Primaria Craiova, fara solutii in pragul sezonului rece

0
198
Craiova Alege Sondaj 08.06.2020 : Daca duminica viitoare ar fi alegeri locale in Craiova si v-ati prezenta la vot cu ce candidat ati vota ?
Craiova Alege Sondaj 08.06.2020 : Daca duminica viitoare ar fi alegeri locale in Craiova si v-ati prezenta la vot cu ce candidat ati vota ?

Craiova, cel mai mare municipiu al Olteniei, risca sa ramana fara apa calda si fara caldura la inceput de sezon rece!
Asta pentru ca furnizorul Complexul Energetic Oltenia conditioneaza continuarea livrarilor de agent termic catre Termo Craiova de plata unei datorii restante de aproape 18 milioane de lei.
Nu includem aici “datoria istorica” a operatorului de termoficare, de circa 300 de milioane de lei, fata de acelasi furnizor.

Care este de fapt situatia de la Termo Craiova?

Aflata in imposibilitate de plata, Termo Craiova a intrat, in anul 2015, in procedura de insolventa. Reorganizarea judiciara a fost croita stramb de la inceput, pentru ca era evident ca societatea nu putea sa achite in cei trei ani, cat dura procedura, jumatate din debitele totale acumulate, cifrate la aproximativ 400 de milioane de lei (unor cluburi de fotbal le-a fost acceptat un procent de recuperare a creantelor de doar 10%).
Solutia aleasa pare sa fi acoperit societatile si institutiile de stat, precum CEO, Finantele Publice, Primaria Craiova sau Compania de Apa Oltenia, de eventualele suspiciuni de neimplicare in recuperarea datoriilor.
Bineinteles ca Termo Craiova n-a putut respecta planul de plati stabilit, insa pare de neinteles de ce agonia a mai fost prelungita cu inca un an, perioada de reorganizare urmand sa expire in februarie 2020 si, la cum se prezinta situatia financiara, falimentul este garantat.

Citeste si :  Candidații PSD Dolj la alegerile din 11 decembrie 2016

Posibile explicatii…

Faptul ca principalii creditori nu au luat taurul de coarne, avand de mult timp indeplinite conditiile legale sa ceara falimentul – insa de fiecare data au respins aceasta posibilitate, poate fi explicat doar de interese financiare si… electorale.
Interesele financiare sunt, in primul rand, ale Mariei Somnea, a carei societate de insolventa, SIOMAX SPRL, a fost adusa de Complexul Energetic Oltenia, creditorul majoritar al Termo Craiova, sa asigure administrarea judiciara a regiei de termoficare. Indiferent de performanta – a carei lipsa este evidenta! – doamnei ii intra lunar in buzunar cate 4.500 de euro si comision de 1,6% din sumele restante pe care le incaseaza.
In primavara lui 2018, incasa 558.000 lei de la aceasta firma falimentara. A gasit solutii de redresare? Da, prin majorarea repetata a serviciilor facturate populatiei!
Nu trebuie uitata nici clientela de partid, caci multor persoane neavenite le-au fost gasite posturi caldute de sefi la termoficare, cu salarii pe masura, acestia nefiind pusi sa performeze, ci doar sa asigure o stare de liniste, ca oamenii “sa fie cu noi”!

Si asa trecem in registrul electoral… Ce om politic si-ar asuma falimentul inaintea urmatoarelor scrutine electorale?! Asadar, conducerea Primariei lasa lucrurile prada inertiei. Se bazeaza pe faptul ca nici judecatorul care supravegheaza procedura nu-si va asuma adoptarea unor masuri drastice in sezonul de furnizare si, poate, cu cateva tertipuri procedurale, vor putea intra chiar si in perioada de livrare 2020-2021.
Sa nu se inteleaga ca am pleda pentru faliment! Vrem doar sa aratam ca nu se face nimic pentru rezolvarea situatiei.

Citeste si :  Iulian Emil Mladin amendat ca a adus injurii conducerii Primariei Craiova si a lucratorilor RAT

Dupa ce ca situatia Termo Craiova s-a agravat din ce in ce mai mult, nici ragazul de patru ani oferit nu a fost valorificat de municipalitate pentru gasirea unor solutii care sa asigure locuitorilor si institutiilor din Craiova (gradinite, scoli, spitale s.a.) ceea ce, in termeni administrativi, se numeste serviciu public esential.
Ca la noi… S-a contractat un studiu de oportunitate – fara concluzii! Firma de rezerva infiintata de doamna primar Lia-Olguta Vasilescu nu mai are administrator – a demisionat. Sa nu mai vorbim ca ar avea nevoie de un capital initial cu care sa inceapa activitatea.

Citeste si :  Primaria Craiova este in faliment ! Cand recunoaste Administratia PSD ?

Ce soarta ar avea aceasta? Identica cu cea a Termo Craiova. Pentru ca CEO i-ar vinde, in continuare, scump o apa calda pe care nu ar putea sa o valorifice in alta parte si pentru ca Primaria nu a facut nimic pentru a rentabiliza activitatea. Ne referim la atragerea de fonduri europene destinate modernizarii infrastructurii (pe care o are in proprietate), nu la achizitia de contoare de bloc.
Revenind la problema arzatoare, cea cu sistarea agentului termic, putem subscrie opiniei domnului viceprimar Stelian Baragan, ca vina este (doar) la asociatiile de proprietari care eludeaza contul unic?

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.