Preturile din Romania vor creste pana la finalul anului!

0
506
Preturile din Romania vor creste pana la finalul anului!
Preturile din Romania vor creste pana la finalul anului!

Directorii firmelor din Romania estimeaza o scadere a activitatii si a numarului de angajati in constructii, pana in ianuarie, dar si o crestere moderata a preturilor, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii unui indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

In activitatea de constructii, managerii estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -23%).

Managerii estimeaza, de asemenea, scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -16%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +10%).

In industria prelucratoare, managerii preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +1%).

”Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +24%), in timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va inregistra scadere accentuata (sold conjunctural -69%)”.

Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

In sectorul comert cu amanuntul, managerii asteapta, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +5%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +7%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +15%).

Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza crestere moderata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +13%).

Cifra de afaceri din zona serviciilor, potrivit estimarilor managerilor, va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

”In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural 0%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +5%)”.

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.