Presedintele Iohannis s-a dezlantuit la consultarile cu Biden! Klaus Iohannis a cerut decizii ferme pentru eliminarea dependentei energetice de Rusia

0
243

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a participat marti, 19 aprilie 2022, la invitatia Presedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, la o noua runda de consultari in format restrans cu lideri aliati, ai institutiilor UE si NATO si ai statelor partenere, in contextul continuarii agresiunii militare ilegale a Federatiei Ruse impotriva Ucrainei.

La discutii au mai participat Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si Presedintele Consiliului European, Charles Michel.

Aceasta noua runda de consultari transatlantice a avut loc in contextul evolutiilor umanitare dramatice din Ucraina si al pregatirilor militare ale Federatiei Ruse pentru reluarea ofensivei. Liderii au analizat situatia de securitate si perspectivele de evolutie ale acesteia, respectiv cea umanitara deosebit de grava, rezultata in urma retragerii fortate a armatei ruse din zonele ocupate anterior, si au condamnat crimele comise impotriva civililor, dar si distrugerile masive ale zonelor locuite si ale infrastructurii civile. In context, a fost reiterat sprijinul puternic pentru activitatea Curtii Penale Internationale de a investiga, a judeca si condamna pe cei responsabili pentru crimele comise.

De asemenea, liderii au evaluat strategia cuprinzatoare de sprijin pentru Ucraina, pe toate dimensiunile, si au abordat masurile ferme si coordonate de raspuns intreprinse de comunitatea internationala, cu referire la pachetele extinse de sanctiuni, pentru contracararea actiunilor Rusiei.

In interventia sa, Presedintele Klaus Iohannis a salutat continuarea, deosebit de oportuna, a consultarilor in acest format si importanta cruciala a mentinerii coordonarii stranse si a unitatii aliate si transatlantice, precum si cu partenerii care impartasesc aceeasi viziune, in contextul regional cu impact asupra securitatii euroatlantice si globale.

Presedintele Romaniei a condamnat cu fermitate crimele comise de trupele ruse impotriva civililor si continuarea bombardamentelor efectuate de armata rusa asupra tintelor civile.

Totodata, Presedintele Klaus Iohannis a mentionat demersurile complexe intreprinse de tara noastra in sprijinul Ucrainei, in plan politic, logistic si umanitar. Presedintele Romaniei a subliniat ca la eforturile consistente in sprijinul Ucrainei se adauga si cele privind facilitarea fluxului a peste 770.000 de cetateni ucraineni de la frontiera si gazduirea refugiatilor pe teritoriul tarii noastre.

Presedintele Romaniei a evidentiat, de asemenea, impactul amplu al actualei crize asupra situatiei de securitate pe Flancul Estic al Aliantei, in special la Marea Neagra, si a subliniat importanta implementarii rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie 2022, in special crearea accelerata a Grupului de Lupta in Romania, ca prim pas in directia echilibrarii si a consolidarii prezentei NATO pe Flancul Estic, pe termen lung.

De asemenea, Presedintele Klaus Iohannis a reiterat faptul ca actuala situatie grava de securitate demonstreaza, o data in plus, necesitatea consolidarii, de o maniera coerenta si unitara, a posturii de descurajare si aparare a NATO in regiune si a evocat deciziile privind transformarea si adaptarea pe termen lung a Aliantei care trebuie sa fie adoptate la Summitul NATO de la Madrid, din luna iunie.

Presedintele Romaniei a subliniat in interventia sa si necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, in plan politic si economic, pentru gestionarea refugiatilor ucraineni, dar si in cazul unei eventuale noi crize energetice.

Presedintele Klaus Iohannis a facut apel la actiuni hotarate si coordonate pentru eliminarea dependentei energetice de Rusia, subliniind, de asemenea, ca sanctiunile s-au dovedit un instrument eficient. Presedintele Romaniei a evidentiat, totodata, ca tara noastra a sustinut pachetele consistente de sanctiuni adoptate la nivel european pana la acest moment si va mentine coordonarea pentru noi masuri.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.