Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprita, doar in decursul zilei de miercuri s-au prezentat la spital 30 de oameni, iar luni si marti au ajuns alti 20, relateaza news.ro.
Oprita a mai spus ca niciuna dintre persoane nu a necesitat internarea, dar in cazul unora dintre ele continua investigatiile medicale. Simptomele cu care s-au prezentat la spital oamenii sunt stari de ameteala, dureri de cap, buze uscate si tuse, a mai declarat, miercuri seara, purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca.
”Coruptia Ucide” a anuntat marti ca Unitatea Speciala pentru Decontaminare-Cercetare C.B.R.N. (aparare chimica, biologica, radiologica si nucleara) a prelevat probe de pe asfaltul din Piata Victoriei, grupul publicand si fotografii cu cei de la Unitatea Speciala pentru Decontaminare.
”Dupa cum am spus in comunicatele anterioare, exista suspiciunea ca s-au folosit si altfel de gaze in afara de cele CS, permise de Legislatia Europeana, Conventia de la Geneva si ONU. Imbracati in celebrele costume de protectie HAZMAT, specialistii Protectiei Civile au facut masuratori in diferite puncte din zona afectata si au prelevate probe”, mai afirma grupul.
Grupul ”Coruptia Ucide” i-a indemnat pe cei care au fost la protestul din 10 august ca, daca au reactii adverse, sa mearga la spital.
Medicul Gabriel Diaconu spune ca efectele gazelor lacrimogene folosite de Jandarmerie pot fi resimtite si la doua-trei saptamani de la inhalare, iar printre simptome se numara tuse, arsuri, eczeme, inflamatia laringelui sau pneumonita.
Potrivit medicului, simptomele cutanate (la nivelul pielii) sunt: eruptie a pielii in zona expusa (roseata/ eritem) care poate asocia papule (bule de lichid care se sparg): simptomele pot aparea la 12 ore dupa expunere sau in urmatoarele 7 zile, arsuri, de obicei usoare (grad I/II), apar din ziua a 3-a, mancarimi (prurit): poate aparea la 2 – 3 zile dupa expunere, eczema/ dermatita seboreica: de obicei apare in primele ore dupa expunere, pot trece 3 – 4 zile pana apare, eruptie generalizata xantomatoasa: poate aparea la 1 – 2 saptamani de la expunere. Simptomele respiratorii sunt: tuse: imediat si in urmatoarele 2 – 3 zile, obstructie laringeala (laringita, edem/ inflamatia laringelui) – 2 – 3 saptamani dupa expunere, RADS: pneumonita, bronhoconstrictie si reactie de hiper-sensibilitate: 3 saptamani dupa expunere.
“Foarte important, daca ati inhalat gaz lacrimogen/ iritant (CS/OC) si experimentati in urmatoarele 2 saptamani simptome atipice, orice sangerare a mucoaselor (tuse cu urme de sange sau varsaturi cu sange), mergeti la cea mai apropiata camera de garda. Aceste manifestari sunt rare, atipice dar cu potential sever. In cele mai recente recenzii de literatura durata medie a simptomelor respiratorii a fost de 22 de zile pentru tuse, 33 de zile pentru dispnee (dificultati de respiratie) si 38 de zile pentru dureri in gat. Avand in vedere cauza, care aici este mixta, atat iritarea cailor respiratorii cat si afectarea schimburilor de gaze la nivel pulmonar, discutati cu un specialist pneumolog despre solutii. Pe romaneste, nu trece nici cu sirop de tuse, nici cu patlagina. Fiti precauti si responsabili”, a scris medicul, pe pagina sa de Facebook.
Jandarmeria Romana sustine ca gazele iritant lacrimogene folosite de jandarmi sunt achizitionate de catre institutie exclusiv de la producatori autorizati si certificati conform legii, aceste substante fiind folosite de majoritatea fortelor de politie si jandarmerie europene.
“Gazele iritant lacrimogene folosite de Jandarmeria Romana in diferite dispozitive (spray de mana, pulverizator de capacitate marita sau cartuse iritant lacrimogene) sunt achizitionate de catre institutia noastra exclusiv de la producatori autorizati si certificati conform legii. Mentionam totodata ca aceste substante sunt folosite de majoritatea fortelor de politie si jandarmerie europene”, a transmis, miercuri, Jandarmeria Romana.
Catalin Paraschiv, seful Brigazii Speciale a Jandarmeriei Romane, coordonator al interventiei jandarmilor de la protestul de vineri seara din Piata Victoriei, afirma, intr-un interviu pentru Kamikaze, ca gazul folosit de jandarmi “este foarte legal, aprobat si utilizat in toata lumea”, iar Oficiul special al Procuraturii SUA a considerat ca acest gaz poate produce doar in stari exceptionale leziuni ale corneei, arsuri locale sau iritatii ale mucoaselor. “Letal nu poate sa fie de nicio culoare decat daca este utilizat in cantitati foarte mari in spatii inchise”, a sustinut el.
Jandarmeria Romana a folosit vineri, la protestul diasporei din Piata Victoeiri, gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea.
Views: 0