
Presedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru numirea Guvernului României, anunță Administrația Prezidențială.
Va prezentam discursul Presedintelui Klaus Iohannis :
„Vă felicit pentru învestitură și vă doresc mult succes. Noi, românii, și dumneavoastră avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia șase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un guvern PSD – ALDE, după ce au fost câștigate alegerile parlamentare de către această coaliție.
O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime șase luni din mandatul coaliție PSD – ALDE ar putea suna: „Ați băgat țara în criză fiindcă nu ați știut să guvernați”. Că a fost vina sau că este vina fostului Prim-ministru care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a știut să plece singur, sau a altcuiva, nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii, este o analiză pe care, probabil, ați făcut-o sau o veți face în coaliție. Dar faptele rămân și dovadă că această formulă scurtă de concluzii este adevărată este chiar moțiunea de cenzură prin care ați demis propriul Guvern. Și asta o noutate în spațiul democratic european.
Fostul guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului, au fost alții care au avut mandate mai scurte, ci după părerea mea, fostul guvern va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanța 13, iar coaliția PSD – ALDE prin faptul că și-a demis prin moțiune de cenzură propriul guvern.
Acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim coaliția cu un nou guvern și, surprinzător, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunță pentru români, noi impozite. După ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor deja se anunță contramăsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile.
Nu veți mai putea merge în față românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat.
Este dreptul legitim al coaliției să meargă cu ce program de guvernare dorește în Parlament și dacă obține votul de învestitură, Guvernul se va apuca de treabă dar, în șase luni, schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la creșteri de salarii la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numește predictibilitate fiscal-bugetară. Un astfel de comportament guvernamental cu siguranță induce dubii în rândul mediului de afaceri. Dacă va fi sustenabil, nu știm, nu am văzut astfel de calcule, dar stimați PSD-işti, ALDE-işti, UDMR-işti, în numele românilor vă rog să terminați cu această țopăială fiscal-bugetară, taxa de solidaritate.
Domnule Prim-ministru, onoraţi membri ai Guvernului, fiți solidari cu românii şi guvernați responsabil! Vă solicit să guvernați în așa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernați în așa fel încât românii să aibă garanția că Guvernul României apără și promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanței 13.
Domnule Prim-ministru,
Onoraţi membri ai Guvernului,
Vă rog să faceți tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noștri din NATO, din Uniunea Europeană, aliaţilor noştri, că suntem oameni serioși, suntem o țară serioasă, cu toate sincopele politice, și că știm să ne respectăm angajamentele. Dovediţi că ştim să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de apărare, aşa cum am promis aliaţilor din NATO. Dovediţi că suntem capabili să ţinem deficitul bugetar sub control, să promovăm investiţii publice şi private, să avem în continuare creştere economică, aşa cum ne-am angajat faţă de partenerii din Uniunea Europeană. Fie ca această a doua încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima. Eu mi-o doresc, românii şi-o doresc şi pot doar să sper foarte tare că şi dumneavoastră vă doriţi acelaşi lucru. În acest sens, încă o dată, succes!”
Noul Cabinet este format din:
* Mihai Tudose — prim-ministru;
* Sevil Shhaideh — viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene;
* Grațiela Leocadia Gavrilescu — viceprim-ministru, ministrul Mediului;
* Ion-Marcel Ciolacu — viceprim-ministru;
* Carmen Daniela Dan — ministrul Afacerilor Interne;
* Teodor Viorel Meleșcanu — ministrul Afacerilor Externe;
* Adrian Tuțuianu — ministrul Apărării Naționale;
* Ionuț Mișa — ministrul Finanțelor Publice;
* Tudorel Toader — ministrul Justiției;
* Petre Daea — ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
* Liviu-Marian Pop — ministrul Educației Naționale;
* Lia-Olguța Vasilescu — ministrul Muncii și Justiției Sociale;
* Mihai-Viorel Fifor — ministrul Economiei;
* Toma-Florin Petcu — ministrul Energiei;
* Alexandru-Răzvan Cuc — ministrul Transporturilor;
* Ilan Laufer — ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat;
* Florian-Dorel Bodog — ministrul Sănătății;
* Lucian Romașcanu — ministrul Culturii și Identității Naționale;
* Adriana-Doina Pană — ministrul Apelor și Pădurilor;
* Lucian Puiu Georgescu — ministrul Cercetării și Inovării;
* Lucian Șova — ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale;
* Marius-Alexandru Dunca — ministrul Tineretului și Sportului;
* Mircea-Titus Dobre — ministrul Turismului;
* Andreea Păstîrnac — ministrul pentru Românii de Pretutindeni;
* Gabriel Petrea — ministrul Consultării Publice și Dialogului Social;
* Viorel Ilie — ministrul pentru Relația cu Parlamentul;
* Rovana Plumb — ministrul delegat pentru Fonduri Europene;
* Victor Negrescu — ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Views: 0