152 de apartamente ANL, care se afla in doua blocuri – T2 si T3 – din cartierul Craiovita Noua, sunt scoase la vanzare catre actualii chiriasi. Pe ordinea de zi a sedintei de joi, se afla primele 24 de locuinte, preturile de vanzare stabilite de comisia de vanzare a Primariei Craiova plecand de la 70.000 de lei si ajungand la putin peste 100.000 de lei.
Apartamentele sunt cumparate de actualii chiriasi, care locuiesc acolo din anul 2004, de cand au fost date in folosinta aceste blocuri, cu mai multe scari. Un apartament cu doua camere in blocul T2, scara 1, a fost evaluat la suma de 78.220 de lei. Locuinta este cumparata de actualul chirias, acesta optand pentru plata in rate, pe o durata de cinci ani, cu un avans de 15% – 12.800 de lei. Un alt apartament, care se gaseste in T2, scara 2, la parter, a fost cotat la suma de 70.468,05 de lei, chiriasul sau cumparandu-l cu plata integrala. O locuinta aflata pe aceasi scara, dar le etaj, se vinde cu suma de 76.309,18 de lei. Chiriasii lor, care locuiesc acolo din anul 2004, au optat pentru plata pe cinci ani, cu un avans de 30.000 de lei.
Avansul de 15% este obligatoriu
In blocul T3, locuintele se vand cam la aceleasi preturi. O locuinta de la scara 4 a fost evaluata la suma de 68.500 de lei, chiriasul optand pentru plata integrala a pretului. Un apartament la parter, acelasi bloc – scara 4 – a fost evaluat la suma de 105.622,98 de lei, chiriasul respectiv dorind sa achite pretul in rate, pe o perioada de 15 de ani, cu un avans de 17.443,60 de lei. O alta locuinta care se gaseste in acelasi bloc a fost evaluata la suma de 76.771,53 de lei. Actualul chirias a comunicat autoritatilor ca doreste sa olateasca aceasta suma in rate, pe o perioada de 15 de ani si cu un avans de 12.669,19 de lei.
Pretul este calculat de autoritatea locala
Pretul locuintelor ANL se calculeaza de catre autoritatea locala, pornind de la un coeficient – valoarea de inlocuire pe metru patrat – care este aprobat de catre agentie. Pentru 2018-2019, acest coeficient este de 1.578,57 de lei pe metru patrat. Formula spune ca se inmulteste cu suprafata construita a apartamentului – incluzand si cotele indivize. Din acest total, se scade apoi amortizarea care se presupune ca s-a efectuat in timpul care a curs de la darea in functiune a locuintelor. In cazul in care apartamentele sunt dotate cu centrala termica, la pretul final se adauga si valoarea acesteia. Sumele platite de cumparatori se vireaza lunar de catre autoritatea locala in conturile ANL, constructorul si finantatorul acestor locuinte.
La trei rate consecutive, neplatite – contractul reziliat
Potrivit autoritatilor, locuintele ANL pot sa fie cumparate de chiriasi cu plata integrala sau in rate egale. Regula spune ca acestia trebuie sa aiba minim un an in care au locuit cu chirie in respectivul apartament. In cazul in care opteaza pentru sistemul de plata in rate, la sumele lunare li se ataseaza si o dobanda calculata in functie de dobanda de referinta a BNR, precum si un avans obligatoriu de 15%. Regula spune ca, in cazul in care cumparatorul nu isi achita o rata, in luna urmatoare i se aplica penalitati de intarziere. Aceste penalitati sunt calculate in procent de 2% din cuantumul pe care il mai are de platit catre ANL. Daca se intampla sa nu plateasca trei rate consecutive, contractul sau este reziliat de drept.
Proprietari, abia dupa achitarea intregii sume
Locuintele ajung propriu-zis in proprietatea cumparatorilor dupa ce acestia achita toata suma. Transferul de proprietate de la autoritatea publica la persoana fizica se face, potrivit municipalitatii, abia atunci. In cazul cumparatorului in rate, se asteapta ca acesta sa plateasca pretul integral. Pana atunci, locuintele raman tot in administrarea autoritatii locale. Prin proiectul de hotarare, odata cu cumpararea apartamentelor, noilor proprietari li se aproba si dreptul de folosinta gratuita, pe toata durata de existenta a constructiei, a terenului pe care este construit apartamentul.
Terenul este oferit gratuit
Apartamentul ANL este cumparat, totusi, cu o mica rezerva. In cazul in care noul sau proprietar va dori sa il instraineze – dupa cumparare -, acesta va fi obligat sa cumpere, mai intai, de la CLM Craiova, si aceasta bucatica de teren. Proiectul de hotarare spune ca „se aproba inscrierea in evidentele de carte funciara a interdictiei de instrainare a locuintei dobandite in conditiile Legii nr.152/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, in favoarea municipiului Craiova, pana la achizitionarea terenului aferent locuintei”. De asemenea, primarul este cel imputernicit sa semneze contractul de vanzare-cumparare a locuintei la notarul public, in calitate de vanzator.
Views: 3