Home » Politica » Politica International » Presedintele Iohannis, despre ce se va intampla cu romanii din Marea Britanie dupa Brexit

Presedintele Iohannis, despre ce se va intampla cu romanii din Marea Britanie dupa Brexit

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Presedintele Iohannis, despre ce se va intampla cu romanii din Marea Britanie dupa Brexit

Liderii tarilor UE au adoptat in doar 15 minute strategia pentru Brexit. Cand vor incepe efectiv negocierile cu Londra

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat ca liderii europeni au aprobat in mod unanim, in cadrul summitului special de la Bruxelles, principiile directoare propuse pentru negocierea acordului de Brexit, scriu Reuters si BBC.

”Întâlnirea de azi are un singur punct pe ordinea de azi: aprobarea cadrului de negociere, a liniilor directoare după care se vor face negocierile pe Brexit.Sunt destul de multe lucruri prevăzute în acest cadru. Foarte important și pentru publicul de acasă, din România: prima dată oamenii, după aceea bani. Sunt foarte bucuros să spun că așa apare și în liniile directoare aprobate azi. Primul punct care va fi negociat când se vorbi de părăsirea Marii Britanie din UE, se vorbește de oameni.

La noi, greutatea cade pe oamenii care trăiesc și muncesc în Marea Britanie.

Sunt milioane de oameni care s-au bazat pe faptul că s-au mutat cu familia acolo, s-au gândit la pensie”, a spus președintele Klaus Iohannis.

”Al doilea punct, după ce se negociază soarta românilor din Marea Britanie, este partea financiară: mulți au vorbit de nota de plată pentru Marea Britanie. Nu e vorba de nicio amendă pe care Marea Britanie trebuie s-o plătească. E vorba de angajamente financiare care au fost luate înainte de declanșarea Brexit și toată lumea se așteaptă să fie respectate. Deci, e vorba de bani prinși în buget”, a adăugat șeful statului.

”Principiile directoare adoptate in mod unanim. Mandatul ferm si corect din punct de vedere politic al UE27 este pregatit pentru negocierea Brexitului”, a scris presedintele Consiliului European intr-un mesaj postat pe Twitter.

Liderii europeni au avut nevoie de mai putin de 15 minute pentru a aproba in mod unanim principiile directoare anuntate la finalul lunii martie de Donald Tusk.

Aceste principii directoare au fost prezentate intr-o prima varianta la doar doua zile dupa declansarea articolului 50, fiind ulterior finalizate in cadrul reuniunii de joi a Consiliului de Ministri al UE.

Tarile membre urmeaza sa adopte ulterior o serie de directive mai detaliate pentru negocieri intr-o reuniune programata pentru 22 mai, in care francezul Michel Barnier va primi mandatul de negociator-sef al Uniunii Europene pentru Brexit.

Totusi, primele negocieri ar urma sa inceapa doar dupa alegerile anticipate convocate de Theresa May, in incercarea de a-si intari pozitia de negociere in fata Uniunii Europene.

UE a respins cererea britanicilor de a purta inca de la inceput negocieri paralele asupra acordului in vederea divortului si asupra ”relatiei viitoare”, in special a celei comerciale dintre Londra si Bruxelles.

Ulterior, Tusk a precizat ca trebuie sa existe un ”progres suficient” in negocierea unor probleme cheie inainte de a se trece la discutii despre relatia viitoare dintre UE si Marea Britanie. Prima varianta a principiilor directoare a amintit de marile prioritati ale UE in vederea incheierii unui acord cu privire la divortul de Regatul Unit.

Bruxelles vrea sa clarifice cu prioritate soarta celor peste trei milioane de cetateni europeni din Regatul Unit si a celor peste un milion de britanici care locuiesc in tarile Uniunii Europene.

UE va vrea, de asemenea, sa inlature incertitudinile cu privire la frontiera dintre Republica Irlanda si Irlanda de Nord – provincia britanica – si va cere ca Londra sa-si ”onoreze toate angajamentele” financiare asumate pana la inchierea exercitiului bugetar actual din 2020. Comisia Europeana (CE) a evaluat factura intre 55 si 60 de miliarde de euro pentru finalizarea Brexitului.

 

 


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
loading...
Conținutul website-ului Jurnal de Craiova este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Jurnal de Craiova sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor Jurnal de Craiova, vă rugăm să ne contactați folosind formularul Contact.

About Ciurezu Marian Bogdan

Ciurezu Marian Bogdan
De ce Jurnal de Craiova ? Pentru ca acest oras merita mult .. Multi inca nu realizeaza ce oras minunat avem ! Orasul merita o altfel de presa chiar daca online ! Adevarul ... trebuie sa fie cel care conteaza !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Citește articolul precedent:
“Daca Am Gandi Cu Voce Tare” – o noua premiera la Teatrul National Craiova

Inca o premiera la Teatru; National Craiova , pe 5 mai aduce la sala „Amza Pellea” piesa de teatru „Dacă...

Închide