea va învinge opresiunea. Vă mulțumesc!
Views: 0