Astazi la sediul PNL Dolj a avut loc o conferinta de presa prilejuita de lucrarile Conferintei Regionale a Comisiilor PNL pentru Economie, Mediu de Afaceri, Energie si Turism (EMET) din regiunea Oltenia. Conferinta de presa a fost sustinuta de Stefan Stoica, presedintele PNL Dolj, Cristi Spulbar, presedintele comisiei de Economie a PNL Dolj, Ana Maria Ciausu, secretar general PNL Olt, Mario Ovidiu Oprea, senator PNL Dolj si domnii Tanase Stamule si Florin Marza, specialisti pe probleme economice.
Presedintele Comisiei de energie a PNL, Florin Marza, a declarat, azi, ca strategia energetica a Romaniei, lansata in urma cu doua zile de catre Ministerul Energiei, este „o fictiune”, cu proiecte care nu se sustin din punct de vedere economic si cu impact negativ asupra asupra mediului.
„Ea este o fictiune, este o poveste. Nu sunt aratate sursele, iar legat de prioritati se vorbeste despre cele doua grupuri de la Cernavoda (3 si 4) ca si cand ar fi o chestie in desfasurare. Este fals. Nu s-a facut absolut nimic, decat s-au tocat niste bani pe studii si pe alte chestii de genul acesta fara nicio finalitate. In mod paradoxal este introdus un proiect din zona Salcia, hidroenergetic cu un impact catastrofal asupra mediului, care nu se sustine nici din punct de vedere al afacerii, iar acum din cauza noilor reglementari legate de mediu, va fi imposibil de promovat. La fel si Tarnita, care este o centrala de pompaj, va avea un efect foarte mare asupra mediului, pe langa investitia colosala care nu are nicio forma de finantare”, a declarat Marza, in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la sediu PNL Dolj .
Acesta a mai afirmat ca reprezentanti comisiilor PNL pentru economie, mediu de afaceri, energie si turism din regiunea Oltenia s-au reunit azi si doresc sa traga un semnal de alarma legat de viitorul energetic al Romaniei, cu preponderenta legat de ce se va intampla in urmatorii 2-5 ani in aceasta regiune.
„Dorim sa semnalam pericolul grav in care se afla Complexul Energetic (CE) Oltenia din cauza certificatelor de CO2 si a ramanerii in urma a investitiilor legate de mediu. La momentul infiintarii, CE Hunedoara, partea de energie era pe plus, partea de minerit, asa cum era normal, avea niste pierderi, dar au pornit de la zero. Acum au niste pierderi colosale. CE Oltenia a avut niste fluctuatii datorita certificatelor de CO2 care la vremea la care noi am facut aceasta gandire aveau o valoare de 5-7 euro maxim, iar ieri au fost 27 euro. CEO este obligat, datorita normelor europene, sa achizitioneze peste 2 milioane de astfel de certificate. Or, in aceasta situatie, este imposibil ca din punct de vedere economic aceasta activitate sa se sustina. CEO inseamna peste o treime, de multe ori chiar 50% din productia de energie electrica a Romaniei. Consumul energetic al Romaniei este intre 6.000 si 9.000 de MW, iar CEO produce 2.000 MW in mod curent si ajunge si catre 3.500 atunci cand este nevoie”, a mai afirmat Florin Marza.
Presedintele Comisiei pentru economie a PNL, Stamule Tanase, a subliniat ca in Oltenia sunt putini oameni cu foarte multi bani si foarte multi oameni cu foarte putini bani, ceea ce arata un grad de subdezvoltare.
„Am pregatit o prezentare despre indicatorii macroeconomici din 2012 pana in prezent si cum a evoluat la nivel de somaj, la nivel de salariu mediu si la nivel de natalitate toate judetele din Oltenia, precum si o prezentare a companiilor cu cifra de afaceri de peste 20 milioane euro din regiune: in Mehedinti exista o singura companie, iar in Dolj exista 20 de companii. De ce cifra de afaceri de peste 20 milioane euro? Pentru ca de la 20 milioane in sus compania reuseste sa creeze plusvaloare si creeaza un ecosistem in jurul ei care genereaza prosperitate”, a spus Stamule Tanase.
Views: 1