Prima FISURA intre Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea: Ce partid s-a bagat între cei doi

0
391
Prima FISURA intre Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea: Ce partid s-a bagat între cei doi
Prima FISURA intre Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea: Ce partid s-a bagat între cei doi

A apărut prima fisură în alianța dintre PSD și ALDE! Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tariceanu, a declarat că ia în calcul o colaborare cu UDMR după alegerile parlamentare, motivând că maghiarii reprezintă un procent semnificativ din populaţia României iar ‘aspiraţiile lor trebuie să fie avute în seamă pentru a nu risca devieri extremiste’.

“Eu iau în calcul o colaborare cu UDMR, pentru că UDMR reprezintă nu numai o minoritate, ci un procent semnificativ din populaţie. Poate acest procent s-a mai diminuat pentru că şi din partea maghiarilor au plecat foarte mulţi… Poate procentul a rămas acelaşi, dar s-a diminuat numai numărul maghiarilor. Maghiarii din România e bine să fie reprezentanţi la nivel parlamentar şi guvernamental aşa cum s-a întâmplat în trecut. Eu am avut o foarte bună colaborare cu UDMR. Mi s-a părut o colaborare utilă, fructuoasă cu oameni care au o experienţă politică pe care o apreciez în mod deosebit. Cred că nevoile, nevoile, aspiraţiile minorităţii maghiare, în sensul larg al cuvântului, trebuie să fie avute în seamă pentru a nu risca devieri extremiste cum se întâmplă în cazul în care un procent important de populaţie este neglijat şi scos în afara deciziilor politice”, a afirmat Tariceanu, luni, la TVR1.

El a susţinut că prezenţa UDMR în diferite guverne, coaliţii care au guvernat România a fost utilă pentru minoritatea maghiară.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reafirmat luni că partidul nu va face o alianţă post-electorală cu PNL, PMP, dar nici cu UDMR, după ultimele declaraţii ale liderului Uniunii, Kelemen Hunor.

“Cu PNL-ul sigur nu vom face (alianţă – n.r.). Cu PMP-ul nu vom face, dacă va intra în Parlament, sigur. Vrem să facem cu ALDE. După declaraţia domnului Hunor de ieri sau de zilele trecute şansele de a face vreo guvernare cu UDMR-ul sunt zero. Ca să nu am alte comentarii”, a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Referindu-se la recenta afirmaţie a liderului UDMR, Kelemen Hunor, despre momentul decembrie 1918, Tăriceanu a acceptat că poate avea percepţii diferite despre Marea Unire.

“Nu ştiu dacă neapărat au pierdut. Putem aici să avem percepţii diferite. Pentru mine, ceea ce este foarte important e că după 1918 în Transilvania era o majoritate de populaţie românească. În oraşele mari, populaţia românească nu era majoritară, dar pe ansamblu în Transilvania populaţia românească era majoritară. S-a realipit la patria mamă. Românii au putut să devină din cetăţeni de mâna a doua nu cetăţeni de primă mână, dar egali cu ceilalţi şi egali cu maghiarii”, a spus Tariceanu.

El a adăugat că după 1990 maghiarii din România nu au fost o populaţie marginalizată şi şi-au realizat în bună măsură aspiraţiile.

“Şi maghiarii după 1990 nu au fost o populaţie care să fie marginalizată. Dorinţa firească a păstrării tradiţiei, limbii, culturii sunt lucruri pe care eu le apreciez ca fireşti şi în care minoritatea maghiară şi-a realizat în bună măsură aspiraţiile. Că nu le-a realizat în totalitate, poate că nici noi ca români nu ne-am realizat toate aspiraţiile pe care le avem în acest moment, dar lucrul acesta presupune o anumită evoluţie”, a mai spus Tariceanu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, la Cluj, că momentul decembrie 1918, când pentru România a avut loc Marea Unire, pentru comunităţile maghiare a însemnat o mare înfrângere, scrie agerpres.ro.

Hits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.