Primar PSD si un consilier al comunei Secu reclamati la ANI !

3
748

Dan Victor Marian , primarul comunei Secu si Dan Jenica , Consilier Local al comunei Secu sunt reclamati la Agentia Nationala de Integritate (ANI) . Sesizarea se bazeaza pe indeplinirea de catre cei doi functionari publici a mai multor acte care au avut finalitate obtinerea unui folos patrimonial pentru o ruda comuna . Cei doi aleşi locali sunt fraţi, adică rude de gradul al II-lea.

Totul a inceputin luna februarie a anului 2017, cand numita Dan Marilena Janina,in calitate de fiica a consilierului local Dan Jenica si nepoata de Primarului Dan Victor Marian s-a aratat interesata in a lucra la Compartimentul Agricol al Primariei Secu. Aceasta a inceput sa se prezinte destul de frecvent la sediul Primariei Secu pentru a-si insusi faptic din activitatile privind completarea Registrului Agricol, fiind interesata de ocuparea efectiva a unui post in cadrul Primariei.

La data de 01.03.2017, Primarul comunei Secu, numitul Dan Victor Marian, a emis Dispozitia Nr. 26/2017 prin care s-au decis urmatoarele chestiuni:

– Incepand cu data de 01.03.2017 urma sa inceteze de drept raportul de serviciu al doamnei Dumitrascu Sabina, ce avea functia de INSPECTOR in cadrul Compartimentului Agricol, ca urmare a indeplinirii conditiei privind varsta in vederea pensionarii;

– Postul vacant, ca urmare a pensionarii doamnei Dumitrascu Sabina, avea sa fie scos la concurs.

Tot la aceasta data Primaria comunei Secu a emis adresa catre ANFP prin care a adus la cunostinta intentia de organizare a concursului de recrutare pentru ocuparea functiei publice de executie vacante de INSPECTOR, clasa I, grad profesional Superior in cadrul Compartimentului Agricol.

Concursul urma sa se sustina in intervalul 17.04.2017-18.04.2017.
La data de 28.04.2017 Consiliul Local al comunei SECU a adoptat H.C.L. cu Nr. 16 prin care s-a aprobat Planul de ocupare a functiilor publice pentru aparatul de specialitate a I Primarului comunei Secu pentru anul 2017, respectiv prin care s-a aprobat postul vacant de Inspector Clasa I grad profesional superior.

Intrucat nu s-au indeplinit conditiile de ocupare a postului vacant de catre numita Dan Marilena Janina, aceasta neputand fi angajata de Primaria Secu tocmai pe considerentul ca nu avea vechime in munca, iar acest post presupunea cu necesitate o anumita vechime, s-a propus de catre Primarul comunei Secu, probabil la initiativa consilierului local Dan Jenica, modificarea planului de ocupare a functiilor publice in sensul transformarii postului de Inspector Clasa I, grad profesional superior in Inspector Clasa I, grad profesional debutant.

Prin urmare, la data de 30.06.2017 s-a adoptat H.C.L. 19/2017 prin care s-a aprobat modificarea H.C.L. Nr. 16/2017 astfel incat sa fie transformate posturile vacante in alte posturi care nu mai necesitau vechime in munca.
Prin adoptarea acestei H.C.L. atat Primarul, care a avut initiativa proiectului de modificare a H.C.L., cat si Consilierul Local Dan Jenica, care a contribuit la adoptarea acestui H.C.L., au urmarit sa faciliteze in acest fel angajarea premeditata a rudei lor, folosindu-se de functiile pe care le detin pentru a procura avantaje patrimoniale rudelor.

Citeste si :  Europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu : PSD si Alde sunt adversarii poporului roman!

Tatal viitoarei angajate a Primariei Secu, consilier local Dan Jenica, a participat efectiv atat la adoptarea H.C.L. 19 prin exprimarea votului favorabil adoptarii acestei hotarari, dar a participat efectiv si la votul din comisia de specialitate.
Tot numitul Dan Jenica a facut parte din Comisia de Specialitate Nr. 2 a Consiliului Local SECU, comisie constituita conform art. 45 din L. 215/2001, care a votat pentru adoptarea proiectului de hotarare. La data de 20.07.2017 prin H.C.L. 21/2017 s-a decis de catre Consiliul Local al comunei SECU cu participarea la vot a consilierului local Dan Jenica modificarea statului de functii al aparatului de specialitate al Primarului comunei Secu in sensul transformarii postului de inspector clasa I, grad profesional superior in inspector clasa I grad profesional debutant.
Aceasta hotarare a fost adoptata ca urmare a proiectului de hotarare propus de catre Primar, proiect care a fost votat favorabil prin raportul de avizare care a fost semnat de Consilierul Local Dan Jenica, frate al Primarului.

Citeste si :  Cum i-a incuiat un copil de 12 ani pe jandarmi

Dupa transformarea posturilor vacante, prin adresa nr. 933 din 04.08.2017 s-a inaintat de catre Primari spre Agentia Nationala a Functionarilor Publici informarea cu privire la organizarea de catre Primaria Secu a concursului de recrutare pentru ocuparea functiei publice de executie vacante de Inspector, clasa I, grad profesional debutant, in cadrul Compartimentului Agricol.
Prin aceasta adresa, Primaria Secu a solicitat aviz favorabil din partea ANFP pentru organizarea concursului, intrucat nu au dorit ca acest post vacant sa fie ocupat prin redistribuire, tocmai in ideea de a nu exista riscul ca o alta persoana decat nepoata Primarului sa ocupe acest post vacant mai ales ca se facusera toate demersurile tocmai in ideea de a face posibila angajarea rudei si nu a unei alte persoane. Pentru ocuparea postului vacant de Inspector debutant nu s-a mai cerut conditia vechimii, astfel incat a devenit posibila angajarea numitei Dan Marilena Janina.

I-a depus cererea de La data de 17.08.2017 numita Dan Marilena Janina s inscriere la concurs pentru ocuparea postului vacant de Inspector debutant la compartimentul agricol din cadrul Primariei Secu. In aceeasi zi se emite si Dispozitia Nr. 129/2017 prin care Primarul constituie Comisia de Concurs si Comisia de Solutionare a Contestatiilor. La concursul organizat s-a prezentat un singur candidat si anume numita Dan Marilena Janina, fiica a consilierului local Dan Jenica si nepoata de frate a Primarului Dan Victor. Prin Dispozitia Nr. 231/29.02.2017, Primarul comunei Secu dispune numirea in functia publica de executie de Inspector Clasa I, grad profesional debutant, gradatia 0 a numitei Dan Marilena Janina.
Texte legale incidente in aceasta speta Legea 393 din 2004 privind Statutul alesilor locali
Art. 75
Alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: a)sot, sotie, rude sau afini pana la gradul al doilea inclusiv; b)orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia; Astfel, cei doi puteau sa anticipeze faptul ca ruda lor comuna ar putea sa obtina un folos patrimonial ca urmare a actelor intreprinse in exercitiul activitatii.
Art. 77
(1)Consilierii judeteni si consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea si adoptarea de hotarari daca au un interes personal in problema supusa dezbaterii.
(2)In situatiile prevazute la alin. (1), consilierii locali si consilierii judeteni sunt obligati sa anunte, la inceputul dezbaterilor, interesul personal pe care il au in problema respectiva. (3)Anuntarea interesului personal si abtinerea de la vot se consemneaza in mod obligatoriu in procesul-verbal al sedintei.

 

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.