Prima reuniune a Comisiei Nationale pentru pregatirea aderarii Romaniei la Zona Euro

0
295
Prima reuniune a Comisiei Nationale pentru pregatirea aderarii Romaniei la Zona E
Prima reuniune a Comisiei Nationale pentru pregatirea aderarii Romaniei la Zona Euro

Comisia Nationala de fundamentare a Planului National de aderare la zona euro, prezidata de prim-ministrul Viorica Dancila, s-a reunit astazi, la Palatul Victoria.

La reuniune au participat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, reprezentanti ai Academiei Romane, ai Administratiei Prezidentiale, ai partidelor parlamentare, ai sindicatelor, ai patronatelor, ai structurilor asociative, ai societatii civile si ai mediului universitar.

Premierul a subliniat importanta activitatii Comisiei Nationale avand in vedere ca adoptarea monedei euro reprezinta un obiectiv fundamental in ceea ce priveste dezvoltarea sustenabila a Romaniei. Seful Executivului a prezentat considerentele pentru care este decisiva realizarea in acest an a Planului National de adoptare a monedei euro, respectiv: de natura istorica – marile obiective nationale au putut fi realizate doar de o natiune unita in jurul acelui obiectiv; de oportunitate, avand in vedere dorinta Comisiei Europene de a sprijini tarile membre pentru convergenta si pentru pregatirea intrarii in zona euro. Un al treilea argument este ca Romania va detine la inceputul anului viitor Presedintia Consiliului Uniunii Europene, context in care este de dorit ca pana la finalul anului 2018 sa aiba un Plan National de adoptare a monedei euro. Un alt considerent, dar nu ultimul ca importanta, priveste complexitatea procesului de adoptare a monedei euro.

Citeste si :  Mesajul de Craciun al președintelui Klaus Iohannis !

In mesajul transmis cu prilejul reuniunii, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a salutat infiintarea Comisiei pentru pregatirea adoptarii euro in acest cadru institutional largit, menit sa favorizeze asigurarea consensului national pentru pregatirea aderarii Romaniei la zona euro. Presedintele a apreciat ca un asemenea demers consensual privind aprofundarea integrarii europene este benefic Romaniei si ca il va sustine in mod consecvent.

Participantii la reuniune au subliniat ca obiectivul de aderare la zona euro excede ciclului electoral, iar intrarea in zona euro trebuie sa fie unul dintre proiectele de tara prioritare ale Romaniei, asupra caruia este nevoie de un larg consens si de coagularea intregii societati. In acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, reprezentantii Academiei Romane si ai partidelor politice au subliniat ca vor sustine demersurile de pregatire pentru aderarea Romaniei la zona euro.

Citeste si :  Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis : Este un lucru cunoscut ca guvernarea pesedista a esuat !

In cadrul reuniunii a fost analizat si stadiul constituirii grupurilor de lucru, membrii apreciind ca acestea trebuie sa devina functionale cat mai repede, pentru a furniza documente in vederea dezbaterii lor in sedintele Comisiei.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.