Primele 12 transportoare Piranha 5 ajung la Craiova

0
411

Primul lot de 12 transportoare Piranha 5 va pleca astăzi de la Uzina Mecanică Bucureşti către Craiova, anunţă reprezentantul companiei producătoare.
Ministerul Apărării Naţionale şi compania GDELS organizează şi un eveniment cu presa, astăzi, de la ora 18.30, la UMB, când transportoarele vor fi încărcate pe trailere.

La eveniment va participa şi şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă.

Primele 36 de transportoare blindate Piranha 5 au fost recepţionate la începutul lunii pentru a ajunge la beneficiarii finali, Scorpionii Roşii de la Craiova, după ce au trecut cu bine de etapa recepţiei calitative la Uzina Mecanică Bucureşti.

Transportoarele au fost recepţionate cu o întârziere de aproape doi ani, iar ministrul Apărării, Nicolae Ciucă declara că următorul lot va fi livrat mult mai repede: „Sunt încrezător că următorul lot de blindate Piranha 5 va fi livrat militarilor în mai puţin de un an şi lucrurile vor intra pe un făgaş normal”.

Nicolae Ciucă şi-a arătat satisfacţia că, de acum înainte, celelalte transportoare contractate vor fi produse în România, iar mentenanţa lor se va face tot în ţară: „Militarilor le vor fi livrate blindatele Piranha 5 atât de necesare, iar Uzina Mecanică Bucureşti se va dezvolta, devenind una din capacităţile de producţie pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională”.

România a cumpărat 227 de transportoare Piranha 5, din care 197 ar trebui să fie asamblate în România, la UMB, pentru aproape 900 milioane de euro. Contractul a fost semnat la începutul anului 2018, iar la începutul anului 2019, primele 36 de produse ar fi trebuit să fie livrate.

Conform unui răspuns al Ministerului Apărării Naţionale pentru Monitorul Apărării şi Securităţii, instituţia militară a semnat doar primul contract subsecvent, de 94 de vehicule, pentru care s-a plătit avansul de 111 milioane de euro.

În toamna anului trecut, MApN a penalizat firma GDELS pentru întârzierea livrării transportoarelor cu suma de 8,5 milioane de euro, conform unui anunţ al ministerului.

Piranha 5 este un mijloc blindat greu, de 30 de tone, care poate atinge viteza de 100 km/h şi poate transporta până la 10 militari, funcţie de configuraţie. Vine în şase variante de echipare, cu turele cu un tun de 30 mm şi o mitralieră de 7,62 mm, sau doar o mitralieră de 12,7 mm.

Sursa Monitorul Apararii

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.